Tο συνοικέσιο Σουλτς…

Μυστικές συνάξεις είχε στην Αθήνα στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ως περιστέρι, των κυρίαρχων δυνάμεων της ευρωπαϊκής ελίτ, έκανε μια στάση, στο δρόμο προς Κύπρο και είχε κρίσιμες επαφές. Δεν είναι όσα μεταδόθηκαν πως ειπώθηκαν, καθώς εγώ πληροφορήθηκαν ότι ο βασικός σκοπός της επίσκεψης Σουλτς ήταν να διερευνήσει τις προθέσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αλλαγή κυβερνητικού εταίρου.

Φλερτ με Φώφη και Σταύρο

Για να σας… «μπάσω» που λένε στην πεζοδρομιακή αργό στα…πολιτικά κόλπα, πρέπει να σας πω ότι ο Σουλτς, ως «περιστεράκι» ήρθε για να δει και τις προθέσεις της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη. Γιατί; Μα, γιατί στην Καγκελαρία και στις Βρυξέλλες, ο στόχος τους είναι να ενσωματωθεί και άλλο ο Αλ. Τσίπρας και να έχει πιο βολικούς ή φιλικούς, αν προτιμάτε, κυβερνητικούς εταίρους. Γι’ αυτό και το μήνυμα που έχει μεταδοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι…«μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ψήφιση των μέτρων, να τελειώσει η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο».

Όλα ανοικτά…

Οι Ευρωπαίοι, κεντρικοί παίκτες, πληροφορήθηκαν από τον Μ. Σουλτς, ότι ο στόχος τους για τη συγκρότηση μιας πιο αξιόπιστης κυβερνητικής συμμαχίας στην Ελλάδα, περνάει από πολλά…κανάλια και δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι ίδιοι όμως επιμένουν ότι όλα είναι ανοικτά και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, παρά το γεγονός ότι τόσο η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) όσο και το Ποτάμι δεν δείχνουν διατεθειμένοι στην παρούσα φάση να δώσουν χείρα πολιτικής βοηθείας στον Αλ. Τσίπρα.

Ο αισιόδοξος Ευκλείδης

Αναπόφευκτα, μπροστά στον προσφυγικό ορυμαγδό, το θέμα της αξιολόγησης του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, έχει περάσει στα λεγόμενα…«αζήτητα» εκ μέρους των θεσμών. Μόνο οι ειδικοί ασχολούνται πλέον με αυτό – χωρίς ωστόσο να βλέπουν κι αυτοί συμφωνία άμεσα. Ο  μόνος αισιόδοξος είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που βλέπει συμφωνία πριν από το Πάσχα. Και αυτή την αισιοδοξία την έχει περάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Αλ. Τσίπρας περιμένει να κλείσει η αξιολόγηση ως μάνα εξ ουρανού και μάλιστα πασχαλιάτικα.
 
Το μήνυμα Σόιμπλε

Ο σκληρός και άτεγκτος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ανοικτός να αποδεχθεί συμβιβασμό στο ασφαλιστικό λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Με τι αντάλλαγμα; Με καλή απόδοση στο πεδίο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. Εάν αυτό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιτευχθεί, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που δίνει και τον τόνο, είναι έτοιμος για συμβιβασμό σε πολλά επίπεδα.

Σε εκλογικούς ρυθμούς…

Σε… αγωνιστικούς ρυθμούς, αν προτιμάτε για το συνέδριο ή για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (αν και δεν το πιστεύουν αυτό το σενάριο στη Συγγρού), βρίσκεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε και πάλι περιοδείες ενόψει και του συνεδρίου της Ν.Δ. το τριήμερο 22-24 Απριλίου, ενώ κινείται και στη σκιά του αιτήματός του για παραίτηση της κυβέρνησης και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης (το Σάββατο περιόδευσε και μίλησε στη Λάρισα) έχει αποφασίσει να έρθει πιο κοντά, όχι μόνο στην κοινωνική και κομματική βάση, αλλά και στην κοινωνία. Και όπως τονίζει, στόχος του είναι η διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών στα πλαίσια της διερεύνησης του κόμματος.
 
Μητσοτάκης…τελετάρχης!

*** Στις ΗΠΑ θα βρεθεί σε λίγες ημέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης για να συναντήσει ομογενειακούς παράγοντες, αλλά και ορισμένους παράγοντες από το χώρο του επιχειρείν. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στη Νέα Υόρκη, αφού έχει…χριστεί, εν μέσω ενστάσεων, διότι είναι αρχηγός κόμματος, «τελετάρχης» για την παρέλαση της 25ηςΜαρτίου που γίνεται ετεροχρονισμένα στην αμερικανική μεγαλούπολη. Επί τη ευκαιρία της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, και πέρα από τις σημαντικές επαφές που θα έχει, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει και την ευκαιρία να συναντήσει και την κόρη του που σπουδάζει στις ΗΠΑ.

Η ανανέωση της ΝΔ

*** Να ανανεωθεί ριζικά η Ν.Δ. αναμένει ο Κυρ. Μητσοτάκης από τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη των συνέδρων που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο του κόμματος και των νέων προέδρων και Δ.Σ. των δημοτικών οργανώσεων του κόμματος.

Μάχη για τις τάσεις

*** Η πορεία προς το συνέδριο δεν είναι ανώφελη, αφού στο παρασκήνιο γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις κινήσεις της νέας ηγεσίας να ελέγξει, όπως γίνεται συνήθως, τη σύνθεση της ύψιστης κομματικής διαδικασίας. Το επόμενο επεισόδιο που θα παιχτεί και στο ίδιο το συνέδριο, θα είναι το αίτημα, από ετερόκλητες δυνάμεις, π.χ. Μάκη Βορίδη, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Ανδρέα Παπαμιμίκο, για την καθιέρωση τάσεων. Μόνο που το αίτημα αυτό θα απορρίψει ο Κυρ. Μητσοτάκης.