Ο έξαλλος Τσίπρας… 

Με πολλούς έμαθα ότι τα έχει πάρει στο…κρανίο, κατά τη λαϊκή έκφραση, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ήταν έξαλλος με όσα πληροφορούνταν ότι γίνονταν στην Αθήνα και αφορούσαν την εικόνα της κυβέρνησής του και ειδικά μετά τη δήλωση Παναγιώτη Σγουρίδη για το αγροτικό και τις κινήσεις του Νίκου Τόσκα. «Δεν μπορεί εμείς εδώ να δίνουμε μάχη για τα συμφέροντα της χώρας και να προσπαθούμε να αποσοβήσουμε δυσάρεστες εξελίξεις με επίκεντρο το προσφυγικό και να έρχονται αρνητικά σήματα από την Αθήνα» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που έθεσε το θέμα της πιο προσεκτικής στάσης των μελών του υπουργικού συμβουλίου στις δημόσιες εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ. 

Ομιλία και συναντήσεις 

Με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Αλ. Τσίπρας θα ασχοληθεί με πολλές περιπτώσεις των τελευταίων ημερών που δημιούργησαν αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση. Παράλληλα, ο ίδιος θα μιλήσει στη Βουλή αύριο Σάββατο για το παράλληλο πρόγραμμα, αλλά με την παρουσία του στην Ολομέλεια θα στείλει μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση. Επίσης, την Δευτέρα είναι μια κρίσιμη ημέρα, καθώς θα δεχθεί αντιπροσωπεία των αντιδρώντων αγροτών που συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις. 

Σύγκρουση κορυφής 

Πληροφορούμαι εξ εγκύρων κυβερνητικών πηγών, ότι υποβόσκει μεγάλη σύγκρουση στο εσωτερικό της κυβέρνησης μεταξύ δυο ισχυρών παραγόντων που έχουν στηρίξει πολύ τον Αλ. Τσίπρα στην εκλογή του ως πρωθυπουργός. Οι κόντρες τους είναι συχνές και δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία, παρά μόνο οι τυπικές συναντήσεις που γίνονται και αυτές στα πλαίσια των καθηκόντων τους. Περισσότερα σε νεώτερο σημείωμα… 

Η διεύρυνση Μητσοτάκη 

Προχωράνε μαθαίνω οι επαφές κεντρικών παραγόντων της νέας ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. στο ζήτημα της διεύρυνσης. Σύντομα θα γίνουν και συναντήσεις διαφόρων προσώπων από το χώρο της κεντροαριστεράς, πολιτικούς και ακαδημαϊκούς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μένει να δούμε ποιοι θα είναι αυτοί… 

Η Αννα στη Συγγρού 

Η πρώτη που θα περάσει την πόρτα της Συγγρού είναι πάντως η Αννα Διαμαντοπούλου την Δευτέρα, καθώς θα συναντήσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο πλαίσιο των επαφών της με πολιτικούς αρχηγούς για το σχέδιό της σχετικά με το ασφαλιστικό. 

Δίαυλος με Βερολίνο 

Η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την Γερμανίδα Καγκελάριο, όπως έχει διαρρεύσει πήγε πολύ καλά. Το ενδιαφέρον είναι ότι συμφωνήθηκε να υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας της ΝΔ με την Καγκελαρία και ειδικά το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ. Μαθαίνω ότι τα γερμανικά ιδρύματα που είναι στην Αθήνα και κινούνται στο χώρο της κεντροδεξιάς, όπως το Αντενάουερ (συνδέεται με το CDU της Μέρκελ) και το Χανς Ζάιντελ (συνδέεται με τους σκληρούς χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας) θα ξεκινήσουν και εκδηλώσεις για να ενισχυθεί επικοινωνιακά και πολιτικά η Ν.Δ.