Tα πρωθυπουργικά διλήμματα

Το δίλημμα «ανασχηματισμός ή εκλογές» απασχολεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και στη συντριπτική πλειoψηφία των βουλευτών της συγκυβέρνησης στη σκιά της υπόθεσης του Γιάννη Μουζάλα. Το κλίμα δεν είναι καλό για την κυβέρνηση και στην πλειονότητα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε το αίσθημα της απογοήτευσης. Όλοι τώρα στρέφονται προς τον Αλέξη Τσίπρα και ζητούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Η πιο χαρακτηριστική από τις υποδεικνυόμενες, είναι η κλασική:ανασχηματισμός

Το φρεσκάρισμα 

Επισήμως διαψεύδεται το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, αλλά οι πληροφορίες συγκλίνουν ως προς το ότι στον κύκλο των συνομιλητών του Αλ. Τσίπρα το συζητούν, αν και ο Πρωθυπουργός ακόμη δεν το έχει αποφασίσει. Ως εκ τούτου οι εκλογές δεν παίζουν, εκτός και εάν συμβεί το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο και δεν υπάρξει κυβερνητικός εταίρος. Αυτό όμως δεν προκύπτει μέχρι στιγμής και το πιθανότερο είναι να γίνει ένα «φρεσκάρισμα» στην κυβέρνηση, αλλά στο χρόνο που θα θελήσει ο Πρωθυπουργός. Πολλοί μάλιστα λένε ότι υπάρχει «δεξαμενή στελεχών» που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τόσο το προφίλ όσο και τις επιδόσεις της κυβέρνησης. 

Σενάρια αλλαγών 

Το επικρατέστερο ως σήμερα σενάριο κάνει λόγο για «ανασχηματισμό μετά το Πάσχα», αν και για πολλά στελέχη δεν αποτελεί λύση. Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να απορρίπτει τις εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές και φέρεται να σκέπτεται ως τελευταία λύση προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα τις αλλαγές προσώπων στο Υπουργικό Συμβούλιο. Βασικό επιχείρημα είναι ότι με τη λύση του ανασχηματισμού η κυβέρνηση θα ξεπεράσει το αρνητικό κλίμα και θα κάνει την επανεκκίνησή της. 

Το χαρτί των εκλογών 

Τα σενάρια του ανασχηματισμού που αναζωπυρώθηκαν και πάλι, κυριαρχούν στο παρασκήνιο, μετά την ενδοκυβερνητική κρίση και συνδέονται όλα με το εάν θα φύγει από την κυβέρνηση ο Π. Καμμένος και εάν θα συμμαχήσει με τον Αλ. Τσίπρα ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά. Υπάρχουν όμως κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που δεν ασπάζονται τη λογική της αλλαγής προσώπων στην παρούσα φάση και διατυπώνουν τον φόβο ότι «αν γίνει ανασχηματισμός, θα είναι ίσως παγιδευμένος από την ίδια του τη φύση». 

Τώρα…κερδίζουμε 

Γι’ αυτό και υπάρχουν κάποιοι που ζητούν την ενεργοποίηση του «όπλου» των πρόωρων εκλογών, ειδικά εάν ξεκινήσει και επίσημα η συζήτηση για το χρέος που θα αποτελέσει ένα δυνατό επιχείρημα. Κύριο επιχείρημά των οπαδών των εκλογών είναι ότι οι δημοσκοπήσεις τώρα ανατρέπονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. δεν θα μπορέσουν να περάσουν στην πρώτη θέση, αφού θα έχουν τα εσωτερικά τους θέματα και αντέχει ακόμα το χαρτί Αλ. Τσίπρας. 

Ο κυβερνητικός Γολγοθάς 

Και ενώ κάποιοι κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, για εκλογές και για ανασχηματισμό, ο Αλ. Τσίπρας διαπιστώνει ότι η κυβέρνησή του έχει να ανέβει ένα Γολγοθά όχι μόνο στο θέμα της αξιολόγησης, αλλά σε όσα πρέπει να υλοποιήσει στο μεταναστευτικό βάσει των ευρωπαϊκών σχεδιασμών. Το μείζον ζήτημα είναι η τεχνική βοήθεια που πρέπει να παρασχεθεί ώστε να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στον νέο ρόλο που θα αναλάβει. Τι θα περιλαμβάνει αυτή τη διοικητική υποστήριξη – μαμούθ: Εκατοντάδες ειδικούς για το άσυλο (από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου – EASO), ειδικούς για τις επιστροφές (από τον Frontex), μεταφραστές, διερμηνείς, αλλά και δικαστές (από την Ελλάδα) που θα αναλάβουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση όλων των αιτήσεων ασύλου. Επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει σύντομα νομοθετική ρύθμιση για να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα». 

Μπλέξανε οι γραμμές 

Τελευταία διακρίνω σύγχυση ως προ τη γραμμή της Ν.Δ. σε πολλά θέματα. Τι διαπίστωσα χθες. Τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη να επιμένει στους υψηλούς τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας (Real) πως «είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή θεωρούσε ότι τα Σκόπια πρέπει να λέγονται Μακεδονία». Από την άλλη η συντονίστρια Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απέφυγε να σχολιάσει τα περί παραίτησης Μουζάλα και μίλησε γενικά για την ανεπάρκεια της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν η χαλαρή προσέγγιση της συντονίστριας του τομέα Ανάπτυξης Όλγας Κεφαλογιάννη που υποστήριξε (Star) πως «η κυβέρνηση στο προσφυγικό έχει κάνει τόσο πολλά λάθη και έχει αφήσει τόσο πολύ χρόνο να χαθεί, που δεν θεωρώ ότι, εδώ που έχουμε φθάσει, το μείζον ζητούμενο είναι εάν ο κ. Μουζάλας έχει αντιληφθεί ότι ως υπουργός δεν μπορεί να ξεφεύγει από τις δεδομένες εθνικές γραμμές». Καταλάβατε ποια είναι η γραμμή της ΝΔ;