«Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν ακαδημαϊκός. Οι ακαδημαϊκοί μπορούν να λένε πολλά πράγματα αλλά όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα τότε βλέπουν ότι μερικά πράγματα που έχουν πει ίσως να είναι λάθος».

Αυτό δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του που ευννοούσαν την ενδεχόμενη εισαγωγή παράλληλου νομίσματος (βλέπε δραχμή).

Και, για να μην υπάρχει καμμία αμφιβολία για το τι πιστεύει ως υπουργός, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα ούτε θα υπάρξει, τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση».

Τι είχε δηλώσει όμως - και μάλιστα σε ... ύποπτο χρόνο -  ο κ. Παπαδημητρίου;

«Οι επιλογές, τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ελλάδα, έχουν περιοριστεί τρομερά και οι μελλοντικές τους προοπτικές είναι φρικτές. Η επιλογή της εξόδου από το Ευρώ δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί (...) Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν και θα πρέπει να είναι μέρος του σχεδίου Β’». Και, σε συνέντευξή του στην ‘’Αυγή’’, είχε διευκρινήσει: « η δική μου άποψη είναι ότι η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος, αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ. την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας».

Σε όσα υποστηρίζει ο κ. Υπουργός (τότε και τώρα) προκύπτουν ορισμένα ζητήματα:

  • Η γνώμη ενός ακαδημαϊκού - και μάλιστα για τόσο κρίσιμα θέματα – είναι α λα καρτ; Όταν δηλαδή είσαι «απ’ έξω», στα Πανεπιστήμια, λες τη μία άποψη και όταν «μπαίνεις στο παιχνίδι» λες την τελείως αντίθετη;
  • Πότε είσαι ανεύθυνος; Ως ακαδημαϊκός ή ως υπουργός;
  • Και ως ακαδημαϊκός (με δάφνες κατά πως λένε...) η άποψη που με στόμφο υποστήριζε περί δραχμής κλπ πόσο μελετημένη ήταν; Και αν ήταν λάθος, όπως παραδέχεται τώρα, και αν είχε παρασύρει τότε τoυς μαθητευόμενους μάγους της κυβέρνησης με την ... ιλουστρασιόν επιστημοσύνη του (ταυτόσημη με εκείνη του κ. Βαρουφάκη) αλλά και τον λαό σε μία περιπέτεια, τι θα έλεγε; «Ακαδημαϊκή αστοχία»; Ή θα προσέφευγε στο γνωστό «ελάτε, ρε παιδιά, μια μαλακία είπα και γω για να περνάει η ώρα...»

Ο κ. Παπαδημητρίου φαίνεται να επιλέγει τον αυτοεξευτελισμό του ακαδημαϊκού, τη μεγάλη στιγμή της ζωής του που ορκίζεται υπουργός. Δίνει έτσι μαθήματα ακαδημαϊκού και πολιτικού ήθους δηλώνοντας ανερυθρίαστα πως «όταν έρχεται η στιγμή που (οι ακαδημαϊκοί) πρέπει να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα τότε βλέπουν ότι μερικά πράγματα που έχουν πει ίσως να είναι λάθος» ...

Αλλά και ο πρωθυπουργός που τον επέλεξε δεν φαίνεται να δείχνει την παραμικρή ευαισθησία σε τέτοιες λεπτομέρειες. Γιατί μπορεί να πιστεύει και η εξοχότητά του: «Δεν βαριέσαι... Ο Παπαδημητρίου μας μάρανε; Αφού ‘’όλα είναι ένα ψέμα’’ που λέει και το λαϊκό άσμα...»