Το τυρί και η φάκα… 

Στην κόψη του ξυραφιού είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, ενώ το κουαρτέτο (ή τρόικα αν προτιμάτε) δεν έχει καμία διάθεση οπισθοχώρησης από τις θέσεις του. Στο Μέγαρο Μαξίμου, περά από τα αισιόδοξα σενάρια, θεωρούν ότι υπάρχουν δυο ενδεχόμενα, είτε να υπάρξει συμφωνία άμεσα είτε να συμφωνήσουν στο 90% των ανοικτών θεμάτων. Μόνο που οι πιστωτές δεν δείχνουν έτοιμοι για υποχωρήσεις και η κυβέρνηση ήδη αναζητεί που θα μπει η νέα κόκκινη γραμμή και κυρίως πως θα το επικοινωνήσει μετά στην κοινή γνώμη…Το τυράκι στη φάκα, φαίνεται ότι είναι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, την οποία προανήγγειλε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Μόνο που θα πρέπει να γίνουν πολλές υποχωρήσεις και το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται και από κυβερνητικά στελέχη είναι κατά πόσο θα τις αντέξει η Κ.Ο. 

Της Διακαινησίμου… 

Θυμάστε παλαιότερα ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλούσε για την εβδομάδα της Διακαινησίμου, δηλ. της εβδομάδας μετά το Πάσχα, όταν επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προσπαθούσαν να κλείσουν την αξιολόγηση; Ε, το ίδιο βλέπουμε και τώρα να εξελίσσεται και τώρα, μόνο που την εβδομάδα της Διακαινησίμου, δηλ. μετά το Πάσχα, όχι των Ορθοδόξων αλλά των Καθολικών, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές. Εάν δεν συμβεί κάτι συγκλονιστικό και δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 24 Μαρτίου, μετά θα διακοπούν για πέντε με έξι ημέρες οι συζητήσεις, λόγω του Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου). Ας ελπίσουμε να…αναστηθεί η αξιολόγηση έστω λόγω του καθολικού Πάσχα, διότι εάν περιμένει η ελληνική κυβέρνηση την ανάσταση μέσω του Πάσχα των Ορθοδόξων, δεν θα αντέξει άλλο. 

Το κουίζ των εκλογών 

Η στήλη σάς έχει επισημάνει πολλάκις ότι όλα τα σενάρια παίζουν, ακόμα και αυτό των εκλογών. Όχι, αυτή τη στιγμή δεν είναι στο επίκεντρο των σεναρίων που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ας δούμε κάποια στοιχεία που μας δείχνουν πως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά… Στοιχείο 1: Προ ημερών ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε ότι «αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές,  το λόγο θα έχει ο λαός». Στοιχείο 2: Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, δήλωνε ότι η επιδίωξη της διεύρυνσης είναι για τη κυβέρνηση «θεμιτή, συνεχής και εφικτή» και προέκυπταν αβίαστα τα ερωτήματα, ειδικά γιατί το λέει τώρα και χωρίς καμιά  συγκεκριμένη αφορμή, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι η διεύρυνση δύναται να προκύψει πάρα μόνο ως διεύρυνση των… ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Στοιχείο 3: Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαιώνει ότι δεν θα κοπούν οι κύριες συντάξεις -που έχουν ήδη κοπεί- με την έννοια ότι στις συζητήσεις του με την τρόικα κάνει ο ίδιος υπολογισμούς με … κομμένες  κύριες συντάξεις. Πολλοί λένε ότι αυτό είναι ένα ακόμα προεκλογικό τρικ. Στοιχείο 4: οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του  Πρωθυπουργού στις οποίες παρατηρείται  ένας συνδυασμός τουλάχιστον παραπληροφόρησης για τις κοινοτικές αποφάσεις και ειδικής ανθρωπιστικής ρητορικής υπέρ των προσφύγων. Αν όλα αυτά δεν συνιστούν προετοιμασία για εκλογές, εάν και όποτε προκύψουν, τι άλλο είναι; 

Η κίνηση Σημίτη 

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε η παρέμβαση του Κώστα Σημίτη ειδικά για το χρονικό σημείο που έγινε, ενώ πολλοί διέγνωσαν πως ο πρώην Πρωθυπουργός κτυπάει καμπανάκι για επερχόμενες αρνητικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα, με αλλοίωση ουσιαστικά της εθνικής εξωτερικής γραμμής. Ο Κ. Σημίτης υπενθυμίζει ότι αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ είναι το Διεθνές Δικαστήριο και ζητεί από την Ελλάδα να επαναβεβαίωση την απόφασης της ΕΕ -τον Δεκέμβριο του 1999, στο Ελσίνκι- σύμφωνα με την οποία οι διαφορές που αξιώνει υποψήφιο προς ένταξη κράτος από κράτος-μέλος της ΕΕ θα λύνονται στο Διεθνές Δικαστήριο. 

Επαφές γερμανικού τύπου 

Που την χάνει κανείς την Ντόρα Μπακογιάννη και που την βρίσκει κανείς τελευταία, τις περισσότερες φορές που βρίσκεται στο εξωτερικό, εντοπίζεται στην Γερμανία. Αυτή τη φορά ήταν στο Βερολίνο για μια ομιλία και μάλιστα γευμάτισε και με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με τον οποίο συζήτησαν εφ’ όληλς της ύλης. 

Εκλογές από τη βάση 

Αμερικανικού τύπου σχέδια συζητούνται στη Ν.Δ., καθώς υπάρχει πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προεπιλέξει η βάση του κόμματος τους υποψηφίους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρότασή του αυτή είχε διατυπωθεί στις εσωκομματικές εκλογές και υπάρχει στο πρόγραμμά του, ενώ τώρα ο ίδιος φέρεται ότι θα την προτείνει και στο συνέδριο του κόμματος. Και όπως φαίνεται και από τη μείωση των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, οι αλλαγές θα είναι ριζικές σε όλα τα επίπεδα.