Αν ο Ανδρέας Παπανδρέου παραμένει για πολλούς ένα αίνιγμα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, ο Αλέξης Τσίπρας ( ο οποίος, είκοσι χρόνια μετά,  πασχίζει να αναβιώσει το ρόλο του «ανυπόταχτου» ριζοσπάστη ηγέτη των «μη προνομοιούχων» ) είναι «ανοιχτό βιβλίο». 

Και αυτό γιατί  οι συνθήκες που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνει το ταλέντο του είναι διαφορετικές από εκείνες της δεκαετίας του ’80. Όπως προφανώς διαφορετικές είναι και οι προσωπικότητες των δύο ανδρών. 

Ξεφυλλίζοντας , έτσι, το «βιβλίο» του κ. Τσίπρα διαπιστώνουμε μια σταθερή και ορισμένες φορές βίαιη μετατόπιση του από τον ακραίο λαϊκισμό του 2014 και την ανευθυνότητα  του πρώτου εξαμήνου του 2015 σε «ρεαλιστικότερες πολιτικές», που επιβάλλουν οι ζοφερές συνθήκες της οικονομίας, η οποία  δεν σκαμπάζει από ανόητους αριστερούς μεγαλοϊδεατισμούς. Πρόκειται για μια στροφή που κάλυψε σχεδόν 180 μοίρες  του πολιτικού κύκλου και μέχρι να ολοκληρωθεί επιβάρυνε με ανυπέρβλητο κόστος την οικονομία. Ήταν μια κραυγαλέα στροφή που μούδιασε όσους πίστεψαν ότι ένα κατεστραμμένο κράτος μπορεί να εξακολουθεί να καλύπτει στο ακέραιο τις ανάγκες  τους - και που βέβαια δεν μπορεί τώρα να καλυφθεί από τον θλιβερό βερμπαλισμό ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν πήραν χαμπάρι το σάλπισμα της  μεγάλης εξόδου από τον αστερισμό της αυταπάτης.  

Το τωρινό κεφάλαιο του «βιβλίου» Τσίπρα έχει πολλά στοιχεία προσαρμογής σε αυτό που παλαιότερα θ’ αποτελούσε «Βίβλο του Μερκελισμού». Τώρα ο πρωθυπουργός προφανώς αντιλαμβάνεται τις δυσχέρειες που προκύπτουν στη νέα διάσωση της χώρας από μία προβληματική Ευρώπη που, άλλωστε, ποτέ δεν έπαψε να μας αντιμετωπίζει ως την Αχίλλειο πτέρνα της. Τώρα ο κ. Τσίπρας αναγκάζεται να ελιχτεί σε ένα αδυσώπητο διεθνές περιβάλλον, αναζητώντας ισχυρούς συμμάχους στα χθεσινά μισητά «κάστρα» του Ευρωπαϊκού συντηρητισμού, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα τρύπιο σωσίβιο .  

Η Ελληνική οικονομία έχει χτυπηθεί πλέον από την απόλυτη οικονομική καταιγίδα. Αλλεπάλληλα σοκ έχουν προκαλέσει την κατάρρευσή της. Η κοινωνία δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Η χώρα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις της χωρίς την οικονομική υποστήριξη της Ευρώπης. Για να το πράξει, υποκύπτει σε κοινωνικά βάναυσες πολιτικές. Αν και όλοι αναγνωρίζουν πως δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος χωρίς την ελάφρυνση του δυσβάσταχτου χρέους, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις διαθέσεις και τις πολιτικές των κρατών μελών  της Ένωσης στις οποίες το χρωστάμε. Η λύση απαιτεί εθνική στρατηγική ευθυγραμμισμένη με όσα επιβάλλουν οι αέναες ισορροπίες, οι συμβιβασμοί, αλλά και ο πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ριζοσπάστης της Αριστεράς –ή κατ’ άλλους, ο ανερμάτιστος νεαρός επαναστάτης-  του 2014 οφείλει να σταθεί στο ύψος του υπεύθυνου πολιτικού ηγέτη. Οι κυβερνητικές ευθύνες και όχι ο άκρατος λαϊκισμός και οι σκοπιμότητες του παρελθόντος οδηγούν πλέον τις πολιτικές επιλογές του. Και αυτές κατευθύνουν αναγκαστικά τον Αλέξη Τσίπρα πολιτικά «δεξιότερα». Ο άλλος δρόμος, αυτός της άτακτης επιστροφής στο παρελθόν και στην εκ νέου προσφυγή στη συλλογική βλακεία,  πέρα από το ότι θα αποτελούσε  ολέθριο εθνικό σφάλμα,  θα εγκυμονούσε και σοβαρούς προσωπικούς κινδύνους…
Όσοι από τους παλαιούς συντρόφους, τα «στελέχη»  και οι  βουλευτές δεν βλέπουν αυτόν τον αναγκαίο ρεαλισμό του ηγέτη τους - και βεβαίως τα καλά της εξουσίας - θα πρέπει να αναζητήσουν κάποια άλλη δουλειά. Και οι εποχές είναι δύσκολες, κυρίως για τους ανεπάγγελτους. Αυτό είναι και το νέο εσωτερικό στοίχημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Να μείνουμε όσοι συμφωνούμε με το ρεαλισμό και ίσως  έρθουν και κάποιοι φιλόδοξοι από το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ να εξωραΐσουμε το προφίλ μας και όσο αντέξουμε στην εξουσία…». 

Οι πολιτικές εξελίξεις θα ακολουθήσουν λογικά την προσωπική ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα. Η οποία διαμορφώνεται, μέρα με τη μέρα, από την επικαιρότητα και το επίπεδο της κοινωνικής αντοχής. Και καθορίζεται από την πεποίθησή του πως ήρθε για να μείνει - είτε  ως κυβέρνηση είτε ως ισχυρή αντιπολίτευση. Συνεπώς όσοι αγωνιούν για τα μελλούμενα δεν έχουν παρά να αποκρυπτογραφήσουν τις επιδιώξεις του πρωθυπουργού. Και να διερευνούν διαρκώς το timing. Πράγμα όχι πολύ δύσκολο πλέον …