Σφραγίδα Τσίπρα…

Μεγάλο άγχος έχει μαθαίνω ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το πώς θα εφαρμοσθεί η συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Το άγχος του είναι πολύ μεγάλο και μου λένε ότι αυτό εκπέμπεται σε όλες τις συζητήσεις του, ενώ ενδεικτικό της ανησυχίας του είναι και η άμεση συνεδρίαση που έκανε Σαββατιάτικα για να δρομολογήσει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι στη σκιά της συζήτησης για την τύχη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, υπευθύνου για το μεταναστευτικό, Γιάννη Μουζάλα, επέλεξε να βάλει ο ίδιος τη δική του σφραγίδα. Η απόφαση για τη δημιουργία ενός νέου οργάνου, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής Κρίσης με πρόεδρο τον ίδιο αποτυπώνει και τον βαθμό της αγωνίας του.

Αγώνας δρόμου

Στόχος της κυβέρνησης είναι προωθηθούν άμεσα στη Βουλή για ψήφιση νομοθετικά κείμενα, τα οποία απορρέουν από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και είναι επείγοντος χαρακτήρα. Επίσης, στόχος είναι εντός 10ημέρου να ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων για το άσυλο, ενώ καθημερινή θα είναι η επαφή με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Ο μεγαλύτερος στόχος και επιδίωξη είναι όμως να μειωθούν οι ροές των προσφύγων και μεταναστών που έρχονται από τα τουρκικά παράλια. «Εάν δεν γίνει αυτό, θα έχει γίνει μια τρύπα στο νερό» λένε.

Μεταπασχαλινή αξιολόγηση

Με τηλεδιασκέψεις, εφόσον αυτές χρειαστούν, σε κορυφαίο επίπεδο, αλλά και συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστεί την προσεχή εβδομάδα, η διαδικασία των συζητήσεων Αθήνας με τους πιστωτές. Πάντως ότι είναι να γίνει, θα γίνει έως την προσεχή Τετάρτη, Μεγάλη Τετάρτη των Καθολικών. Εξάλλου αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών και αναμένεται να επιστρέψουν μετά από τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου). Στην κυβέρνηση αναμένουν το…καθολικό αναστάσιμο μήνυμα από τις 27 Μαρτίου και μετά, οπότε και αναμένεται η επανεκκίνηση των συζητήσεων Αθήνα και πιστωτών. 

Η ανωτερότητα Αβραμόπουλου

Πολλά έχουν λεχθεί για το επίπεδο της σχέσης Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά την απόφαση του πρώτου να επιλέξει τελικά τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παρά την πικρία του ο κοινοτικός επίτροπος δεν κράτησε κακία και έχει βοηθήσει αρκετά την ελληνική κυβέρνηση και στήριξε σε κρίσιμες στιγμές τον Πρωθυπουργό, δίνοντας το μήνυμα ότι στα μεγάλα πρέπει να είναι οι πολιτικοί ενωμένοι. Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά το αρχικό μούδιασμα και την αμηχανία, λένε τα καλύτερα για τον Δ. Αβραμόπουλο που βοήθησε την προσπάθεια της χώρας με το παραπάνω.

Αναπάντητη…

Η επιλογή του πρώην Πρωθυπουργού και πρόεδρου του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργου Παπανδρέου να απαντήσει στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά με την αναφορά πως στο διάλογο για την κεντροαριστερά πρέπει να κληθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούστηκε καλά αυτή τη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να υπάρξει συμμαχία πολιτική με δυνάμεις της κεντροαριστεράς, αλλά αυτό θα το κάνει με τους όρους του και άρα, όπως λένε, θα μείνει αναπάντητη η πρόσκληση Παπανδρέου. Εξάλλου αυτό είναι ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας που πρέπει να συζητηθεί στο συνέδριο, το οποίο όπως μαθαίνω μετατίθεται, εκτός απρόοπτου, για το φθινόπωρο!

Αλλαγές εκ βάθρων…

Σε αλλαγές εκ βάθρων προχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει του συνεδρίου της Ν.Δ. το τριήμερο 22-24 Απριλίου. Στις αλλαγές που προωθούνται είναι σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών από τη βάση, η καθιέρωση ασυμβίβαστου για τη βουλευτική υποψηφιότητα και τις θέσεις στο Δημόσιο (όταν η Ν.Δ. είναι στην εξουσία), η διεξαγωγή συνεδρίου κάθε έτος με 1.000 εκπροσώπους, η μείωση της Πολιτικής Επιτροπής από 500 σε 100 μέλη, η καθιέρωση τετραετούς θητείας του προέδρου του κόμματος, που θα επικυρώνεται από το ετήσιο συνέδριο, κ.α.

Όχι στις τάσεις

Στον πάγο βάζει η νέα ηγεσία το αίτημα πολλών στελεχών, όπως του απερχόμενου γραμματέα, Ανδρέα Παπαμιμίκου, του συντονιστή Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών και βουλευτή Μάκη Βορίδη. Η λογική είναι ότι δεν πρέπει η Ν.Δ. να γίνει…ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. να φαίνεται ότι είναι μια συνομοσπονδία τάσεων, άποψη την οποία στηρίζει και η Ντόρα Μπακογιάννη. Μόνο που αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν θα βρει δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη υπέρ των τάσεων.

Με γκεστ σταρ Κένι-Αναστασιάδη

Να δώσει άλλη αίγλη στο συνέδριο της Ν.Δ. θέλει ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο στόχος είναι να δοθεί και το μήνυμα ότι η χώρα πρέπει να έχει ως παράδειγμα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. που πάλεψαν και βγήκαν από το μνημόνιο. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει στο συνέδριο να δώσουν το παρών, εκτός από την ηγεσία του ΕΛΚ, δηλ. τον πρόεδρό της, Ζόζεφ Ντολ, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Εντα Κένι.

Αυτογκόλ Βαρβιτσιώτη

Έντονα ενοχλημένος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τη δήλωση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και βουλευτή Β΄ Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που άναψε φωτιές με μια δήλωσή του. Η άποψή του ότι πρέπει να εκκενωθεί, ακόμα και με τη βία, η Ειδομένη δεν άρεσε στον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε σημαία και μίλησε για ακροδεξιές απόψεις. Προσπάθησε μέσω twitter να τα μαζέψει, αλλά το αυτογκολ είχε μπει και μετράει!

Ο Ντράγκι Αθηναίος

Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί σε ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους από την απόφαση του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, να αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Δεν ξέρω εάν θα συμπέσει με την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος η τελετή αναγόρευσής του, αλλά αυτό που έμαθα είναι ότι τον ενημέρωσε για την απόφαση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας που ήταν στη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕκΤ.