Σειρά δημοσκοπήσεων και ποιοτικών ερευνών κτυπούν καμπανάκι κινδύνου για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η εικόνα της συγκυβέρνησης παρουσιάζεται στο χειρότερο σημείο, την ίδια στιγμή που η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται να κυριεύεται από ένα γενικευμένο αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Στο κλίμα αυτό κρύβεται ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυβέρνηση αλλά και για το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Ο φόβος για το απρόβλεπτο

«Έχουμε να κάνουμε όλο και περισσότερο με μια κοινωνία που κουράστηκε από το σήμερα και φοβάται το αύριο. Αν κυριαρχήσει αυτή η ψυχολογία, τότε οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο μπορεί να είναι απρόβλεπτες» εξηγούν κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή πολλοί αναλυτές των δημοσκοπήσεων εστιάζουν ιδιαίτερα στα όσα γίνονται στο μεταναστευτικό – προσφυγικό που μπορεί να αποτελέσει από μόνο του θρυαλλίδα εξελίξεων σε πολλά επίπεδα και να δημιουργήσει απρόβλεπτες καταστάσεις.

Η νέα στρατηγική

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων προσδιορίζουν και τη νέα στρατηγική του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Αλ. Τσίπρας έχει πειστεί ότι η παράταξή του θα επιβιώσει μόνο μέσα από την ανανέωση και την αλλαγή της και ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να κινήσει μια τέτοια διαδικασία. Στενοί συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει τις προθέσεις του το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν. Η ανακατάταξη ρόλων όμως θεωρείται αναγκαία συνθήκη πολιτικής επιβίωσης.

Ενόψει αποφάσεων

Ο Αλ. Τσίπρας δεν θέλει να υιοθετήσει την ακινησία προκειμένου να αποφύγει τις αποφάσεις του. Και αυτό για λόγους στοιχειώδους πολιτικής αυτοσυντήρησης. Έναν εμφύλιο μπορεί ενδεχομένως να τον κερδίσεις, έστω και με σημαντικές απώλειες. Η ακινησία όμως οδηγεί με απόλυτη βεβαιότητα στην ήττα. Πολλά θα φανούν και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως μαθαίνω πηγαίνει πιο πίσω και μάλλον μετατίθεται για το φθινόπωρο. Άρα, το πιο πιθανό είναι να δούμε κινήσεις μέσω του ανασχηματισμού που εκτιμάται πως θα προκύψει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και σε αξιοποίηση στελεχών από τον κεντροαριστερό χώρο στον κρατικό μηχανισμό.

Κουίζ…

Ποιο στέλεχος που είχε κεντρικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ πριν μερικά χρόνια και φημιζόταν για την έφεσή του στην αποκάλυψη «σκανδάλων» φέρεται να επιθυμεί διακαώς την μεταπήδησή του στο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, λέγεται ότι για να πετύχει το σκοπό του έχει βάλει ως…«μέσο» τον γιο του που έχει κεντρική θέση στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Απορία ψάλτου βηξ…

Πολλοί διερωτώνται γιατί ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν συγκροτούν μια κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα και μετά ας δουν τι θα κάνουν. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί να μην μπορούν να συνεργαστούν ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά, όταν συνεργάζονται ενθουσιωδώς ο Αλ. Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος. Έγκυρες πηγές όμως με διαβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό και λένε ότι ακόμη και εάν τα βρουν οι δυο τους, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και άλλοι που έχουν λόγο. Και μάλιστα αναφέρονται σε κεντρικά στελέχη αλλοτινών εποχών με ρόλο και παρέμβαση.

Ο Παπανδρέου ανασυγκροτείται

Σε ανασύνταξη δυνάμεων προχωρεί ο Γιώργος Παπανδρέου και επειδή σας ανέφερα προηγουμένως για το ΠΑΣΟΚ, έχω να σημειώσω ότι πολλά στελέχη του με πολυετή διαδρομή τρέχουν για το ΚΙΔΗΣΟ. Κοιτούσα τον κατάλογο με τα ονόματα που στελεχώνουν γραμματείες του κόμματος, και έχω να σας αναφέρω, ότι εξεπλάγην με τον κόσμο που έχει τοποθετήσει σε διάφορα πόστα. Πολλά και ενδιαφέροντα πρόσωπα με πολυετή παρουσία στην πολιτική και αυτό το στοιχείο έρχεται σε αντίθεση με την δημοσκοπική πορεία του κόμματος. Για την ιστορία να σας σημειώσω ότι το πρόγραμμα του κόμματος συγγράφει ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας.
 
Στη Βουλή η Ν.Δ.

«Θα τα πούμε στη Βουλή» είναι το μήνυμα που στέλνει η ηγεσία της Ν.Δ. που ξέρει πολύ καλά ότι στο γήπεδο της Βουλής θα μεταφερθεί η κόντρα του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη. Η συναίνεση δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο των δυο αρχηγών, μετά τις τελευταία γεγονότα και η σύγκρουσή τους αναμένεται να είναι μετωπική και σε όλα τα επίπεδα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιμένει ότι ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Βουλή απολογούμενος και θα πρέπει να απαντήσει πειστικά για τις κινήσεις επηρεασμού της δικαιοσύνης από υπουργούς του. Αυτό που φοβάται ο ίδιος είναι όμως, και το λέει συνέχεια, ένα νέο αυριανισμό.