Ευρωπαϊκή βοήθεια… 

Πάντα σε περιόδους κρίσης τα τελευταία έξι μνημονιακά χρόνια, συνήθως οι ελληνικές κυβερνήσεις προσδοκούσαν τη στήριξη των Ευρωπαίων έναντι του ΔΝΤ. Αυτό μαθαίνω ότι συμβαίνει και τώρα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναμένει ότι η Ε.Ε. θα συμβάλλει θετικά στην άρση του αδιεξόδου. Στο πρωθυπουργικό γραφείο σε σύσκεψη που έγινε επισημάνθηκε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θεωρεί υπερβολικές τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που εκφράστηκαν δια μέσου του Πολ Τόμσεν για το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Στις Βρυξέλλες θεωρούν υπερβολικά τα 9 δισ. ευρώ που αναφέρει ο Τόμσεν και σημειώνουν, ότι έως το 2018 το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. 

Το κενό και το ασφαλιστικό 

Αυτό λοιπόν το δημοσιονομικό κενό αποτελεί τον βραχνά της κυβέρνησης που πρέπει να αντιμετωπίσει, όχι τόσο την απαίτηση του ΔΝΤ αλλά των ευρωπαίων που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ύψους 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αυτό το ποσό θα προέλθει κυρίως από το ασφαλιστικό σύστημα και, παρά τα όσα λέγονται στην Αθήνα από διάφορα ΜΜΕ, στις Βρυξέλλες και στην Φρανκφούρτη αντιμετωπίζουν θετικά το σχέδιο Κατρούγκαλου. 

Οι ενστάσεις Βρυξελλών και Φρανκφούρτης 

Οι ευρωπαίοι πιστωτές αν και θεωρούν ότι από το 2018 θα περιοριστεί το βάρος των συντάξεων και άρα έχει και θετικές πτυχές το σχέδιο Κατρούγκαλου, θέτουν θέμα για τις προτεινόμενες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Η εκτίμηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ΕΚΤ, είναι ότι δύναται να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό από σήμερα έως το 2018, αρκεί να επιταχυνθεί η ψήφιση του ασφαλιστικού και η έναρξη της εφαρμογής του. 

Επικοινωνιακός μύλος… 

Πολλές μουρμούρες μαθαίνω ότι υπάρχουν για το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, όπου…κινούνται ετερόκλητες ομάδες που ενίοτε δεν συνομιλούν επί της ουσίας, πέρα από τις τυπικές συζητήσεις επί τρεχόντων θεμάτων και προφανώς όχι πολιτικής στρατηγικής. Μετά το επικοινωνιακό φιάσκο της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στο Ιράν, η οποία έτυχε της ελάχιστης δυνατής προβολής, η χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην Αυγή της Κυριακής, επίσης δεν προβλήθηκε όσο θα ανέμεναν στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Μαθαίνω ότι οι σχέσεις των μελών της επικοινωνιακής ομάδας δεν είναι και οι καλύτερες, ενώ κυριακάτικα υπήρξε μεγάλη ενόχληση για την μικρή προβολή της συνέντευξης του Αλ. Τσίπρα και για το γεγονός ότι δεν επιχειρήθηκε να προβληθεί με διαφόρους τρόπους. Μάλιστα, ορισμένοι κακεντρεχείς, όχι επικριτικά για τον Αλ. Τσίπρα, αλλά για το επικοινωνιακό team, έλεγαν πικρόχολα ότι η κυριακάτικη συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη έτυχε μεγαλύτερης προβολής! 

Υπουργός αρθρογράφος… 

Μετά από μια μεγάλη απουσία σε επίπεδο αρθρογραφίας, ο Δημήτρης Μάρδας επέστρεψε στις παλαιές και γνώριμες συνήθειές του. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, εδώ και λίγες ημέρες, επανέκαμψε και άρχισε να αρθρογραφεί και πάλι σε διάφορα site. Τελευταίο του άρθρο, κυριακάτικα ήταν οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Μόνο που ο πολυγραφότατος υφυπουργός προτίμησε να επικαλεστεί την εμπειρία του 1996 επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη για να σημειώσει ότι «η  εμπειρία του 1996 μας έδειξε ότι το κύριο βάρος των ζημιών στις εξαγωγές το σήκωσαν τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και τώρα, σε μια περίοδο λοιπόν όπου οι αγρότες «πυροβολούν ξανά τα πόδια τους». Για την ιστορία τότε ο Δ. Μάρδας ήταν σε κρατική θέση ως φίλα προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ. 

Μουρμούρες στη Ν.Δ. 

Ο μήνας του μέλιτος τελείωσε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Ν.Δ. άρχισαν στο παρασκήνιο να ακούγονται οι πρώτες ουσιαστικές γκρίνιες για την στρατηγική του κόμματος. Πολλοί λένε ότι η Ν.Δ. είναι απούσα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων (αγροτών, δικηγόρων και γενικά ελευθέρων επαγγελματιών) και θέτουν θέμα αντιπολιτευτικής στρατηγικής.