Έτοιμος για όλα…

Το άγχος περισσεύει όπως μαθαίνω στο πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προαισθάνεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας η Ελλάδα, εκτός από την αλληλεγγύη αρκετών ηγετών, αναμένεται να δεχθεί μεγάλη πίεση. Ο Πρωθυπουργός έχει χαράξει μια στρατηγική να μην κάνει παραχωρήσεις που θα φέρουν την Ελλάδα σε πιο δύσκολη θέση και ως όπλο έχει και το κοινό ανακοινωθέν των πέντε κομμάτων που συντάχθηκε μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Συναίνεση στα λόγια…

Στο πολιτικό χρηματιστήριο μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ο κάθε αρχηγός δίνει τη δική του εκδοχή για την…αξία της πολιτικής μετοχής του! Η μίνιμουμ συνεννόηση επιτεύχθηκε μετά κόπων και βασάνων και υπήρξε, έστω και μετά, εθνική γραμμή. Όμως μετά, άρχισαν από το κάθε κόμμα να διαρρέουν και διαφορετικές εκδοχές για το πώς εξελίχθηκε η σύσκεψη. Φθάσανε μάλιστα στο σημείο να δίνουν διαρροές για διαλόγους που αποτύπωναν πολεμικό κλίμα. Και όπως έλεγε πολύπειρος πολιτικός παράγοντας «ούτε την κρισιμότητα των στιγμών κάποιοι δεν καταλαβαίνουν»…

Ανατολίτικο παζάρι

Υπάρχει μια τουρκική παροιμία που λέει «τι πας στο παζάρι εάν δεν έχεις αποφασίσει να αγοράσεις ή να πουλήσεις». Η στήλη έχει στη διάθεσή της πληροφορίες, ότι η ελληνική κυβέρνηση αντάλλαξε την αξιολόγηση με το προσφυγικό. Σύμφωνα λοιπόν με όσα στοιχεία υπάρχουν, η αξιολόγηση «σαλαμοποιείται» και στην κυβέρνηση αναμένουν να υπάρξει συμφωνία για το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό έως το τέλος του μήνα. Τι θα αποδώσει αυτό θα φανεί.

Φθινόπωρο τα σπουδαία…

Πρακτικά η «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης θα παραπέμψει και τα υπόλοιπα θέματα-αγκάθια προς το φθινόπωρο και η Ελλάδα, ανάλογα πως θα υλοποιεί τα συμφωνηθέντα θα λαμβάνει χρήματα των δόσεων, σε υποδόσεις.

Ακλόνητη η Όλγα

Πολλά κυκλοφόρησαν για το εάν η Όλγα Γεροβασίλη απολαμβάνει ή όχι της στήριξης του Πρωθυπουργού και εάν είναι ή όχι σε δυσμένεια. Αυτή η συζήτηση φούντωσε όταν συγκροτήθηκε το συντονιστικό κέντρο για τους πρόσφυγες και ανέλαβε θέση για τα επικοινωνιακά ο δημοσιογράφος, πρώην βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης. Όμως επειδή έψαξα το θέμα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Όλγα Γεροβασίλη που παραμένει κυβερνητική εκπρόσωπος με αυξημένες αρμοδιότητες.

Κυριάκου ασφαλιστικό…

Τις προτάσεις της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό θα παρουσιάσει την επόμενη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του τομέα Εργασίας της Ν.Δ. διοργανώνουν «φόρουμ για την κοινωνική ασφάλιση». Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για το βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα και αναμένεται με ενδιαφέρον ποιες θα είναι οι προτάσεις του. Και αυτό καθώς μετά την παρουσία του στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τις επαφές με τους κεντροδεξιούς ηγέτες και ειδικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται ότι έχει ρίξει νερό στο κρασί του και δεν είναι σε μια γραμμή να καταψηφίσει το σύνολο του ασφαλιστικού. Μένει να φανεί σε ποια σημεία μπορεί να υπάρξει σύγκλιση.

Μάιο η μετακόμιση

Αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσει η μετακόμιση της Νέας Δημοκρατίας που πάει…Μοσχάτο! Τα νέα γραφεία της Ν.Δ. ετοιμάζονται με γοργούς ρυθμούς και σύμφωνα με το σχέδιο τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στα μέσα Μαΐου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένει με ανυπομονησία να μετακομίσει το κόμμα για πολλούς λόγους, αλλά ο βασικότερος είναι το οικονομικό. Είναι άλλη αίσθηση να πληρώνει 9.800 μηνιαίο μίσθωμα και άλλο να δίνει 95.000 το μήνα, όπως σήμερα για τα γραφεία της Συγγρού.

Κακή εικόνα

Η παρουσία της Ν.Δ. έως σήμερα κυρίως στη Βουλή, αλλά και στο δημόσιο διάλογο, ιδίως στα ΜΜΕ, είναι εν πολλοίς αρνητική, καθώς μέχρι στιγμής παρατηρείται απροθυμία αρκετών βουλευτών να εκπροσωπήσουν το κόμμα τους. Πολλοί μιλάνε για ένα είδος «λευκής απεργίας» των βουλευτών της Ν.Δ. ακόμα και σε σημαντικές συνεδριάσεις της Βουλής, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να εμφανίζεται συντεταγμένη. Πως θα αλλάξει αυτό; Οι πιο έμπειροι λένε ότι είναι δύσκολο να αλλάξει το κλίμα στην Κ.Ο. στην παρούσα φάση και όλοι περιμένουν το συνέδριο για να δουν τι συσχετισμοί θα προκύψουν.

Ο Πετράν πυροβολεί…

«Ήμουν κι εγώ εκεί» είναι το βιβλίο του Πέτρου Τατσόπουλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και θα παρουσιαστεί την προσεχή Τρίτη. Ο συγγραφέας αποκαλύπτει άγνωστα παρασκήνια και αναφέρεται στην πρώτη του επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην βουλευτής τον παρομοιάζει με «ιδεώδες γαμπρουδάκι που θα επιθυμούσε κάθε ελληνίδα πεθερά», με «colgate χαμόγελο και clean cut παρουσιαστικό». Σε ένα σημείο αναφέρει ότι ο Αλ. Τσίπρας «ξεπατίκωνε με γρήγορους ρυθμούς τον Ανδρέα Παπανδρέου , αντέγραφε ευλαβικά όλα του τα ελαττώματα και όλα τα προτερήματα, με πιο χαρακτηριστική την τάση να συμφωνεί πάντοτε με τους συνομιλητές του». Τα υπόλοιπα για όσους διαβάσουν το βιβλίο…

Για την αντιγραφή...«Ο Κομισάριος»