Η  ατζέντα Τσίπρα… 

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για το μείζον θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, καθώς από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.-Τουρκίας θα κριθούν πολλά και για το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα του Πρωθυπουργού θα έχει τα εξής σημεία: α) πίεση προς την Τουρκία για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, β) δημιουργία σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ε.Ε., γ) τερματισμό των μονομερών ενεργειών, δ) κυρώσεις έναντι των χωρών που κλείνουν τα σύνορα, ε) επιτάχυνση και άμεση οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, στ) έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου για το άσυλο, ζ) ενίσχυση της FRONTEX και η) ρητή δέσμευση από τα κράτη μέλη για τον αριθμό των προσφύγων που αναλογικά θα δεχθούν στα εδάφη τους. 

Παρασκηνιακές κινήσεις 

Παράλληλα με τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, εξελίσσονται και παρασκηνιακές κινήσεις της Ελλάδα με την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Τουρκία βρίσκεται κλιμάκιο από το υπουργείο Εξωτερικών και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και διαπραγματεύεται την επέκταση του πρωτοκόλλου επανεισδοχής από τα νησιά με συνοπτικές διαδικασίες εντός 48 ωρών. Οι επαφές είναι σε διμερές επίπεδο και συνδέονται με την προφορική συμφωνία που είχε επιτευχθεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφτεί την Άγκυρα τον περασμένο Νοέμβριο. 

Η συναίνεση χάθηκε… 

Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση και συνεννόηση στα μεγάλα εθνικά θέματα. Την περασμένη Παρασκευή έγινε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και η οποία διήρκεσε οκτώ ώρες. Υπήρξε κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν πέντε κόμματα και μεταδόθηκε μήνυμα μίνιμουμ συναίνεσης. Μόνο που αυτή κράτησε λίγες ώρες, αφού άρχισαν πάλι οι κόντρες μεταξύ Μαξίμου και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αλγεινή εντύπωση. Και όπως έμαθα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ευχαριστημένος από το κλίμα που καταγράφηκε τις τελευταίες δυο ημέρες μετά το συμβούλιο των αρχηγών. 

Η χαλάρωση έρχεται… 

Πολλαπλασιάζονται τα μηνύματα που φθάνουν κυρίως από την ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών, καθώς το ΔΝΤ παραμένει σκληρό, ότι θα υπάρξει χαλάρωση στο ζήτημα της αξιολόγησης των συμφωνηθέντων που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισαν να υπάρξουν εκπτώσεις, με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ταυτόχρονα να αντέξει δυο κρίσεις, την οικονομική και το προσφυγικό-μεταναστευτικό. 

Μονά – ζυγά δικά τους 

Στη Ν.Δ. έχουν μια θεώρηση που θυμίζει το μονά – ζυγά δικά τους. Και αυτό διότι μεταδίδουν ότι σε περίπτωση που υπάρξει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες μια καλή συμφωνία για το προσφυγικό η ΝΔ θα έχει συμβάλει καθοριστικά με τη στάση της την προηγούμενη Παρασκευή. Εάν δεν υπάρξει καλή συμφωνία, ετοιμάζονται να σηκώσουν υπέρμετρα τους αντιπολιτευτικούς τόνους έναντι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, χρεώνοντάς του την ευθύνη ότι δεν υπηρέτησαν τις κατευθύνσεις του ανακοινωθέντος της προεδρίας της Δημοκρατίας. 

Παρών ο Σαμαράς 

Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία στην Καλαμάτα, 13 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην Πρωθυπουργός σχεδίαζε εβδομάδες αυτή την εμφάνιση, με την οποία έστειλε πολλά μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. Ο ίδιος δήλωσε παρών στις πολιτικές εξελίξεις και δεν εμφανίζει διάθεση για πολιτική αποστρατεία και σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα και συνεντεύξεις θα παραχωρήσει και θα κάνει και άλλες ομιλίες. 

Έρωτες στο περιστύλιο 

Πολλές είναι οι ιστορίες ερωτικού περιεχομένου για βουλευτές και πολιτευτές που απασχολούν ενίοτε τις πληκτικές στιγμές στο καφενείο ή εντευκτήριο της Βουλής, εάν υπάρχει συνεδρίαση που είναι κουραστική για ορισμένους. Ένα από τα αγαπημένα θέματα που σχολιάζουν κατά καιρούς οι βουλευτές είναι και ιστορίες που έχουν σχέση με έρωτες συναδέλφων τους. Τελευταία η συζήτηση αφορά το δεσμό πρώην βουλευτή της Ν.Δ. με ευρωπαϊκή εμπειρία με γνωστό στέλεχος της Ν.Δ.. Μόνο που το ζευγάρι δεν είχε κοινή κοινοβουλευτική πορεία για καιρό…