Η ζαριά Τσίπρα 

«Το πλαίσιο είναι και πρέπει να παραμείνει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου» λέει σε όλους τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας και αυτό ανέφερε και στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο Πρωθυπουργός έριξε μια ζαριά και περιμένει, αν όχι να κερδίσει, τουλάχιστον να μην βρεθεί σε πιο δύσκολη θέση. 

Η αξιολόγηση Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός τόσο στις επαφές που είχε όσο και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες το τελευταίο διάστημα έχει βγάλει τα εξής τρία συμπεράσματα: α) υπάρχει βούληση από κορυφαίους παράγοντες στον κύκλο των πιστωτών να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, β) να τηρηθεί η συμφωνία χωρίς να επιβληθούν νέα μέτρα και γ) ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά και νομοθετεί, υλοποιώντας τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, η οποία εμμένει πρέπει να τηρηθεί. 

Η εμμονή Σουλτς 

Και επειδή αναφέρθηκα στον Μ. Σουλτς να σας αναφέρω ότι ο Γερμανός πολιτικός ένα θέμα με τον Πάνο Καμμένο τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργό Εθνικής Άμυνας, το έχει. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρεται να είπε για μια ακόμη φορά στον Πρωθυπουργό ότι καλό θα ήταν να σκεφθεί την αλλαγή κυβερνητικού εταίρου, ώστε να μπουν στο παιχνίδι με άλλους όρους και προφανώς διαφορετική συμφωνία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ο Αλ. Τσίπρας δεν το συζητά, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν το σκέπτονται, την αγωνία του Σουλτς δεν κατανοώ. 

Το σήμα των σκληρών των ΜΜΕ  

Η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να δεχθεί την πρόσκληση του εκδοτικού οίκου Axel Springer SE και να μιλήσει σε εκδήλωσή του στις Βρυξέλλες ήταν από μόνη της μια ενδιαφέρουσα κίνηση. Ο συγκεκριμένος όμιλος είναι κολοσσός στον χώρο των γερμανικών ΜΜΕ και έχει σημειολογική αξία ότι ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τον Mathias Döpfner, διευθύνοντα σύμβουλο του εκδοτικού οίκου Axel Springer SE και ήπιαν μπύρες συζητώντας χαλαρά. Από τη στάση των εφημερίδων που έχει στην κατοχή του ο όμιλος, δηλ. Bild και Die Welt θα φανούν πολλά. Εξάλλου οι δυο εφημερίδες επηρεάζουν σημαντικά την γερμανική κοινή γνώμη, ενώ έχουν επιρροή και στο πολιτικό κατεστημένο, ενώ σχετίζεται και με το Politico. 

Τα δίχτυα Κυριάκου στα διεθνή ΜΜΕ 

Αντίστοιχες κινήσεις κάνει και ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ συνάντησε στελέχη αμερικανικών ΜΜΕ και έδωσε συνεντεύξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα πλαίσια της ενίσχυσης της διεθνούς του εικόνας, παραχώρησε συνεντεύξεις στο CNN, στην Wall Street Journal και στην Washington Post. Και δεν θα μείνει εκεί, αλλά θα κάνει τέτοιες κινήσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ναυαγεί η μετακόμιση; 

Μου λένε, αλλά δεν θέλω να το πιστέψω, ότι το κτίριο που μίσθωσε η Ν.Δ. επί της οδού Πειραιώς έχει πρόβλημα στατικότητας και ως εκ τούτου δεν είναι κατάλληλο να στεγαστεί εκεί το κόμμα. Εάν ισχύει αυτό, αν και η πηγή που μου το είπε είναι αξιόπιστη, τότε τίθεται θέμα για τους υπευθύνους της Ν.Δ. για το πώς μίσθωσαν ένα βιομηχανικό κτίριο ετών χωρίς να το ελέγξουν. Εάν συμβαίνει όντως αυτό, τότε προβλέπω παραμονή στη Συγγρού τουλάχιστον έως το τέλος καλοκαιριού. 

Λιώσανε οι πάγοι… 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση είδα ότι έγινε προ ημερών σε κεντρικό καφέ της πλατείας Κολωνακίου, από την κάτω πλευρά. Η Ντόρα Μπακογιάννη έπινε τον καφέ της, παρέα με τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κύρτσο με τον οποίο είχαν εφ’ όλης της ύλης πολιτική συζήτηση. Οι δυο τους ήταν κυριολεκτικά στα…μαχαίρια, καθώς παλαιότερα ο Γ. Κύρτσος είχε επικριθεί γιατί είχε αναδείξει ένα προσωπικό θέμα (αφορούσε το γάμο) του υιού της Ντ. Μπακογιάννη, του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη. 

Με ευλογίες Μητσοτάκη 

Άλλο ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειας Μητσοτάκη ετοιμάζεται να κατέβει στην πολιτική όπως έμαθα. Η απόφαση είναι οριστική και ήδη έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες και πρόσωπα από την Κρήτη ανέλαβαν ρόλο, όπως ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης. Συγκεκριμένα, μάλλον στα Χανιά θα είναι υποψήφιος ο γιος της Κατερίνας Μητσοτάκη, αδελφής του προέδρου της Ν.Δ. Μόνο που στα Χανιά πρέπει να δουν τι θα κάνουν με τον πρώην βουλευτή Μανούσο Βολουδάκη, στον οποίο πρότειναν να μετακινηθεί στη Β΄ Αθηνών και αρνήθηκε. Να πάει στο Ηράκλειο το μέλος της οικογένειας λίγο δύσκολο το βλέπω…