«Μια ψυχή…»

«Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει να τελειώνουμε» είναι μια από τις φράσεις που ακούγονται όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ώρες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον με αφορμή το πολυνομοσχέδιο. Σε άλλους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, με εμφανή αμηχανία για όσα καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές, ορισμένοι προστρέχουν σε μια πιο λαϊκή φράση, όπως: «Ας πάει και το παλιάμπελο». Παρά τις φράσεις που λένε και την προσπάθεια να χαλαρώσουν, η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Από το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους και να αποφορτίσουν την ατμόσφαιρα. Και το σήμα που δίνουν, είναι ότι όσο σκληρά και να είναι τα μέτρα, είμαστε στην…αρχή του τέλους, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 
Χαρτογράφηση «υπόπτων»

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει «χαρτογράφηση πιθανών υπόπτων και από τη Βουλή του έχουν μεταφέρει την εικόνα ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες στην ψηφοφορία της Κυριακής επί του πολυνομοσχεδίου για να κλείσει η αξιολόγηση. «Κανείς σύντροφος δεν θα διακινδυνεύσει να τιναχθεί στον αέρα η προσπάθειά μας» λένε από το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν κάνει μια πρώτη καταγραφή για να εντοπίσουν βουλευτές που είναι προβληματισμένοι. Η εικόνα που έχουν είναι ότι πρόκειται για μεγάλο αριθμό, αλλά δεν πιστεύουν ότι θα φθάσει κανείς έως την καταψήφιση. Το πολύ να βρεθεί ένας και αυτός ή αυτή, δύσκολα! Μένει να φανεί την Κυριακή…«Κυριακή κοντή γιορτή».
 

Φάλτσα των βουλευτών

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι όμως είναι στο Μέγαρο Μαξίμου με τη στάση ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που χαλάνε την δημόσια εικόνα και του κόμματος και της κυβέρνησης με τις άστοχες δηλώσεις τους. Η τελευταία δημόσια δήλωση που εξόργισε περισσότερο το πρωθυπουργικό περιβάλλον ήταν της βουλευτού Β΄ Πειραιά, Β. Καρακώστα, η οποία είπε το αμίμητο για τους συνταξιούχους φοροφυγάδες που θα επιστρέψουν το ΕΚΑΣ. Πριν λίγες ώρες άλλο καμπανάκι κτύπησε στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης με τη δήλωση του βουλευτή Κιλκίς Θ. Παραστατίδη που είπε στον ΣΚΑΪ, ότι «εγώ δεν θα ψήφιζα και τώρα, εάν πραγματικά διαφαινόταν μια εναλλακτική πρόταση ή εναλλακτική λύση».
 

Διαγκωνισμοί στη Ν.Δ.

Μόνο ανέφελη δεν ήταν η απόφαση της ηγεσίας της Ν.Δ. να αποφασίσει την καταψήφιση του υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν υπέρμαχος του ναι, σύμφωνα με πληροφορίες και σε αυτή τη γραμμή κινούνταν και ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως, υπήρχαν πολλοί, μεταξύ αυτών, ο έτερος αντιπρόεδρος, Αδωνις Γεργιάδης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης που αντέδρασαν και συντάχθηκαν με το όχι. Την ίδια στιγμή ήταν και ορισμένοι που έλεγαν ναι στις αποκρατικοποιήσεις και όχι στο ταμείο, άποψη που τελικά υιοθέτησε το συντονιστικό όργανο του κόμματος.
 

Οι συνάξεις του Κυριάκου

Πυκνώνει τις επαφές του με επιχειρηματίες, παράγοντες της οικονομικής ζωής, μεγαλοστελέχη των ΜΜΕ, καθηγητές πανεπιστημίου και σημαίνοντα πρόσωπα από πολλούς χώρους, ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. λέγεται ότι θέλει να ακούει προτάσεις και γνώμες και έχει κάνει ένα μεγάλο κύκλο επαφών με διάφορα πρόσωπα. Μόνο τους πολιτικούς συντάκτες που είναι διαπιστευμένοι στη Ν.Δ. δεν έχει αποφασίσει να δει ακόμα και να μιλήσει ελεύθερα μαζί τους, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!
 

Η οργή Σαμαρά

Σχέδιο σε πλήρη εξέλιξη για να ενδυναμωθεί το επιχείρημα περί πολιτικής δικαίωσής του Αντώνη Σαμαρά, είναι σε πλήρη εξέλιξη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και από όσους τον στηρίζουν, βουλευτές και στελέχη. Καθημερινή είναι η επαφή τους το τελευταίο διάστημα με ΜΜΕ και δημοσιογράφους, ώστε να περάσει η άποψη περί δικαίωσης του Μεσσήνιου σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, λίγες ώρες μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου και ταυτόχρονα με την έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Αντ. Σαμαράς έκανε νέα παρέμβαση με δήλωσή του. Και όπως μαθαίνω δεν θα αργήσει και η ώρα που θα κάνει μια συνολική παρέμβαση στη Βουλή.