Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στους δικαστικούς του ΣτΕ κάνοντας λόγο για «θεσμική εκτροπή» και για ορισμένους «επίορκους δικαστές, που έχουν ποινικές ευθύνες».

Αιτία, κατά τον κ. Κατρούγκαλο, είναι «η διαρροή της απόφασης και του σκεπτικού λόγω παραβίασης του άρθρο 251 του Ποινικού Κώδικα»… «Όλα τα συστημικά ΜΜΕ, ειδικά τα έντυπα είχαν πλήρες ρεπορτάζ, η Αυγή δεν είχε» τόνισε, σημειώνονας ότι αυτό δείχνει πως τη διαρροή έγινε από την πλειοψηφία που έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό και όχι από τη μειοψηφία όσων συμμετείχαν στη διάσκεψη του ΣΤΕ.

Οι ατυχείς αυτές δηλώσεις είναι ένα ακόμα αυτογκόλ του υπουργού Εργασίας. Και να γιατί:

-    Μόνο τα «συστημικά ΜΜΕ» γνώριζαν τη «διαρροή»; Και η κυβέρνηση πως τη γνώριζε; Και πως επιχειρηματολογούσε δια των αρμοδίων και άλλων κορυφαίων εκπροσώπων της ότι η απόφαση του ΣΤΕ αφορά τούτο και όχι εκείνο;  

-    Από τους  «συστημικούς» δημοσιογράφους έμαθε το Μαξίμου τη συνέβη στο ΣΤΕ ή από επίσημη άτυπη ενημέρωση; Από ποιόν είχε την αυθεντική ενημέρωση ο πρωθυπουργός και οι εκπρόσωποί του; Σε ερώτηση του Τάκη Χατζή προς τον κ. Νίκο Φίλη, στην εκπομπή «Ακραίως», αν ο πρόεδρος του ΣΤΕ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, δεν δόθηκε απάντηση. Και σωστά έπραξε ο κ. Φίλης, γιατί λογικά ο πρόεδρος του ΣΤΕ δεν μπορεί να ενημερώσει εξωδίκως για μία απόφαση πριν ανακοινωθεί και, εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να το κάνει επιλεκτικά...

-    Ο κ. Κατρούγκαλος θα πρέπει να μας εξηγήσει λοιπόν πως η κυβέρνηση αφού δεν γνωρίζει αυθεντικά την απόφαση (εδώ δεν την ξέρει η... ΑΥΓΗ) προχωρεί σε εξαγγελίες νομοθετικών πρωτοβουλιών επί του επίδικου θέματος. Πως θα νομοθετήσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα τη φορά αυτή, αφού «δεν γνωρίζει» σε ποια σημεία κρίθηκε αντισυνταγματική η προηγούμενη νομοθεσία της; Εκτός αν γνωρίζει με ... επίσημη διαρροή.

-    Και κάτι ακόμα: Με διαρροές στα... «συστημικά ΜΜΕ» κήρυξε η κυβερνητική εκπρόσωπος τον… πόλεμο στο Ανώτατο Δικαστήριο, διαπράτοντας μέγα θεσμικό ατόπημα;  

Καλές οι πολιτικές και προπαγανδιστικές πιρουέτες αλλά στα θέματα του ΣΤΕ, που επιχειρεί να ακροβατήσει νομικά ο υπουργός Εργασίας, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή. Μπορεί ο κ. Κατρούγκαλος να κρίνει, ως υπεύθυνος πολίτης και πολιτικός, μια δικαστική απόφαση αλλά δεν μπορεί να απειλεί τους δικαστές (και μάλιστα όσους λέει ότι έκριναν το νόμο Παππά αντισυνταγματικό) με ποινικές ευθύνες για «διαρροή» της απόφασης του ΣΤΕ.  

Πέρα από τον εμφανή εκνευρισμό, την απρέπεια προς το Ανώτατο Δικαστήριο και την υποκριτική παραδοχή «άγνοιας» του πως ενημερώνονται οι δημοσιογράφοι για τις αποφάσεις οποιουδήποτε Σώματος, προχωρεί και σε μια γκάφα ολκής:  Οι δημοσιογράφοι αποδέκτες μιας "μη σύνομης" διαρροής μπορούν να επικαλεστούν το δημοσιογραφικό απόρρητο. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του οφείλουν να κατονομάσουν την πηγή μιας τέτοιας διαρροής... Αν μάλιστα υπάρχει ποινικό αδίκημα υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί.

Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα για τον υπουργό...