Η δημοσίευση των νέων δημοσκοπήσεων φέρουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που δημιουργεί εντυπώσεις κατάρευσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και περιπάτου νίκης του κ.Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι πολύ πιο πολύπλοκα από ότι δίνει η πρώτη στατική εικόνα των μετρήσεων.

Μια πιο προσεκτική ανάλυση των δημοσκοπικών ευρημάτων μας επιτρέπουν ορισμένα συμπεράσματα που θα πρέπει να προβληματίσουν εξίσου ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία:

  1. Η περίοδος που διάγουμε είναι μια περίεργη συγκυρία που χαρακτηρίζεται από κυβερνητική σταθερότητα αλλά κοινωνική αστάθεια.
  2. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι μεν μικρή αλλά ιδιαίτερα συμπαγής. Και φαίνεται πως θα παραμείνει, δεδομένου ότι οι κοινοβουλευτικές φουρτούνες πέρασαν. Συνεπώς ο κ. Τσίπρας δικαίως, τη στιγμή αυτή, αισθάνεται (και το δείχνει) ασφαλής στο Μαξίμου και έχει για την ώρα την πρωτοβουλία των κινήσεων.
  3. Στο κοινωνικό όμως επίπεδο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η απογοήτευση των πολιτών είναι εμφανής και σε ορισμένες περιπτώσεις καταλυτική. Η διάψευση των προσδοκιών που δημιούργησε προς στιγμήν ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αποτυπώνεται,στις δημοσκοπήσεις, με μια μεγάλη κινητικότητα στο εκλογικό σώμα.
  4. Ωστόσο, αυτή η κινητικότητα είναι για την ώρα μετέωρη και μάλλον τελεί υπό σύγχυση. Και, πάντως, δεν αξιοποιείται από τη Νέα Δημοκρατία, που βλέπει ότι η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση κατευθύνεται τη στιγμή αυτή προς μικρότερα κόμματα ή στο χώρο της αποχής και της αναποφασιστικότητας. Είναι προφανές (από τα δημοσκοπικά στοιχεία) ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν καταφέρνει σήμερα να υποστηρίξει αποφασιστικά  τις προσδοκίες που δημιούργησε η εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του.
  5. Με δεδομένο ότι η σημερινή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ κειμένεται στο 45% ενώ της Νέας Δημοκρατίας στο 85%, η εμφανιζόμενη δημοσκοπική διαφορά των 7-8 μονάδων δεν προδικάζει τίποτα. Οι μελλοντικές  εξελίξεις θα εξαρτηθούν από δύο παράγοντες: Από τη δυνατότητα του κ. Μητσοτάκη να μην χάσει τους παραδοσιακούς δεξιούς και παράλληλα να κερδίσει την υποστήριξη και άλλων ψηφοφόρων από όμορους χώρους. Και από την ικανότητα του κ. Τσίπρα να ξανακερδίσει όσους έπεισε τον Ιανουάριο του 2015 και συπείρωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Γι' αυτό οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές δίνουν μεν ως φαβορί ενδεχόμενων εκλογών τη Νέα Δημοκρατία, δεν ξεχνούν όμως ότι ενίοτε κερδίζουν και τα αουτσάϊντερ...