Κατά 99% συμφωνία

Ουδεμία ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου για την εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Όπως μαθαίνω το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά ότι κατά 99% θα υπάρξει συμφωνία και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσει, έστω και με προσπάθεια, το πολιτικό βάρος των προληπτικών μέτρων. Παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ο Αλέξης Τσίπρας θα προτιμήσει να σηκώσει το βάρος της αποδοχής των μέτρων και ως εκ τούτου δεν συζητά άλλα σενάρια, όπως π.χ. εκλογών ή ηρωικής εξόδου.

Σύμφωνα με τα όσα πληροφορούμαι από το στενό επιτελείο του, ο Αλ. Τσίπρας δεν ανησυχεί και επιμένει σε συνομιλητές του ότι «οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν για μια ακόμη φορά».

Το σχέδιο Τσίπρα και η Ν.Δ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συζητείται μία επιλογή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θέτει στο επίκεντρο και τη Ν.Δ. Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο του Αλ. Τσίπρα, φέρεται κοντά στο ενδεχόμενο να εμφανιστεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες και να αξιώσει από την αντιπολίτευση την ανάληψη ευθύνης για τα βαριά μέτρα που του ζητούν οι δανειστές. Μάλιστα, λέγεται ότι ο Πρωθυπουργός φέρεται να μελετά είτε σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είτε τρόπους ώστε να αναζητήσει στην αντιπολίτευση συνυπεύθυνους για τις σκληρές αποφάσεις που καλείται να λάβει. 

Η άρνηση Μητσοτάκη

Αρνητικός να δώσει συναίνεση υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανώς επιφυλακτικός για τις πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης, φέρεται να είναι αρνητικός, ακόμα και στο ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση να ψηφιστεί το νέο πακέτο μέτρων με 180 ψήφους. «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Να το ξεχάσουν» λέει σε συνομιλητές του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες για τη στάση της Ν.Δ. έχουν γίνει και οι απαραίτητες επικοινωνίες με κεντρικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ενημερώθηκαν για τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Νέα ομαλότητα»

Να προωθήσει όσο μπορεί το δικό της πολιτικό αφήγημα με τον όρο «Νέα ομαλότητα» που θα έχει στον πυρήνα του τη λεγόμενη «Συμφωνία Αλήθειας», δηλ. το πλαίσιο της κυβερνητικής πρότασής  της, θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα η Ν.Δ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιμένει ότι στόχος του δεν είναι απλά να είναι πρώτη η Ν.Δ. αλλά να δημιουργηθεί, «μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφική συμμαχία που θα τραβήξει την Ελλάδα έξω από τον φαύλο κύκλο της σημερινής παρακμής».
 
Ο μέντορας του Θεοχάρη

Δεν ξέρω τι ακριβώς θα κάνει τελικά ο Χάρης Θεοχάρης και εάν θα συμπορευθεί με τη Ν.Δ. ή θα κάνει δική του κίνηση. Αυτό όμως που έμαθα είναι ότι σε πρώτη φάση θέλει να προχωρήσει με τη δική του κίνηση και ακούει πολύ προσεκτικά τον πολιτικό του μέντορα. Ποιος είναι αυτός; Όπως έμαθα τον συμβουλεύει σε όλα τα επίπεδα, ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος…
 
Η…πολιτική νύφη…Αννα

Αυτό όμως που πρέπει να θεωρείται σίγουρο και καλό είναι να το ξέρετε πρώτοι, αφορά το πολιτικό μέλλον της Άννας Διαμαντοπούλου για όσους ενδιαφέρονται. Η πρώην υπουργός, άσχετα με το τι λέγεται και γράφεται και τι διαρρέουν ορισμένοι, είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Λέγεται ότι δεν είναι αρνητική να συμπορευθεί με τη Ν.Δ., αλλά έχοντας τη δική της αυτόνομη παρουσία και πορεία. Τι θέλει; Μα, να είναι αυτή που θα κάνει το πρώτο βήμα, πριν τον οποιοδήποτε άλλο θελήσει να συμπορευθεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη και να στείλει μήνυμα ουσιαστικά ότι η δική της κίνηση ενεργοποίησε και άλλες δυνάμεις από το χώρο της κεντροαριστεράς. Θα φανεί τι θα γίνει και κυρίως εάν θα τοποθετηθεί και στην πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.