Το πνεύμα αλλού…
Μπορεί ο ίδιος να ήταν σωματικά στη Βουλή και να μίλησε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ασφάλεια, αλλά το…πνεύμα του ήταν αλλού. Ο Πρωθυπουργός μπορεί να ήταν στο Κοινοβούλιο, αλλά βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή με τους υπουργούς του που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των πιστωτών στο ξενοδοχείο Χίλτον. Μάλιστα πολλές φορές βγήκε από την αίθουσα και πήγε στο γραφείο του στη Βουλή για να έχει εικόνα από την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ έγινε και σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες, όπως π.χ. τον Νίκο Παππά, τον Αλέκο Φλαμπουράκη, τον Πάνο Σκουρλέτη, κ.α.
 
Η εξ Εσπερίας βοήθεια
Σας ανέφερα χθες ότι ο Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει επαφές με παράγοντες του εξωτερικού, όπως την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και το κλίμα θεωρεί ότι αλλάζει. Στο επιτελείο του λένε ότι οι επαφές αυτές απέδωσαν και στέκονται στη σημερινή συνέντευξη της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη Φιγκαρό και στην συνέντευξη του Γιουνκέρ, όπου είχαν και θετικά μηνύματα. Στέκονται ειδικά στην παρέμβαση του Γιούνκερ ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα και δίνουν μεγάλη σημασία στα στοιχεία της eurostat που θα δοθούν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
 
Στην πισίνα του Χίλτον
Μόνο στην πισίνα του Χίλτον δεν βούτηξαν με τόσο υψηλές θερμοκρασίες οι υπουργοί και το κουαρτέτο των πιστωτών. Επειδή δεν υπάρχει προκαθορισμένος χώρος για τις συναντήσεις τους, η διεύθυνση του ξενοδοχείου, ανάλογα τις ανάγκες της ημέρας τους παραχωρεί και διαφορετικό σημείο για τις συζητήσεις. Χθες και σήμερα, συζητούσαν σε μια αίθουσα που ήταν στο ίδιο επίπεδο με την πισίνα, την οποία και έβλεπαν εάν τραβούσαν την κουρτίνα!
 
Ο μάντης Βούτσης

Τις διαρροές περί ανασχηματισμού, για τον οποίο σας ανέφερα χθες, επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος με αφορμή ένα σφάλμα του Προέδρου της Βουλής. Ο Νίκος Βούτσης καλώντας τον ανέβει στο βήμα τον προσφώνησε ως εξής. «Τον λόγο έχει ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εξωτερικών Πάνος Καμμένος» για να διευκρινίσει αμέσως μετά «μέχρι να έρθεις (σ.σ από τα υπουργικά έδρανα στο βήμα) σου άλλαξα υπουργείο.

«Κάτι θα ξέρετε εσείς» απάντησε εμφανώς ικανοποιημένος ο κ. Καμμένος για να παρατηρήσει ο κ. Βούτσης «δεν τα λένε αυτά». Μόνο που και ανασχηματισμός να γίνει, που θα γίνει, ο Π. Καμμένος δεν φεύγει όπως είναι λογικό από την κυβέρνηση, αλλά όπως ξέρω θα παραμείνει στο υπουργείο Αμυνας.
 
Για το… καφενείο
Τραγική ήταν η εμφάνιση των Κ.Ο., κυρίως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Μετά τις ομιλίες των δυο αρχηγών οι δυο Κ.Ο. σκόρπισαν και οι περισσότεροι βουλευτές πήγαν στο καφενείο και δεν ξαναγύρισαν. Ειδικά η εικόνα της Κ.Ο. της Ν.Δ. ήταν πολύ κακή, αφού μετά την πρωτολογία, οι περισσότεροι βουλευτές έφυγαν από τη Βουλή.
 
 
Καταστατικές αλλαγές
Πολλά έχουν ειπωθεί για το καταστατικό της Ν.Δ. που αλλάζει, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει για το συνέδριο άλλη μια κίνηση, κατά τον ίδιο, ριζοσπαστική. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να μην είναι υποψήφιοι για τη νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ όσοι είναι διευθυντές σε πολιτικά γραφεία βουλευτών, είτε είναι αποσπασμένοι, είτε μετακλητοί σε πολιτικά γραφεία. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να εφαρμοστεί το ασυμβίβαστο μεταξύ των στελεχών των πολιτικών γραφείων και των μελών της ΠΕ και είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει κατά γράμμα το καταστατικό του κόμματος.

Λιστομαχίες
Σκληρή μάχη έχει αρχίσει στο παρασκήνιο για τους σταυρούς, αφού η νέα Πολιτική Επιτροπή θα αριθμεί λίγο πάνω από 100 αιρετά μέλη. Τα τηλέφωνα έχουν αρχίσει και η πίεση είναι πολύ μεγάλη, αφού η κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να μειωθεί από 500 μέλη στα 100 η νέα Π.Ε. δυσκολεύει τη μάχη.
 
 
Εσωκομματική αντιπολίτευση
Τα όσα έγιναν και γίνονται στο παρασκήνιο της Ν.Δ. ενόψει του συνεδρίου, έχουν ενεργοποιήσει διάφορες δυνάμεις, ετερόκλητες πολλές φορές, οι οποίες συνασπίζονται. Αν δει κανείς προσεκτικά τα ονόματα όλων όσοι αντιδρούν τα τελευταία 24ωρα απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη θα διαπιστώσει ότι ο πυρήνας των ανταρτών είναι σαμαρικός.