Το περάσαμε και αυτό… 

Ιδιαίτερα ανακουφισμένος ήταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ψηφοφορία για το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο. Η συγκυβέρνηση έδειξε, για μια ακόμη φορά, αντοχή και ο Πρωθυπουργός ακούστηκε να λέει σε συνομιλητές του: «Το περάσαμε και αυτό…». Ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί ότι από εδώ και πέρα, μόλις κλείσει η αξιολόγηση θα αρχίσει μια άλλη πορεία για τη χώρα και δίνει ιδιαίτερη σημασία στο εθνικό σχέδιο που πρέπει να ξεδιπλωθεί σιγά-σιγά. Δεν ήταν τυχαία, όπως λένε οι συνομιλητές του, η χθεσινή του αναφορά ότι το σημαντικό για τη χώρα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα και πως θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο για μια διαφορετικού είδους ανάπτυξη. 

Η πίεση της Κ.Ο. 

Και ενώ στο επιτελείο του Πρωθυπουργού αλλά και μεταξύ των κορυφαίων υπουργών επικρατούσε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί σκεπτικισμός σε μεγάλη ομάδα βουλευτών που κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει πως θα κινηθούν από εδώ και πέρα. Βέβαια, όπως λένε έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές, το χειροκρότημα που εισέπραξε ο Αλ. Τσίπρας κατά τις παρεμβάσεις του στην ολομέλεια της Βουλής ήταν ενδεικτικό: η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια της σύμπραξης με τους ΑΝΕΛ δεν είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει μία (δική της) πολιτική περιπέτεια και να κάνει πίσω στην ψήφιση των ρυθμίσεων που της έχουν επιβληθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι. 

Το αφήγημα Τσίπρα

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας αν και εμφανώς προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις στην κοινωνίας, είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν την αφήγηση του Αλ. Τσίπρα. Σε αυτήν κυριάρχησε η επίθεση κατά της αντιπολίτευσης για τα προηγούμενα μνημόνια, ενώ η ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος φάνηκε πρόθυμη να κρυφτεί πίσω από την νέα, ομολογία του Πρωθυπουργού ότι κατά την προηγούμενη φάση «διαπραγμάτευσης» της αντίστοιχης περιόδου του 2015, η κυβέρνηση διακατεχόταν από αυταπάτες ως προς την έκβασή της. 

Φουλ επίθεση στη Ν.Δ. 

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι από εδώ και πέρα θα μεθοδεύσει την καλλιέργεια κλίματος πολιτικής έντασης και επιθέσεων κατά της αντιπολίτευσης, επιστρατεύοντας την επιχειρηματολογία της «καμένης γης» και της επίθεσης κατά της ΝΔ - κατά μείζονα λόγο -  για τα όσα έχουν προηγηθεί στην περίοδο των μνημονίων. Με την ομιλία του ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει την διατήρηση του κλίματος έντασης. 

Η αρχή του τέλους 

Από την άλλη πλευρά η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για «αρχή του τέλους» και λένε ότι από την ψήφιση του νομοσχεδίου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τους κυβερνητικούς εταίρους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι η πίεση που θα δέχεται από πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες η συγκυβέρνηση θα έχει επιπτώσεις και στην πορεία της. 

Η στρατηγική Μητσοτάκη 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης πέρα από το αίτημα για εκλογές που θέτει με ένταση, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει και φαίνεται ότι δεν θα γίνουν, αφού το Μέγαρο Μαξίμου δεν τις σκέπτεται, αυτό που θέλει είναι να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το μήνυμά της ΝΔ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να ξαναβρεθεί το κόμμα του κοντά σε τμήματα της κοινωνίας, ειδικά σε λαϊκά στρώματα και σε ψηφοφόρους που είτε την έχουν εγκαταλείψει, είτε δεν ήταν ποτέ κοντά της ιδεολογικά και ανήκουν στο λεγόμενο μεσαίο-κεντρώο χώρο. 

Ικανοποίηση στην Κ.Ο. 

«Του έχει πάρει τον αέρα» λένε για τον Κυρ. Μητσοτάκη πολλοί στην Κ.Ο. τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι όλο και καλύτερος. Μάλιστα λένε ότι χάνει συνεχώς στο γήπεδο της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας και η χθεσινή ομιλία κρίθηκε ικανοποιητική. Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης και με αυτό το στοιχείο ως όπλο, θεωρεί ότι κυριαρχεί στην προσωπική αναμέτρηση με τον Αλ. Τσίπρα και λέει σε συνομιλητές του ότι και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν την ραγδαία φθορά του Πρωθυπουργού. 

Οι απουσίες 

Πολύ συζήτηση έγινε για την απουσία των τριών πρώην προέδρων του κόμματος, του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρώτος, απλά καθυστέρησε, διότι θα μιλούσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. πιο μετά και ουδείς τον ενημέρωσε από το επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο δεύτερος ήταν με πυρετό και έφθασε στη Βουλή περίπου στις 11.15 το βράδυ, ενώ ο τρίτος είναι σε απόσταση από τον Κυρ. Μητσοτάκη και η απουσία του είχε πολιτική σημασία, αφού πέρα από το γεγονός ότι δεν τον άκουσε, δεν του απάντησε μέχρι στιγμής και σε επτά κλήσεις που δέχθηκε! 

Ο Καραμανλής και οι μέλισσες 

Έδειξε να απολαμβάνει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την παρουσία του στο εντευκτήριο των βουλευτών, όπου βρέθηκε μετά από χρόνια. Ο Κ. Καραμανλής, αρκετά χαλαρός, συζήτησε αρκετή ώρα με τους βουλευτές που τον πλησίαζαν σαν τις...μέλισσες, αλλά απέφυγε επιμελώς να μπει στην ουσία της πολιτικής επικαιρότητας. Αν και σε κάποια στιγμή, είπε θετικά λόγια για τον Κυρ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι καλά το πάει, ενώ από τα όσα έλεγε δεν βλέπει άμεσα πολιτικές εξελίξεις. Ουσιαστικά, πίσω από τις γραμμές, μπορεί να πει κανείς ότι βλέπει εξελίξεις από το…φθινόπωρο! Αν και στην πολιτική, όπως συνηθίζει να λέει, όλα είναι απρόβλεπτα και ειδικά στις σημερινές συνθήκες.