«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο» θα είναι το νέο σύνθημα της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια που θα κάνει και μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου για να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρωταγωνιστήσει ο Αλ. Τσίπρας, καθώς όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους στο πρωθυπουργικό επιτελείο δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός παραμένει το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης και δεν έχει μεγάλες απώλειες.

«Όσο πάει…»

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει όλες τις δυνατότητες να διαμορφώσει νέες συνθήκες και επιμένουν ότι δεν υπάρχουν εκλογές στον ορίζοντα. «Η κυβέρνηση δεν έχει μπροστά της εκλογική αναμέτρηση. Θα δουλέψουμε σκληρά και όπου βγάλει. Τις κάλπες να τις ξεχάσετε» λένε κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ότι το κλειδί είναι η μέριμνα της κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων ώστε να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι. Ο κορμός της στρατηγικής τους είναι «όσο πάει» και θεωρούν στο επιτελείο του Πρωθυπουργού ότι εάν υπήρχε κοινωνική αναταραχή, αυτή θα αντανακλούσε στις ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο.

Αγγελιοφόρος από τις ΗΠΑ

Ιδιαίτερα θετικά μηνύματα κομίζει από τις ΗΠΑ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σύμφωνα με πληροφορίες του «Μαύρου Κουτιού». Οι συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για το ελληνικό θέμα και κυρίως για το χρέος. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αρχικά τηλεφωνικά για τα όσα έγιναν στις ΗΠΑ στις ιδιαίτερα σημαντικές επαφές του Ν. Παππά, όπου μαζί του ήταν ο γ.γ. Επικοινωνίας Λ. Κρέτσος και ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα, ο Βαγγ. Καλπαδάκης. Θα ακολουθήσει και εκτενής σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου βάση τον όσων θα πει ο Ν. Παππάς θα χαραχθεί και η στρατηγική για την επόμενη περίοδο.

Η νέα πορεία…

Το αφήγημα των πρόωρων εκλογών τελείωσε εκ των πραγμάτων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και εάν προσπαθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. να το διατηρήσει στην κορυφή της ατζέντας. Ο ίδιος γνωρίζει –και το πίστευε εξ αρχής σε ποσοστό 80%- ότι η κυβέρνηση θα έλθει σε συμφωνία με τους πιστωτές και άρα θα κερδίσει πολιτικό χρόνο. Αυτό αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα και ως εκ τούτου επιδρά και στον πολιτικό σχεδιασμό της Ν.Δ. που αναζητά νέα πορεία. Ήδη, το πρώτο στίγμα το Κυρ. Μητσοτάκης το έδωσε στο συνέδριο της Δράσης, όπου και έβαλε την κατ’ αυτόν νέα διαχωριστική γραμμή, η οποία δεν είναι ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά αλλά ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και το λαϊκισμό.

Οι επαφές Κυριάκου

Κύκλο επαφών στο εξωτερικό αρχίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρώτος σταθμός είναι το Παρίσι, όπου την Τρίτη θα συναντήσει τον γ.γ. του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία, τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Θα ακολουθήσει ταξίδι στις 30 Μαΐου στο Λουξεμβούργο, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή τα 40 χρόνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί αναμένεται να συναντηθεί μεταξύ άλλων με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ετοιμάζεται ταξίδι στη Μόσχα.
 
Μαθήματα στη Συγγρού

Μαθήματα ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία εδώ και λίγο καιρό και την πόρτα της Συγγρού περνάνε ανά ομάδες, βουλευτές και στελέχη, που ενημερώνονται από τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη, τον εκπρόσωπο τύπου Γιώργο Κουμουτσάκο, το διευθυντή της ΝΔ Νίκο Παπαθανάση και τον σύμβουλο επικοινωνίας Τάκη Θεοδωρικάκο. Και δεν είναι μόνο η ενημέρωση, αλλά τους γίνονται και μαθήματα επικοινωνίας. Μόνο που όπως μαθαίνω ελάχιστοι έχουν καλή…βαθμολογία!

Περάστε από το ταμείο!

Γκρίνια υπάρχει στην Κ.Ο. της Ν.Δ. Μην πάει ο νους σας ότι γκρινιάζουν οι βουλευτές για τη στρατηγική του κόμματος και τη ρητορική του Κυρ. Μητσοτάκη. Άλλος είναι ο λόγος…Ο πρόεδρος του κόμματος έχει ζητήσει από τους βουλευτές να συμμετάσχουν στον οικονομικό έρανο που γίνεται για να συμμαζευτούν τα οικονομικά του κόμματος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού τους αύξησε το ποσοστό που παρακρατείται πλέον κάθε μήνα από το μισθό τους (από 10% σε 15%) και μπαίνει στα ταμεία της Συγγρού, τους έδωσε και από ένα πακέτο κουπονιών αξίας 10.000 ευρώ στον καθένα.

Η διεύρυνση των κεντροαριστερών…

Μπορεί να διαψεύδουν, μπορεί να κτυπιούνται ότι δεν θα προσχωρήσουν ή θα συμπορευτούν, μπορεί να διαρρηγνύουν τα…ιμάτιά τους, ότι δεν θα βρεθούν στη Ν.Δ. Όμως, πέρα από τις διαψεύσεις, το «Μαύρο Κουτί» επιμένει ότι τρία πρόσωπα από το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν στις λίστες της Ν.Δ. όταν έρθει η ώρα. Το ένα πρόσωπο, όσο και να διαψεύδει, είναι η Άννα Διαμαντοπούλου που είναι σε ανοικτή γραμμή με την οικογένεια Μητσοτάκη και έχει και τακτική επικοινωνία με το ζεύγος Αλεξία Μπακογιάννη και Ανδρέα Παπαδόπουλου. Το άλλο είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που μαθαίνω ότι ετοιμάζεται και δεν θα αργήσει να κάνει και τις πρώτες του κινήσεις. Υπάρχει και ένα τρίτο πρόσωπο, μυστακοφόρος, για τον οποίο θα σας αποκαλύψω τις συζητήσεις που έχει κάνει σύντομα!