Ηταν,αν θυμάμαι καλά,το 2004 όταν τότε ως ρεπόρτερ του Μέγκα πήγα στην Πλατεία Κάνιγγος όπου είναι το Υπουργείο Εμπορίου για να καλύψω μια συνάντηση των εκπροσώπων των παραγωγών και εμπόρων που δραστηριοποιούνται στις λαικές αγορές με τον τότε Υφυπουργό Κίμωνα Κουλούρη του ΠΑΣΟΚ.

Αφού τέλειωσε η συνάντηση με τις κλασικές δηλώσεις Υφυπουργού και εκπροσώπων των Λαικατζήδων πήγα στο αυτοκίνητο του τηλεοπτικού μου συνεργείου περιμένοντας τον εικονολήπτη και τον ηχολήπτη να κατέβουν από το Υπουργείο για να επιστρέψουμε στο κανάλι για να μοντάρουμε το θέμα.

Ο οπερατέρ και ο ηχολήπτης αργούσαν και έμεινα να παρακολουθώ τους συνδικαλιστές των Λαικατζήδων να μπαίνουν στα Ι.Χ τους για να φύγουν.

Εμεινα βλάκας και ξερός.Ποιά Ι.Χ ? Λιμουζίνες μία προς μία. Από Μερσεντές τελευταίου τύπου μέχρι τζιπ που είχαμε τότε συνηθίσει να τα βλέπουμε να παρκάρονται έξω από τα νυχτερινά κέντρα της παραλιακής.

Ολοι οι έμποροι και παραγωγοί των λαικών αγορών τα οικονομάνε ? Δεν ξέρω. Πάντως έχω ακούσει πάμπολλες περιπτώσεις που έκτισαν ολόκληρες πολυκατοικίες. Μα πως θα πει κάποιος. Πριν από λίγο επέστρεψα από τη λαική αγορά στους Αμπελόκηπους όπου πήγα να πάρω φρούτα κλπ.

Ουδείς έκοβε απόδειξη αν δεν ζητούσες.Ολα μαύρα στην τσέπη τους.Οσο για εφοριακούς που υποτίθεται κάνουν ελέγχους και ρίχνουν πρόστιμα ουδείς. Σιγά μην τρέχουν Σαββατιάτικα και με τέτοιο κρύο.

Ετσι λοιπόν η φοροδιαφυγή πάει σύννεφο από κάποιους επαγγελματικούς κλάδους που αν δεις τι δηλώνουν στην Εφορία είναι να γελάς.Μας δουλεύουν εμάς τους υπολοίπους πατόκορφα.

Και το καραγκιόζικο κράτος...Τι κι αν τους έβαλαν ταμειακές μηχανές.Τις είχαν στη γωνία και ελάχιστοι χτυπούσαν πότε πότε καμιά απόδειξη για να φαίνεται ότι είχαν πάγκο σήμερα στη λαική.Οσο για τους πολίτες-καταναλωτές ελάχιστοι κι αυτοί ζητούσαν απόδειξη.Μάλλον ντρεπόντουσαν.Εκεί μας κατάντησαν ορισμένοι θρασύτατοι φοροφυγάδες. Οι περισσότεροι αγρότες και έμποροι που δουλεύουν σε πάγκους των λαικών αγορών  χόρτασαν ,ακόμη και μέσα στην κρίση,μαύρο χρήμα.Κι ας παριστάνουν τα φτωχαδάκια.Σκίζονται σε διαγωνισμούς των Δήμων για μια άδεια πάγκου γιατί ξέρουν ότι είναι χρυσοφόρος.Σαν την κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά.