Ελπίδες Τσίπρα 

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» είναι ένα κοινότυπο σχόλιο που περιγράφει όμως ανάγλυφα το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, δοκιμάζει τις αντοχές του πρωθυπουργικού επιτελείου. Στο Μέγαρο Μαξίμου στη σύσκεψη που έγινε σήμερα επικρατούσε η άποψη ότι όλα θα κυλήσουν, έστω και με δυσκολία, καλά και όλα θα κλείσουν έως τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας. Αυτό είναι το θετικό σενάριο και δεν θέλουν να σκέφτονται το αρνητικό, σύμφωνα με το οποίο θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και το Μάιο. 

Σε θέσεις μάχης… 

Μια ακόμα κοινοβουλευτική μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και κυρίως μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να δούμε το πρωί της Παρασκευής. Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς χορηγήθηκαν τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα. Η επόμενη μάχη των δυο αρχηγών θα είναι την προσεχή Τρίτη, οπότε και προγραμματίστηκε να γίνει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της ΝΔ, για την εθνική ασφάλεια. 

Πυρά Τσίπρα… 

Πυρ κατά ριπάς στη Ν.Δ. θα είναι η τακτική του Πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να αξιοποιήσει τη συζήτηση για να στείλει και πάλι πολιτικά μηνύματα για τη μάχη που, όπως λέει, δίνει η κυβέρνησή του κατά της διαπλοκής των ΜΜΕ, ενώ θα αναφερθεί και στον εν εξελίξει διαγωνισμό για τις νέες τηλεοπτικές άδειες. Ο Αλ. Τσίπρας θα…πυροβολήσει και κατά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια που έλαβαν, τονίζοντας με έμφαση τα όσα περίεργα έγιναν τα τελευταία χρόνια. 

Στην αντεπίθεση ο Κυριάκος 

Μόνο αμυντικά μαθαίνω δεν θα σταθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. που ετοιμάζεται να καταγγείλει τον Πρωθυπουργό για μια σειρά ενεργειών του, ενώ επ’ ευκαιρία θα τον επικρίνει για πολλές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Θα ζητήσει και πάλι εκλογές, ενώ θα αναφερθεί στην κίνηση του προεδρείου της Βουλής που αντί να εντάξει πρώτη για συζήτηση την πρόταση της Ν.Δ. για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς ήρθε το τρίτο μνημόνιο, επέλεξε το θέμα για τα οικονομικά των κομμάτων και των ΜΜΕ. 

Ο φόβος της Ν.Δ. 

Η Ν.Δ. ως γνωστόν έχει 210 εκατ. χρέη στις τράπεζες και αυτό που μαθαίνω είναι ότι στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, παρά το σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος, φοβούνται το χαρακτηρισμό των δανείων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «κόκκινα». Και αυτό διότι φοβούνται τη δέσμευση των τριών τραπεζικών λογαριασμών του κόμματος που θα έχει πολλαπλές αρνητικές παρενέργειες στη λειτουργία του, αφού δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς και λειτουργικά έξοδα, κ.α. 

Η συνάντηση έκπληξη 

Μια ενδιαφέρουσα σύναξη έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο ξενοδοχείο Χίλτον που έχει τη σημασία της καθώς η Ν.Δ. πορεύεται στο 10ο συνέδριό της. Έμαθα, ότι συναντήθηκαν ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τον πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη, με τον οποίο συζήτησαν όλες τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.  

Ερίζουν για την καρέκλα  

Μήλον της έριδος είναι η θέση του γραμματέα της Ν.Δ. λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του 10ου συνεδρίου του κόμματος. Η ηγεσία της Ν.Δ. λέγεται ότι θέλει να εκλεγεί κοινοβουλευτικός και εκτός του αναπληρωτή γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη, το όνομα του οποίου είχε συζητηθεί από την πρώτη εβδομάδα, πλέον ακούγεται το όνομα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ τις τελευταίες ώρες μπήκε σφήνα και ο Βασίλης Κικίλιας. Ο διάδοχος του Ανδρέα Παπαμιμίκου που έχει αποφασίσει να μην θέσει υποψηφιότητα για γραμματέας, ενώ λέγεται ότι σκέπτεται και να μην είναι καν στη νέα Πολιτική Επιτροπή, αναζητείται και θεωρείται βέβαιο ότι θα βαρύνει πολύ στην τελική επιλογή και το ασυμβίβαστο μεταξύ γραμματέα και υπουργού που θα θεσπιστεί. Αυτό όμως που μαθαίνω είναι ότι θα υπάρξει και υποψήφιος που θα πάει κόντρα στον επίσημο εκλεκτό...ίδωμεν