Το χαμένο στίγμα 

Πολλές φορές ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει για την πολυδιάστατη ελληνική εξωτερική πολιτική. Δεν ξέρω τι εννοεί μερικές στιγμές, διότι μπερδεύομαι, μη κατανοώντας ορισμένες κινήσεις, αφού η ελληνική διπλωματία δείχνει να είναι έξω από τα νερά της. Ουδείς μπορεί να βεβαιότητα να εντοπίσει το στίγμα της και αυτή η στάση μπερδεύει και τους ξένους διπλωμάτες στην Αθήνα. Από το Μαξίμου μεταδίδουν ότι δεν υπάρχει κανένα χαμένο στίγμα και η κυβέρνηση κάνει ότι είναι ωφέλιμο για τη χώρα. «Κάνουμε ότι θεωρούμε πως είναι προς όφελος της Ελλάδας χωρίς να αγνοούμε τη δύναμη ορισμένων χωρών» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη εμμένοντας πως η χώρα έχει σαφές στίγμα στην εξωτερική της πολιτική. Μόνο που αυτό σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι αντιληπτό 

Μαγιάτικη επίσκεψη Πούτιν  

Σας αποκάλυψα χθες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσανατολίζεται να έρθει στην Αθήνα και παίζουν δυο ημερομηνίες. Ρώτησα και έμαθα την εγκυρότατη πηγή μου και μου διευκρίνισε ότι η πιο πιθανή ημερομηνία –μην παίρνετε και όρκο με ότι ακούτε και διαβάζετε- είναι για τον προσεχή Μάιο. Θα ενταχθεί επισήμως στο πλαίσιο των εορτασμών των Έτους Ελλάδος – Ρωσίας και για να μην δημιουργηθούν θέματα δεν σκοπεύει να επισκεφθεί το Άγιο Όρος. 

Το ΝΑΤΟ καίει… 

Στο τραπέζι της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Β. Πούτιν θα μπουν όλα, από την συνεργασία των δυο χωρών σε οικονομικό πεδίο (ενεργειακά, εμπόριο, κ.α.) έως το κρίσιμο για τη Ρωσία θέμα της Συρίας, της Τουρκίας και της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή σε συνδυασμό με το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Το ΝΑΤΟ καίει περισσότερο τους Ρώσους που θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες. 

Πόρτα στην Νούλαντ 

Και επειδή μιλάνε για το ΝΑΤΟ να σας πω για την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία αν και βρέθηκε στην Ελλάδα, δεν συνάντησε ούτε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ούτε κανέναν υφυπουργό! Επισήμως ειπώθηκε ότι δεν είχε χρόνο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Και καλά ο υπουργός, οι υφυπουργοί; Τελικά την είδε μόνο ο γ.γ. Εξωτερικών, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ενώ από την κυβέρνηση την συνάντησε μόνο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Το θέμα όμως είναι μείζον για την αμερικανική πλευρά που δεν ενθουσιάστηκε από τη στάση της Αθήνας! 

Οι Ρώσοι στο Άγιον Όρος 

Ξαναγυρίζω τώρα όμως στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και σας ενημερώνω ότι θέλει να έρθει και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, αλλά όχι στην Αθήνα. Ο πανίσχυρος Κύριλλος που ακούει με προσοχή και σεβασμό πάντα ο Β. Πούτιν θέλει να πάει στο Άγιο Όρος και συγκεκριμένα στη Μονή Παντελεήμονος (το ρώσικο μοναστήρι), στο πλαίσιο των εορτασμών της χιλιετίας ρωσικού μοναχισμού στην Αθωνική Πολιτεία. Ουδείς γνωρίζει πότε θα γίνει η επίσκεψη, την οποία επιθυμεί διακαώς το Πατριαρχείο Μόσχας, τις κινήσεις του οποίου παρακολουθεί με προσοχή το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πάντως ο Κύριλλος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναμένεται να συναντηθούν στην Κρήτη τον προσεχή Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της Πανορθοδόξου Συνόδου που θα συγκληθεί για πρώτη φορά μετά το Σχίσμα του 1054! 

Οργή στη Ν.Δ. 

Οργή επικρατεί στην ηγεσία της Ν.Δ. για τους σκοπούς και τα κίνητρα της κυβέρνησης να ανακινήσει, όπως λένε, θέμα με το "πόθεν έσχες" του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα. Έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις», επισημαίνουν κύκλοι της Συγγρού, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ορκωτοί λογιστές έχουν ελέγξει όλα τα σχετικά παραστατικά. Όμως θεωρούν οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. ότι οι κινήσεις αυτές δεν είναι αθώες και υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο σπίλωσης του Κυρ. Μητσοτάκη. «Δεν θα μείνουμε και εμείς με σταυρωμένα χέρια» λένε. 

Έξαλλος ο Βούτσης 

Κατά γενική ομολογία ο Νίκος Βούτσης έχει βάλει σε τάξη το Κοινοβούλιο και κατάφερε από τον περασμένο Οκτώβριο να επικρατεί σχετικά ηρεμία. Ο ίδιος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να κρατήσει το κύρος του Κοινοβουλίου ψηλά και κατά καιρούς έχει εκφράσει και ο ίδιος τη δυσφορία του για το γεγονός ότι πολλοί υπουργοί απουσιάζουν από τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων με αποτέλεσμα να στέλνουν είτε υφυπουργούς είτε λόγω της απουσίας τους να αναβάλλονται. Αυτό όμως που έγινε την Παρασκευή το πρωί ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και τον έκανε όπως έμαθα έξαλλο. Και όπως μαθαίνω αναμένεται από εβδομάδα να αναλάβει πρωτοβουλίες για να νουθετήσει τους υπουργούς. Από τις 15 προγραμματισμένες επίκαιρες ερωτήσεις που ήταν προγραμματισμένες,  συζητήθηκε τελικά μόλις μία με τη συζήτηση των υπολοίπων 14 να ματαιώνεται με κυριότερη αιτία “κώλυμα Υπουργού”. Ο μόνος που παρέστη  ήταν ο εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. 

Δεξιός με πολιτικό γάμο 

Χάνονται τα ιερά και τα όσια της δεξιάς θα έλεγε κανείς στη Θεσσαλονίκη μόλις θα πληροφορηθεί την είδηση για τον επικείμενο γάμο του προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης και γνωστού ψυχίατρου Μηνά Σαμαντζίδη με την Μαρία Καγιαδάκη. Ο κεντροδεξιός πρόεδρος επέλεξε να παντρευτεί με πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με την παρουσία του Γιάννη Μπουτάρη. Θα ξαφνιαστούν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., αλλά ησυχάστε εάν ενοχληθήκατε, διότι θα ακολουθήσει και θρησκευτικός αργότερα!