Oι δεύτερες σκέψεις 

Δεν δέχεται όπως έμαθα το Μέγαρο Μαξίμου την απαίτηση των πιστωτών να ψηφιστεί επιπλέον πακέτο μέτρων. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει αυτό» λένε στο επιτελείο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αν και στην αρχή υπήρχε σκέψη να κάνει μια υποχώρηση η κυβέρνηση, αρκεί να δίνονταν εγγυήσεις για θετική ρύθμιση του χρέους. Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα δεχόταν τη λήψη νέων μέτρων. 

Δείχνει συμφωνία Ιουλίου 

Αυτό όμως άλλαξε ξαφνικά και πλέον το μήνυμα που εστάλη είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφιστούν επιπλέον μέτρα. Ουσιαστικά τώρα η κυβέρνηση επιστρέφει στην αρχική της γραμμή για να τηρηθεί η συμφωνία του Ιουλίου. Μόνο που εάν διαβάσει κανείς προσεκτικά την συμφωνία του Ιουλίου, το τρίτο μνημόνιο, που ψήφισε η ελληνική Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία υπάρχει σαφής αναφορά για τη λήψη πρόσθετων μέτρων εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι! 

Merkel go… 

Δεν ξέρω εάν θα πει ο Αλ. Τσίπρα ξανά το Merkel go home, αλλά όπως μαθαίνω από τα όσα συζητάνε στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει σκέπτεται να τηρήσει από εδώ και πέρα αποστάσεις ασφαλείας από την Γερμανίδα Καγκελάριο. Μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία για το παιχνίδι που παίζεται…Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν αρχίσει, λίγο αργά βέβαια είναι η αλήθεια, ότι οι πιστωτές τους φέρονται όπως και στον Αντώνη Σαμαρά και δεν αποκλείουν ότι θα τους εγκαταλείψουν. 

Κύκλος επαφών 

Δεν το θεωρούν βέβαιο, αλλά το εξετάζουν. Και όπως λέει και η λαϊκή ρήση, των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Τι σημαίνει αυτό; Νέες εκλογές η νέο δημοψήφισμα;  Ίδωμεν. Πάντως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ξεκινάει ένα νέο κύκλο τηλεφωνικών επαφών για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. 

Ανασχηματισμός ζυμώνεται… 

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, όπως σας είχα αναφέρει εδώ και καιρό είναι δρομολογημένες και δεν θα αργήσουν. Ο Πρωθυπουργός έχει συζητήσει αρκετά με στενούς του συνεργάτες το ενδεχόμενο αλλαγών, αφού έχει εντοπίσει σε ποια σημεία χωλαίνει η κυβέρνηση και χρειάζεται φρεσκάρισμα. 

Η εφεδρεία Κουβέλη 

Και επειδή αναφερόμαστε στον ανασχηματισμό, να σας πω ότι ο Φώτης Κουβέλης θα είναι ένα πρόσωπο που κληθεί από την πολιτική…εφεδρεία για να στηρίξει την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα. Η εκδήλωση που έγινε χθες βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο από την κίνηση του Φ. Κουβέλη, παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τους έφερε πιο κοντά! 

Κυριάκος όπως … Γιώργος   

Τη συνταγή του Γιώργου Παπανδρέου αξιοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαλύοντας την ΟΝΝΕΔ, τη νεολαία της Ν.Δ. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει και ο Γ. Παπανδρέου, όταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2005 διέλυσε τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ και την ξαναέστησε από την αρχή… 

Στη…θάλασσα της ΝΔ οι Ποταμίσιοι 

Πληθαίνουν τα στελέχη του Ποταμιού, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον τρεις βουλευτές, που φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να διαβούν το…Ρουβίκωνα και να συστρατευτούν με τη Ν.Δ. κυρίως λόγω του Κυρ. Μητσοτάκη. Κρατήστε τα ονόματα: Χάρης Θεοχάρης, Ιάσων Φωτήλας και Γιώργος Μπαγιώργας! Δεν συζητάω για άλλους εκτός Βουλής που είναι έτοιμοι από καιρό, όπως ο Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο καθηγητής Πανεπιστημίου από την Κρήτη, Γραβάνης, κ.α. 

Ντόρα εναντίον Άδωνι 

Με τον Αδωνι Γεωργιάδη τα έχει η Ντόρα Μπακογιάννη διότι όπως μαθαίνω ενοχλείται διότι ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κινείται υπόγεια για να ενδυναμωθεί στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει και του συνεδρίου. Η ίδια δεν θέλει να ψηλώσει και άλλο και λέγεται ότι πολλοί μητσοτακικοί θέλουν να τον κοντύνουν… 

Τα περίεργα της ΟΝΝΕΔ 

Για την ιστορία θα σημειώσω και ορισμένα περίεργα σημεία από την ιστορία της ΟΝΝΕΔ. Το πρώτο είναι ότι ο Βασίλης Γεωργιάδης που διαγράφηκε από μέλος της ΝΔ και άρα εξέπεσε του αξιώματός του και δεν είναι πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ορίστηκε σε αυτή τη θέση με την έγκριση του σημερινού προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σημερινή ηγεσία συμφώνησε με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο να τοποθετηθεί ο δικός του άνθρωπος, ο Β. Γεωργιάδης πρόεδρος, χωρίς να στηθούν κάλπες (άκρως εκσυγχρονιστική κίνηση). Το δεύτερο είναι ότι το συνέδριο διαλύθηκε γιατί τα…χαλάσανε στη μοιρασιά των συνέδρων, εκ των οποίων η σημερινή ηγεσία είχε μόλις το 10-15%. Το τρίτο και ενδιαφέρον είναι ότι η διάλυση της ΟΝΝΕΔ ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, αλλά νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ανακοινώθηκε ο κατάλογος των συνέδρων από τη Νεολαία και η νέα Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ. Στη λίστα στις πρώτες θέσεις ήταν και μητσοτακικοί και μάλιστα για σύνεδρος πρώτος ήταν ο στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ, Κώστας Κυρανάκης. Το τέταρτο είναι ότι ο Β. Γεωργιάδης παραπέμφθηκε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο Πειθαρχικό του κόμματος όπου προεδρεύει ο πρώην υπουργός Απόστολος Κράτσας. Όμως, ο Απ. Κράτσας ουδέποτε κάλεσε τον νεαρό έστω για μια τυπική απολογία και απλά τον διέγραψε. Να υποθέσω πως δεν συνεδρίασε και η επιτροπή;