Το Μαξίμου έβαλε τη συμπαθή κατά τα άλλα κυρία Γεροβασίλη να κάνει το λαγό και να υπαινιχτεί ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αναθεωρήσει το Σύνταγμα δια δημοψηφίσματος. Τι ήθελε να το πει; Έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι της.  

Γιατί  όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς πως λειτουργούν οι καταστατικοί θεσμοί και το κράτος  - και οι κυβερνητικοί παράγοντες οφείλουν να γνωρίζουν - δεν ξεχνούν ότι  το Σύνταγμα της  χώρας έχει αυξημένη νομική ισχύ. Προσδιορίζει αυτό το ίδιο ένα αυστηρό ουσιαστικό και διαδικαστικό πλαίσιο αναθεώρησής του , στο άρθρο 110 το οποίο δεν μπορεί να αναθεωρηθεί στις θεμελιώδεις διατάξεις του . Και ότι, στο πλαίσιο αυτό, το δημοψήφισμα δεν μπορεί με κανένα τρόπο  να αποτελέσει παράλληλη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Αυτό, θα αποτελούσε συνταγματική εκτροπή! 

Δύο διαπρεπείς συνταγματολόγοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος  (με παλαιότερο σχετικό άρθρο του) και ο Ευάγγελος  Βενιζέλος  (με επίκαιρες δηλώσεις του) εξηγούν το γιατί:

1.    Αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να γίνει μόνο κατά τις διατάξεις του άρθρου 110 του Συντάγματος και, κατ' ακολουθία, μόνο με τήρηση όλων των όρων και προϋποθέσεων που προβλέπουν οι διατάξεις αυτές. (Παυλόπουλος)
2.    Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, του άρθρου 110,  είναι αποκλειστική και οι εγγυήσεις που τη διέπουν αφορούν την ανάγκη να συγκεντρωθεί αυξημένη πλειοψηφία, να επιληφθούν δυο Βουλές και να τηρηθούν οι προθεσμίες ώριμου χρόνου που επιβάλλεται να υπάρχουν μεταξύ δυο αναθεωρήσεων. Το εκλογικό σώμα μετέχει στην αναθεωρητική διαδικασία μέσω των βουλευτικών εκλογών που παρεμβάλλονται. (Βενιζέλος)
3.    Το Σύνταγμα προβλέπει μεν δυο συγκεκριμένους τύπους δημοψηφίσματος στους οποίους όμως δεν περιλαμβάνεται το συνταγματικό δημοψήφισμα. Η δημοψηφισματική προσφυγή στο λαό δεν προβλέπεται γιατί δεν μπορεί να  υποκαταστήσει  τις αυξημένες πλειοψηφίες, δηλαδή τις  απαιτούμενες ρήτρες συνταγματικής συναίνεσης. (Βενιζέλος)
4.    Αναθεώρηση του Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος συνιστά ευθεία και κραυγαλέα παραβίαση του άρθρου 110, κυρίως διότι θα οδηγούσε και σε -ούτως ή άλλως εντελώς απαγορευμένη- αναθεώρηση των μη αναθεωρητέων διατάξεων του άρθρου αυτού. (Παυλόπουλος)
5.    Η διαβούλευση με την κοινωνία και τα κόμματα δεν υποκαθιστά το ρόλο της αναθεωρητικής Βουλής που επεξεργάζεται και συντελεί την αναθεώρηση με αυξημένη πλειοψηφία  έχοντας προς τούτο ρητή εντολή από το εκλογικό σώμα.
Στην ελληνική συνταγματική ιστορία συνταγματικές  αλλαγές  με «διαβούλευση» και «δημοψήφισμα» επιχείρησε μόνο η δικτατορία το 1968 και το 1973. (Βενιζέλος)
6.    Ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι οι αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος   θα λάβουν τη μορφή «ψηφισμένου νομοσχεδίου», το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί σε δημοψήφισμα! Ποιος νοσηρός νομικός ή πολιτικός νους θα τολμούσε να ισχυρισθεί πως θα ήταν εφικτή αναθεώρηση του Συντάγματος μέσω σχεδίου νόμου που θα είχε ψηφίσει προηγουμένως η Βουλή; Και ποιος θα τολμούσε να εισηγηθεί τέτοιο σχέδιο νόμου; Αλλά και ποια Βουλή θα δεχόταν να το ψηφίσει, έχοντας στοιχειώδη γνώση και επίγνωση των αντίστοιχων κοινοβουλευτικών ευθυνών; (Παυλόπουλος) 

Με άλλα λόγια, όσα «σκέφτεται» η κυβέρνηση για συνταγματική αναθεώρηση με ένα ακόμα ηρωικό δημοψήφισμα (και τα διαρρέει δια της εκπροσώπου της για «ζύμωση»)  δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ακόμα ευφάνταστο πολιτικό τρικ. Ένα ακόμα «παράλληλο πρόγραμμα». Μόνο που τη φορά αυτή δεν πρόκειται για ένα πολιτικό παιχνίδι. Αυτή η «παράλληλη αναθεώρηση» είναι νάρκη στα θεμέλια  των θεσμών. Γιατί τώρα οι κυβερνητικοί «σχεδιασμοί» αφορούν  αυτόν τούτο τον αυστηρό χαρακτήρα του καταστατικού χάρτη της χώρας και, έτσι,  αποκτούν διαστάσεις  απειλής  της συνταγματικής τάξης.  

Εκτός και αν (όπως πιστεύω) οι κυβερνητικοί ιθύνοντες δεν έχουν στ’ αλήθεια προθέσεις  δημοκρατικής εκτροπής κι απλώς σχεδιάζουν και ομιλούν χωρίς να γνωρίζουν τα σοβαρά αυτά θέματα. Και δυστυχώς ούτε ρωτούν  να μάθουν ...