Αναμένει βοήθεια εξ Εσπερίας…

Αν και πιεσμένος ο Πρωθυπουργός αναμένει βοήθεια από το εξωτερικό στο ζήτημα της αξιολόγησης λόγω της πίεσης που δέχεται η χώρα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας πληροφορήθηκε τη συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης για χαλάρωση στην αξιολόγηση, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού. Σύμφωνα με πηγές μου στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνουν και άλλες επικοινωνίες ώστε να ελαφρυνθεί η θέση της χώρας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία δεν είναι το μείζον η αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, αλλά το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Πόλεμος έως εσχάτων…

Θα έχει πολλά επεισόδια όπως μαθαίνω η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Μετά το σημερινό κεντρικό δημοσίευμα για επαφές του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη και του Αλέξη Τσίπρα από το Μάιο του 2014 και μετά έχει πάρει φωτιά το σκηνικό και θα υπάρξουν πύραυλοι και από τη μια και από την άλλη πλευρά και όποιος αντέξει…Ο ΔΟΛ ήδη με την ανακοίνωσή του, όπως την διαβάσει προσεκτικά θα καταλάβει, αναφέρθηκε στο χρυσό κανόνα της δημοσιογραφίας, δηλ. τις χρυσές εφεδρείες. Και μένει να φανεί τι έχει ο Στ. Ψυχάρης και τι θα έχει το Μέγαρο Μαξίμου. Το σίγουρο είναι ότι αγριεύει η κόντρα και δεν θα λήξει αναίμακτα…

Αργεί η σύσκεψη…

Δεν έχει αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις αρχές της εβδομάδας όπως θα ανέμεναν πολλοί, αλλά μαθαίνω ότι προτιμά να γίνει είτε Πέμπτη είτε Παρασκευή ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό. Πάντως, Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης συμφώνησαν να τηρήσουν κοινή στάση για τη διεξαγωγή του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Με πρωτοβουλία του Στ. Θεοδωράκη, μόλις ολοκληρώθηκαν οι χαιρετισμοί τους στο Συνέδριο του Ποταμιού, οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τον χρόνο διεξαγωγής του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Η γραμμή των τριών

Οι τρεις εκτίμησαν ότι η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό θα πρέπει να γίνει σύντομα κι όχι τη τελευταία στιγμή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Κοινός στόχος θα πρέπει να είναι, συμφώνησαν, η χάραξη μιας εθνικής γραμμής για να αντιμετωπισθεί το μείζον ζήτημα των προσφύγων που τείνει να πάρει διαστάσεις εθνικού ζητήματος. Μάλιστα, έμαθα ότι και οι τρεις είναι της λογικής ότι εάν γίνει η σύσκεψη μετά τη Σύνοδο Κορυφής δεν θα πάνε. Μόνο που ο Πρωθυπουργός δεν έχει τέτοια διάθεση και ετοιμάζεται να την συγκαλέσει προς το τέλος της εβδομάδας και αφού εξελιχθούν διάφορες κινήσεις και πρωτοβουλίες του.

Έφοδος στο Ποτάμι

Είναι γνωστός ο καημός του Κυρ. Μητσοτάκης να μπορέσει να ενσωματώσει στη Ν.Δ. όσους περισσότερους μπορεί από το Ποτάμι, στο συνέδριο του οποίου και πήγε και μίλησε. Και όχι μόνο μίλησε, αλλά έχρισε τον εαυτό του, μια επισήμανση που πέρασε απαρατήρητη, ως τον εκσυγχρονιστή της ΝΔ, λέγοντας: «Είναι  πολύ σημαντικό ξέρετε και για εμάς, στη Νέα Δημοκρατία, διανύουμε και εμείς μία προσπάθεια ενός απότομου εκσυγχρονισμού, να μπορούμε να πείσουμε ανθρώπους, οι οποίοι αποστρέφονται την πολιτική, ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς με τα κοινά». Η αναφορά του στον εκσυγχρονισμό θα έχει και συνέχεια, αφού ο ίδιος θέλει στη ΝΔ και εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ που κάποτε είχαν κεντρικό ρόλο.

Οι 5 αντιπρόεδροι της ΝΔ

Και να μείνουμε στη Ν.Δ. ώστε να σας ενημερώσω τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για την επομένη μέρα στο κόμμα. Ο ίδιος σχεδιάζει κινήσεις για να μοιράσει την τράπουλα και μαθαίνω ότι έχει κερδίσει έδαφος το σενάριο να είναι τελικά πέντε οι αντιπρόεδροι της ΝΔ μετά το συνέδριο. Οι δυο είναι γνωστοί, Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης και ο τρίτος έχει κλειδώσει, ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Οι άλλοι δυο αναζητούνται…Μην εκπλήσσεστε, εδώ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχουν 10 αντιπροέδρους!

Έξαλλοι σαμαρικοί

Πυρ και μανία είναι με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά όλοι οι σαμαρικοί για τα όσα είπε πρόσφατα για τη λίστα Μπόργιανς. «Θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί μια καθαρή απάντηση από αυτούς που εκείνη την περίοδο συνομίλησαν και ήρθαν σε επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, Ρηνανίας Βεστφαλίας, κ. Μπόργιανς» είπε (Kontra) ο M. Σαλμάς, εννοώντας τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Και μόνο η αναφορά σε εκείνη την περίοδο προκάλεσε αναστάτωση στη ΝΔ, καθώς αυτή η δήλωση αξιοποιήθηκε στο έπακρο από την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ. Η οργή περισσεύει όπως έμαθα στο επιτελείο Σαμαρά, όπου έχει ανεβασμένες μετοχές ο έτερος Αιτωλοακαρνάνας βουλευτής, Κώστας Καραγκούνης.

Σκοτούρες στην ΟΝΝΕΔ

Μεγάλη φασαρία επιδίωξαν να κάνουν διάφοροι στη Ν.Δ. με αφορμή την εκλογή της ηγεσίας της νεολαίας, ώστε να πλήξουν και τη νέα ηγεσία. Η αρχή έγινε με την παραίτηση του Σάκη Ιωαννίδη από την προεδρία της ΟΝΝΕΔ, καταγγέλλοντας τον Κυρ. Μητσοτάκη. Στην αρχή οι υποψήφιοι για την προεδρία ήταν δυο, οι Βασίλης Γεωργιάδης και Τέλης Μπακόλας, αλλά τελικά έμεινε μόνο ο πρώτος που τυγχάνει και φίλος του απερχόμενου γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου που έχει πολλές μετοχές ακόμα σε πολλά επίπεδα της ΝΔ. Το γεγονός της υποβολής μιας και μόνο υποψηφιότητας, βάση του καταστατικού έδωσε την δυνατότητα της ανακήρυξης του νέου προέδρου χωρίς εκλογές. Μόνο που η απόφαση να μην στηθούν κάλπες εκνεύρισε τον Σ. Ιωαννίδη που επιτέθηκε στην ομάδα Παπαμιμίκου, η οποία όμως επικαλέστηκε νόμιμα το καταστατικό. Η μη εκλογή όμως ξένισε πολλούς που ήθελαν με ένα νέο αρχηγό να τηρηθούν άλλες διαδικασίες.