Στο βάθος ανασχηματισμός… 

Και ξαφνικά προέκυψε θέμα ανασχηματισμού από το πρωί της Πέμπτης, καθώς υπάρχουν πολλές εισηγήσεις πλέον στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε στοχευμένες κινήσεις ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος. Εάν τελικά γίνει ο ανασχηματισμός δεν θα είναι ευρείας κλίμακας, αλλά θα υπάρξουν σημειολογικές μετακινήσεις και αντικαταστάσεις, κυρίως λόγω και των τελευταίων κρουσμάτων, όπως του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα και του Παναγιώτη Σγουρίδη από το υπουργείο Μεταφορών. 

Η κυβέρνηση μπήκε σε τροχιά ανασχηματισμού μετά την ανάκληση της απομάκρυνσης του Μανώλη Σφακιανάκη από την ηγεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την ευθεία αποδοκιμασία του Μεγάρου Μαξίμου εισέπραξε ο Ν. Τόσκας. Είχε προηγηθεί η δρομολογούμενη απομάκρυνση του Π. Σγουρίδη από το υπουργείο Μεταφορών, έπειτα από τις δηλώσεις του με τις οποίες είχε υπαινιχθεί ότι ο Αλ. Τσίπρας παραπλάνησε προεκλογικώς τους αγρότες. Αυτά τα σενάρια διακινούνται έντονα τις τελευταίες ώρες. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν εξετάζεται αυτή την στιγμή κάτι τέτοιο. 

Θετικά σημάδια

Μακριά από το ζοφερό για την κυβέρνηση κλίμα της Ελλάδας, μετά τις κινητοποιήσεις και τις κοινωνικές διαμαρτυρίες για το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας έμαθα ότι εξασφάλισε ως δώρο την σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και όπως έμαθα από τις πηγές μου στις Βρυξέλλες, αναμένει ότι θα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, πιθανώς και ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, πριν από το πρώτο Eurogroup του Μαρτίου, που τοποθετείται γύρω στις 10 του επόμενου μήνα. 

Κερδίζω λέει ο Κυριάκος 

Το ταξίδι στις Βρυξέλλες για να παραστεί στη Σύνοδο του ΕΛΚ και να συναντήσει κοινοτικούς επιτρόπους, ήταν τονωτικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που φέρεται να είπε σε συνομιλητές του ότι αυτό που τον ενδιέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην βελγική πρωτεύουσα ήταν να πείσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στην Ελλάδα στην περίπτωση που ο Πρωθυπουργός δεν τα καταφέρει. Ο ίδιος λέγεται ότι θεωρεί πως άρχισαν να πείθονται και επιμένει πως όποτε και να γίνουν εκλογές η ΝΔ θα κερδίσει. 

Τα χαμόγελα για την MRB 

Η είδηση ότι στις τάσεις της MRB η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ 3,7% χαροποίησε τους πάντες στην αποστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Όλοι μιλούσαν για πρωτοφανή αλλαγή του δημοσκοπικού κλίματος. Όμως δεν έμεναν τόσο πολύ στο στοιχείο της διαφοράς πρώτου και δεύτερου κόμματος όσο στην δημοφιλία και στην καταλληλότητα και στα υπόλοιπα ποιοτικά στοιχεία και υποστηρίζουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προηγείται του Αλ. Τσίπρα που έπαψε πλέον να είναι το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε. 

Κρίση στην ΟΝΝΕΔ 

Βγήκαν τα μαχαίρια στην ΟΝΝΕΔ και σε μια περίοδο που η ΝΔ προσπαθεί με τη νέα της ηγεσία να ανασυγκροτηθεί οι νεολαίοι συγκρούονται με εκατέρωθεν βαριές καταγγελίες. Στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο συμβαίνουν διάφορα τραγελαφικά, όπως η μη νομιμοποίηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που θα αναλάβει τη διοργάνωση των εκλογών νέου προέδρου της Οργάνωσης που ορίστηκαν στις 20 Μαρτίου. Μάλιστα η 7μελής ΚΕΦΕ (σας θυμίζει κάτι από τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ) εμφανίζεται με δύο προέδρους, όπου ο ένας δεν αναγνωρίζει τον άλλο! Τα παιδία παίζει…Μόνο που δεν είναι έτσι, καθώς ο έλεγχος της νεολαίας ήταν πάντα ενδιαφέρον πεδίο, καθώς έχει περίπου 400 συνέδρους στο συνέδριο του κόμματος. 

Η παράλληλη απασχόληση 

Μαθαίνω ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο για να προωθήσει την τροπολογία η κυβέρνηση με την οποία δίνεται η δυνατότητα της παράλληλης απασχόλησης σε δημοσιογράφους που εργάζονται σε ΑΠΕ, ΕΡΤ και γενική γραμματεία ενημέρωσης. Λέγεται ότι υπήρξαν πιέσεις από δημοσιογράφους προς κεντρικό πολιτικό πρόσωπο, γαλάζιας απόχρωσης, το οποίο παρενέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να προωθηθεί η τροπολογία. Σύντομα νεώτερα… 

Ο Γαβριήλ, ο Θοδωρής και ο Ευκλείδης 

Παραλίγο να έχουμε συνάντηση κορυφής σε γνωστό στέκι του Παγκρατίου, σε μικρή απόσταση από το Μέγαρο Μαξίμου. Ένα βράδυ στις αρχές της εβδομάδας, εθεάθη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον «γκουρού» της επικοινωνίας στο Μαξίμου, Θόδωρο Μιχόπουλο, να συζητούν τα της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης πίνοντας ένα ποτό, ενώ σε απόσταση…ασφαλείας ήταν μια παρέα πέντε δημοσιογράφων που καλύπτουν ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση. Δεν έγινε διάλογος ουσίας μεταξύ τους, πέρα από τα τυπικά και τους χαιρετισμούς και οι δημοσιογράφοι αναθάρρησαν μόλις μπήκε στο καφέ-εστιατόριο-μπαρ και αφού είχαν αποχωρήσει οι Θ. Μιχόπουλος και Ευκλ.Τσακαλώτος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, αρκετά πιο άνετος, κάθισε μαζί τους και αντάλλαξε απόψεις με ποτό επί μακρόν.