Ο θησαυρός του Αλή Μπαμπά, ίσον τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ με πρόχειρους υπολογισμούς, κρύβεται σε Τράπεζες του εξωτερικού. Ποιος είναι αυτός ο θησαυρός; Τα δεκάδες δισ. των Ελλήνων πατριωτών που με το ξέσπασμα της κρίσης φρόντισαν να τα ξεπατικώσουν από τις ελληνικές τράπεζες και να τα φυγαδεύσουν σε ασφαλέστερα λιμάνια.Θα μου πείτε, εκτός του ηθικού του πράγματος, δεν είναι νόμιμο αυτό που έπραξαν;

Νομιμότατο και ας αφήσουμε το ηθικό του πράγματος περί πατριωτισμού και πως κρίνεται αυτό στις σημερινές  δύσκολες περιστάσεις.Κι όμως ενώ το χρήμα θα έπρεπε να παραμείνει στις ελληνικές τράπεζες κάποιοι -ίσως και δικαιολογημένα - το φυγάδευσαν στο εξωτερικό αδιαφορώντας αν με αυτή τους την κίνηση οδηγούσαν ολόκληρη τη χώρα στην άβυσσο.

Ομως τώρα για αυτούς πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.Η τουλάχιστον έτσι φαντάζει.Η χώρα μας ενέκρινε μέσω της Βουλής το σχέδιο του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού και τραπεζικού χαρακτήρα μεταξύ 84  χωρών της υφηλίου αρκετές από τις οποίες αποτελούν σήμερα φορολογικούς παραδείσους, δηλαδή χώρες όπου μπορεί κανείς να κρύψει το αφορολόγητο η ακόμη και βρώμικο χρήμα του διασφαλίζοντας την ανωνυμία του και πληρώνοντας απλώς ένα γελοίο ποσό για την τοποθέτηση των χρημάτων του στα εκεί τραπεζικά ιδρύματα.

Οι περισσότεροι φορολογικοί παράδεισοι βρίσκονται σε νησάκια-πρώην αποικίες   ευρωπαικών χωρών  η ακόμη   και σε ευρωπαικές χώρες ορισμένες από τις οποίες  κόπτονται σήμερα για την  εκτεταμένη,παγκοσμίως,  φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή από φυσικά πρόσωπα η πολυεθνικές εταιρείες.

Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 λοιπόν ,σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΟΣΑ, 54 από τις 84 χώρες(το 2018 θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες )που δήλωσαν συμμετοχή  στο κλαμπ της ελεύθερης και αυτόματης διακίνησης φορολογικών και τραπεζικών πληροφοριών θα ανταλλάσσουν, χωρίς καμιά χρονοτριβή, τις πληροφορίες και τα δεδομένα τους  για κάθε ύποπτο φορολογούμενο ο οποίος ενώ δηλώνει ως φορολογική  έδρα τη χώρα του  μεταφέρει αδήλωτα χρήματα που  παρήγαγε στον τόπο του σε τράπεζες άλλων χωρών.

Σήμερα η ανταλλαγή φορολογικών η τραπεζικών  πληροφοριών μεταξύ κρατών  γίνεται με την υποβολή δικαστικής η διοικητικής συνδρομής  αλλά οι διαδικασίες τις περισσότερες  φορές είναι  ατελέσφορες και χρονοβόρες καθώς προσκρούουν  στο τραπεζικό απόρρητο που διατηρούν αρκετές χώρες (βλέπε Ελβετία). Τώρα με το κλαμπ των 84 κρατών ( δεν έχουν ακόμη μπει οι ΗΠΑ) γίνεται εφικτή σε μεγάλο βαθμό η καταπολέμηση της διακίνησης αδήλωτου η μαύρου χρήματος σε φορολογικούς παραδείσους.Και είναι μια ευκαιρία και για όλους μας να μάθουμε ποιοι και πόσοι φοροδιέφευγαν συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά θα πρέπει να  κληθούν  να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο.

Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των 84 κρατών συν το λογισμικό των διασταυρώσεων  με τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα θα βγάλουν στον αφρό τους φοροφυγάδες.Αυτός είναι και ο λόγος που θα κληθούν σύντομα ,με σχέδιο νόμου,να δηλώσουν οικοιοθελώς τα αδήλωτα εισοδήματα για να φορολογηθούν με 50%-60%.

Γιατί  ο θησαυρός του Αλή Μπαμπά εικάζεται πλέον  που βρίσκεται και σε ποιους ανήκει...Το ζήτημα είναι αν υπάρχουν κάποιοι που θα τον αποκαλύψουν...