Σημείο αναφοράς για εκατομμύρια σήμερα Νεοέλληνες που έφτασαν να χρωστάνε 230 δισ. ευρώ σε Τράπεζες, Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και ΔΕΚΟ έχει γίνει η διαχρονική φράση "Αυτός έφτασε να χρωστάει και της Μιχαλούς" η οποία πηγάζει από τη λαϊκή σοφία και αναφέρεται σε ευσυνείδητο οφειλέτη που λόγω αδυναμίας δεν μπορούσε, τα χρόνια του Όθωνα και των Βαυαρών να ξεπληρώσει τα χρέη του στην περιβόητη ταβέρνα της Μιχαλούς στο Ναύπλιο προκαλώντας έτσι τα δηκτικά σχόλια των συμπολιτών του με τη φράση "Αυτός έφτασε να χρωστάει και της Μιχαλούς".

Το ιδιωτικό αυτό χρέος που μοιάζει με οροσειρά των Ιμαλαίων αντιστοιχεί στο 130% του Ακαθάριστου  Εθνικού  Προιόντος (176 δις ευρώ) και απέχει ελάχιστα πλέον  από το δημόσιο χρέος που φτάνει τα 328 δις ευρώ,χρήματα δηλαδή που οφείλει το κράτος κυρίως στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης,στον ESM και στο Δ.Ν.Τ.

Παρότι η διαφορά δημοσίου και ιδιωτικού χρέους είναι περίπου 100 δισ. ευρώ γνώστες της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά πιθανολογούν ότι η διαφορά είναι πολύ μικρότερη γιατί εκτός από τα χρέη εκατομμυρίων συμπολιτών μας προς τράπεζες,εφορίες,ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ υπάρχει και η στάση πληρωμών μεταξύ ιδιωτών(προς προμηθευτές,εργαζόμενους κλπ) την οποία κανείς μπορεί να καταγράψει μέσω της καθυστέρησης καταβολής μισθών,πληρωμής προμηθειών κλπ είτε ακόμη μέσω ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Γραφείο Προυπολογισμού της Βουλής στις Τράπεζες περίπου 800.000 δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) έχουν κόκκινα δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ, στην Εφορία ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 93 δισ. ευρώ περίπου 4.5 εκ φορολογούμενοι οι οποίες μάλιστα οφειλές το τελευταίο εξάμηνο αυξάνουν κατά 1,2 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

Στα ασφαλιστικά ταμεία τα μη εξυπηρετούμενα χρέη αγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ και από τις ΔΕΚΟ μόνο στη ΔΕΗ οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί ρεύματος φτάνουν  τα 3 δις ευρώ.Ηδη 550.000 πελάτες της ΔΕΗ προχώρησαν σε διακανονισμό μέσω των 36 δόσεων για χρέος 1.3 δισ. ευρώ ,ενώ η ευνοική ρύθμιση παρατάθηκε .μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως έγινε και για ανάλογες οφειλές στην ΕΥΔΑΠ.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για φούσκα ιδιωτικού χρέους στη χώρα μας που κάλλιστα μπορεί να παρασύρει στη δίνη του και το δημόσιο χρέος οδηγώντας την πραγματική οικονομία σε περιδίνηση και εκτροχιασμό.Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κρίση στις ΗΠΑ το 2008 προήλθε από τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και τα τοξικά προιόντα που δημιουργήθηκαν από συγκεκριμένες επενδυτικές τράπεζες προκαλώντας κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και μαζικές κατασχέσεις ακινήτων.