Σταυροαναστάσιμο μήνυμα 

Μπορεί να διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα της Ορθοδοξίας, αλλά όπως φαίνεται είναι και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τεντωμένα τα νεύρα για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και βιώνουν κυριολεκτικά την ανάβαση του δικού τους Γολγοθά. Μόνο που ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έμαθα, πέρα από τα αρνητικά μηνύματα που όντως εκπέμπονται, όπως παραδέχονται στο πρωθυπουργικό γραφείο, από εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, εκτιμά ότι η συμφωνία θα κλείσει. «Μετά τη Σταύρωση δεν έρχεται η Ανάσταση;» λένε με νόημα από το επιτελείο του Πρωθυπουργού και εκτιμούν ότι εάν αποκωδικοποιήσει κανείς προσεκτικά τα μηνύματα από διάφορα κέντρα της Ε.Ε. και των πιστωτών θα εξάγει το συμπέρασμα ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Εντάξει, δεν θα έρθει η Ανάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως έλεγε ο Αλ. Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος σε λίγα εικοσιτετράωρα, αλλά τουλάχιστον θα αφήσουν στην άκρη το σταυρό για να…αναστηθούν οι ελπίδες τους! 

Η χαραμάδα αισιοδοξίας 

Ο Πρωθυπουργός μαθαίνω ελπίζει να μην επιμείνουν οι πιστωτές, και πιστεύει ότι τελικά θα το καταφέρει, στην ψήφιση επιπλέον μέτρων για να φθάσει ο τελικός λογαριασμός κοντά στα 9 δισ. ευρώ. Ο μηχανισμός – κόφτης για τις δαπάνες προτιμάτε για μελλοντική χρήση, αλλά συγκεκριμένα μέτρα δεν θέλει σε καμία περίπτωση η ελληνική πλευρά να ψηφιστούν. Ο Αλ. Τσίπρας επιμένει σε συνομιλητές του ότι θα περάσει τον κάβο και σιγά-σιγά θα αλλάξει το κλίμα. 

Ξεχάστε εκλογές 

Και επειδή πιστεύει ότι θα αλλάξει το κλίμα, ο Αλ. Τσίπρας αποκλείει κάθε συζήτηση όχι μόνο για εκλογές, αλλά και για δημοψήφισμα. Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η χώρα δεν έχει περιθώρια για τέτοιες πολιτικές εξελίξεις και λέει σε συνομιλητές του ότι τα σενάρια για εκλογές και πολιτική αναταραχή εκπέμπονται από συγκεκριμένα εγχώρια κέντρα. 

Ο Γολγοθάς των βουλευτών  

Ιδιαίτερα ανήσυχοι όμως είναι οι βουλευτές και το κλίμα στις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι κυριολεκτικά στο πνεύμα της εβδομάδας. Οι περισσότεροι είναι βαθιά προβληματισμένοι και ανήσυχοι και αναγνωρίζουν ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα έχουν ν’ ανέβουν το δικό τους…Γολγοθά στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Τα γεύματα του Στουρνάρα 

Κόσμος και κοσμάκης μπαίνει στην Τράπεζα της Ελλάδας και στο γραφείο του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, αλλά για λίγους ανοίγει το ειδικό δώμα για να γευματίσουν. Όπως έμαθα δυο πρόσωπα πέρασαν τις τελευταίες ημέρες από το συγκεκριμένο χώρο για να φάνε και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις. Ο ένας ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, και πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου και βρίσκεται και θα περάσει το Πάσχα. Η άλλη ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας και το μενού είχε, όπως πληροφορήθηκα νηστίσιμα! Η συζήτηση όμως είχε πολλά για τα τρέχοντα θέματα και άκουσα ότι ο Γ. Στουρνάρας είναι αρνητικός για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.