Το βέτο ως έσχατο όπλο 

Τις περαιτέρω κινήσεις του εξετάζει ο Πρωθυπουργός στο μείζον θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού και φέρεται αποφασισμένος να αντιδράσει με κάθε τρόπο. Στις εσωτερικές συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου έχει τεθεί στο τραπέζι και το όπλο του βέτο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και πρέπει να αντιδράσει πιο δυναμικά η ελληνική κυβέρνηση. 

Ενόχληση για ευρωπαίους ηγέτες 

Οι κινήσεις του Πρωθυπουργού θα είναι πολυεπίπεδες τις επόμενες ώρες, αλλά δεν κάνει προβλέψεις για το τι θα γίνει, καθώς και είδε πρόσφατα αποφάσεις ηγετών να μην υλοποιούνται. Και όπως λέει, δεν περίμενε η Ε.Ε. σε επίπεδο κορυφής να δείχνει τέτοια στάση, όταν πιέζουν την Ελλάδα στο οικονομικό σκέλος επί έξι χρόνια και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό που τους αγγίζει να μην κάνουν όσα πρέπει. 

Το τσίπουρο… 

Το άλλο άγχος του Αλ. Τσίπρα είναι εάν θα λήξουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Ο ίδιος έκανε μια ακόμα προσπάθεια και κάλεσε και άλλους εκπροσώπους αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου για να βρεθεί κοινός τόπος. Την ίδια στιγμή θέλησε να κινηθεί διαφορετικά από τους προκατόχους του στην πρωθυπουργική καρέκλα και είπε δημόσια από το βήμα της Βουλής, ότι δεν συμφωνεί με λογικές ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων. Μόνο που εάν δεν καταφέρει τίποτα με τον διάλογο θα του μείνει ως παρηγοριά, μέχρι να κουραστούν ψυχολογικά οι αγρότες και διαλύσουν μόνοι τους τα μπλόκα, το τσίπουρο που του χάρισε ο γνωστός αγροσυνδικαλιστής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας. 

Τα θεία και ο Τσίπρας 

Εάν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τις ομιλίες του Πρωθυπουργού θα διαπιστώσει μια αλλαγή σε όρους και φράσεις που χρησιμοποιεί εσχάτως. Τελευταίως δίνει έμφαση στα θεία, στην θρησκεία, στην πατρίδα και γενικά σε όρους που έχουν σχέση με τους πατροπαράδοτους πυλώνες του έθνους. Έχει ενδιαφέρον για έναν αριστερό πολιτικό, να εξάρει την Ελληνική Αστυνομία, π.χ. στο θέμα της σύλληψης των εκβιαστών «δημοσιογράφων», να αναφέρεται στην έννοια της αγάπης μέσα από την Ορθοδοξία και να μιλά για την πατρίδα. Αυτά τα είπε μόλις σε μια ομιλία του, χθες βράδυ στη Βουλή, ενώ το πρωί της Πέμπτης υποδεχόμενος τους αγροτοσυνδικαλιστές, όταν του έδωσε ο Βαγγ. Μπούτας το τσίπουρο, αναφώνησε: Παναγιά μου…Δεν ξέρω εάν εσωτερικά του ο Πρωθυπουργός έχει κάνει τις θεολογικές, φιλοσοφικές του αναζητήσεις, αλλά ξέρω ότι τρέφει απεριόριστο σεβασμό στην Ορθοδοξία, παρά τις όποιες αντιρρήσεις του. 

Ενόχληση στη Ν.Δ. 

Η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, όπου παρενέβη ο Πρωθυπουργός δεν πέρασε ασχολίαστη και από τμήμα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Μπορεί να τον…«πίκαρε» ο Αλ. Τσίπρας γιατί απουσίαζε, αλλά και πολλοί «καραμανλικοί» και όχι μόνο είδαν αρνητικά την απουσία του από την Ολομέλεια της Βουλής σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Βέβαια από την ηγεσία της Ν.Δ. έλεγαν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν στη βράβευση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη ως επίτιμου διδάκτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών και μετά το δείπνο που ακολούθησε και γι’ αυτό δεν παρέστη. 

Περί εκβιαστών και ΝΔ 

Ορισμένοι στη Ν.Δ. είχαν καλή σχέση με τους συμμετέχοντες στο κύκλωμα των εκβιαστών δημοσιογράφων» και αυτό είναι γνωστό στην δημοσιογραφική και πολιτική πιάτσα. Τώρα βέβαια, κάνουν πως δεν ξέρουν… Το θέμα όμως καίει και συζητείται έντονα στη Ν.Δ. και γι’ αυτό και η Ντόρα Μπακογιάννη βγήκε δημόσια και ζήτησε να βγουν αυτοί που τους χρησιμοποιούσαν και να απολογηθούν. «Εγώ ως ΝΔ δεν δέχομαι να πάρω τη ρετσινιά. Καθαρές κουβέντες. Έχεις κάνει την κουτσουκέλα; Πάρε την ευθύνη σου, δεν πρόκειται ο πρόεδρος της ΝΔ να τους πάρει στην πλάτη του» είπε. Ποιους εννοεί; 

Κτύπημα Σαλμά 

Οργή στο στρατόπεδο των «σαμαρικών» προκάλεσε η κίνηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και πρώην υπουργού Μάριου Σαλμά να ζητήσει να δοθεί καθαρή απάντηση από την ηγεσία του κόμματος της περιόδου 2012, δηλ. επί Πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά για τη λίστα Μπόργιανς. «Θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί μια καθαρή απάντηση από αυτούς που εκείνη την περίοδο συνομίλησαν και ήρθαν σε επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, Ρηνανίας Βεστφαλίας, κ. Μπόργιανς» είπε στο Kontra 24 και άναψε φωτιές στο εσωτερικό της Ν.Δ.