Ενιαίο μπλοκ 

Δεν ξέρω τι λένε διάφοροι για τα σενάρια της επόμενης μέρας όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και εάν θα αλλάξει κυβερνητικό εταίρο ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό που ξέρω, απ’ όσα έμαθα αυτές τις ημέρες, είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει πολλές επιλογές: Η Φώφη Γεννηματά δεν το συζητά και θέτει προϋπόθεση τη συμμετοχή της Ν.Δ., ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει εκλογές. Ο Σταύρος Θεοδωράκης το αρνείται και δεν θέλει να φανεί ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης εμμένει σε οικουμενική. Τι μένει για τον Αλ. Τσίπρα; Ο Πάνος Καμμένος και η στήριξη των ΑΝΕΛ. Αυτή λοιπόν η πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συζητήθηκαν μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Π. Καμμένου στο Πόρτο Ύδρα. Και μην μένετε μόνο στην παρέα που έκαναν, αλλά η επιλογή ήταν συνειδητή και θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα σε διάφορα κέντρα, ότι παραμένουν σύμμαχοι και κυβερνητικοί εταίροι! 

Η μετάθεση της Ανάστασης 

Και μπορεί να μην έγινε η Ανάσταση της οικονομίας, όπως περίμεναν Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος το βράδυ της Αναστάσεως και το Ορθόδοξο Πάσχα, αλλά τώρα ευελπιστούν και αισιοδοξούν ότι τις επόμενες ημέρες θα επέλθει συμφωνία με τους πιστωτές. «Η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι. Τούτες τις μέρες εκτίθενται. Σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις» είπε ο Πρωθυπουργός. Ο ίδιος περιμένει έως την Κυριακή του άπιστου Θωμά την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup να έχουν όλα κλείσει. Θα γίνει μετάθεση της Ανάστασης! 

Νέα τρόικα 

Ειδικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αλλά και στην εφαρμογή της συμφωνίας, όποτε αυτή υπάρξει φαίνεται να αναλαμβάνουν τρία πρόσωπα κλειδιά: ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο γ.γ. της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου. Και οι τρεις θα είναι σε απευθείας επαφή με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και θα προσπαθήσουν να βάλουν στις…ράγες τη συμφωνία, όποτε αυτή γίνει. 

Ο επόμενος «τσάρος» 

Η ομάδα των «53» είναι δυνατή και παρούσα και επηρεάζει σημαντικό τμήμα στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το βασικό της μέλος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αποκλείεται να βρεθεί λόγω δικής του επιλογής εκτός κυβέρνησης. Εάν συμβεί αυτό θα φανεί ότι η συγκεκριμένη θέση είναι μια…«μαύρη τρύπα» που…χάνονται υπουργοί. Πάντως στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να συζητούν τα εναλλακτικά σενάρια: Σενάριο 1ο: υπουργός Οικονομικών ορίζεται ο αναπληρωτής σήμερα, Γιώργος Χουλιαράκης, ένα πρόσωπο που ξέρει τη λειτουργία των θεσμών, είναι γνωστούς στους πιστωτές και στο Eurogroup, ενώ γνωρίζει όλες τις πτυχές της διαπραγμάτευσης. Σενάριο 2ο: Υπουργός αναλαμβάνει η διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη με την οποία έχει άριστη σχέση ο Πρωθυπουργός που στην κηδεία του συζύγου της Γεράσιμου Αρσένη μίλησε πολύ θερμά για τον πρώην υπουργό. Σενάριο 3ο: Είναι το λιγότερο πιθανό, αλλά συζητείται και στο επίκεντρο έχει τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό, Παντελή Οικονόμου. 

Οι φόβοι των βουλευτών 

Σε κάθε περίπτωση όμως το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεταμένο. Η αγωνία και ο εφιάλτης ότι οι βουλευτές του θα κληθούν να ψηφίσουν ένα πακέτο μέτρων που δεν συνάδει με τη ρητορική της κυβέρνησης για το χαρακτήρα της περσινής συμφωνίας-τρίτου μνημονίου έχει δημιουργήσει φοβίες και προβληματισμούς. Μάλιστα οι αποδοκιμασίες που ακούνε τους τρομάζουν, ενώ σε αρκετούς κυβερνητικούς βουλευτές υπάρχει η αίσθηση ότι ξαναπαίζεται το περσινό παιχνίδι που οδήγησε στα capital controls, στο δημοψήφισμα, στο τρίτο μνημόνιο και στη συνέχεια σε εκλογές. 

Η Όλγα και το…Φως 

Μεγάλη συζήτηση γίνεται στα social media για την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη για τη συμμετοχή της στην κυβερνητική αποστολή για να συνοδεύσει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα. Και τι δεν ακούστηκε για την βουλευτή Άρτας με την επίκληση για το γεγονός ότι έδωσε πολιτικό αντί θρησκευτικό όρκο όταν ορκίστηκε. Θα δει κανείς όμως πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν είτε παντρευτεί είτε βαπτίσει τα παιδιά τους κατά το ορθόδοξο τυπικό, αλλά στη Βουλή ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο. Για την Ο. Γεροβασίλη ρώτησα και έμαθα ότι βάφτισε το ένα της παιδί στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι πριν από χρόνια… 

Πάσχα στην Αθήνα… 

Μπορεί να σήμανε κόκκινο συναγερμό για το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έπρεπε όλοι να είναι στο κλεινόν Αστυ. Όλοι οι στενοί του συνεργάτες έφυγαν για λίγες ημέρες ξεκούρασης και ο ίδιος έχει ζητήσει όλοι να είναι πίσω το πρωί της Τετάρτης του Πάσχα. Η αναφορά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που όμως δεν έφυγε, έμεινε στην Αθήνα, όπου και θα περάσει Πάσχα, καθώς ο γιος του δίνει εξετάσεις τη Δευτέρα! Και ειδικά για τον πρόεδρο της Ν.Δ. βάζει πάνω απ’ όλα τα παιδιά του! 

Κυριάκου επιφυλακή 

Πάντως στα πολιτικά ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει απ’ όλους να είναι σε επιφυλακή δια παν ενδεχόμενο και ανεβάζει σταδιακά τους τόνους της αντιπολιτευτικής του ρητορικής, όπως φάνηκε και στη προ ημερών συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής.  Εκεί επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλ. Τσίπρα, δείχνοντας ότι πλέον θα τον έχει στο στόχαστρό του με κεντρική επιδίωξη την πλήρη επικοινωνιακή και πολιτική αποδυνάμωσή του Πρωθυπουργού. Αυτό θα φανεί με μεγάλη ένταση μετά το Πάσχα, όπου και ο ίδιος θα ξεκινήσει και περιοδείες, έχοντας και το πρόγραμμα με τα 25 βασικά σημεία ανά χείρας. 

Η δουλειά για το πρόγραμμα 

Για το πρόγραμμα της Ν.Δ. έχουν εργαστεί πολλές ομάδες, υπό την επίβλεψη του αντιπροέδρου του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη. Ρώτησα και έμαθα ορισμένα στοιχεία και ενδεικτικά σας αναφέρω ότι τις προτάσεις για τη φοροδιαφυγή, τα επενδυτικά κίνητρα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επεξεργάστηκαν ο πρώην Πρόεδρος του ΤΧΣ Χρήστος Σκλαβούνης με τους Μιχάλη Κεφαλογιάννη, Πύρρο Παπαδημητρίου και την Αναστασία Πανοπούλου. Τις προτάσεις για την καινοτομία και τα ανοιχτά δεδομένα προετοίμασαν το διευθυντικό στέλεχος πληροφορικής του τραπεζικού τομέα Άγγελος Πουλέας και ο Σωτήρης Χήνος στέλεχος εταιρίας venture capital. Ρόλο έχουν ο Γραμματέας Προγράμματος Γιώργος Στέργιου καθώς και η Διευθύντρια της Γραμματείας Σοφία Ζαχαράκη μαζί με τον νέο δικηγόρο Νίκο Σωτηρόπουλο.