«Αρχή του τέλους»

Θρήνοι και οδυρμοί ακούγονται από τμήματα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της νέας κρίσιμης ψηφοφορίας την Κυριακή για το πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι είμαστε στην «αρχή του τέλους». Στο πρωθυπουργικό γραφείο τσεκάρουν και διπλοτσεκάρουν τα ονόματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων. Το ίδιο κάνουν και στους ΑΝΕΛ και η πρωινή αναφορά του Σαββάτου που δόθηκε στον Αλ. Τσίπρα είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη, καθώς όλες οι ψηφοφορίες κρύβουν εκπλήξεις.
 
«Ανέλαβα βαρύ φορτίο»

Ο Πρωθυπουργός λέει σε συνομιλητές του ότι προτίμησε να αναλάβει βαρύ φορτίο, παρά να διακινδυνεύσει και να θέσει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Μπροστά στην ευθύνη της χώρας το κυβερνητικό στρατόπεδο υπέστειλε όλες τις προηγούμενες αντιμνημονιακές σημαίες και αποδέχθηκε στάση και συμπεριφορά που μέχρι πρότινος αποδοκίμαζε.
 

Ενοχλημένος με Μητσοτάκη

Έχει ενδιαφέρον ότι ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του υπερασπίζονται μετά πάθους της στροφή και απολαμβάνουν την «ψευδαίσθηση ισχύος», όπως λένε κάποιοι, που η απρόσκοπτη ψήφιση των μέτρων δημιουργεί. Η βασική ενόχληση του Αλ. Τσίπρα είναι το γεγονός ότι ανέμενε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι συνεπής στα όσα πρεσβεύει, όπως τονίζει σε συνομιλητές του, και να στηρίξει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου.
 

Κατηγορίες για υποκρισία

Ορισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα, χαρακτηρίζουν τον Κυρ. Μητσοτάκη υποκριτή και λένε ότι όπως και έχει η επιλογή του Πρωθυπουργού είναι εθνικά επωφελής. «Μπορεί να επικρίνεται από τα αριστερά, αλλά οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να πουν πολλά διαφορετικά πράγματα» υπογραμμίζουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες που συνομιλούν με τον Αλ. Τσίπρα λένε ότι η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων που ζητούσαν να κλείσει η συμφωνία μια ώρα αρχύτερα δεν μπορούν τώρα να την αρνηθούν. «Οι όποιες αντιδράσεις τους περισσότερο την αμηχανία τους δηλώνουν παρά οτιδήποτε άλλο» αναφέρουν.
 

Ν.Δ. στα…κάγκελα!

Αντίθετα, η Ν.Δ. εμφανίζεται στα…κάγκελα με τους περισσότερους βουλευτές να είναι λάβροι και επιθετικοί έναντι της κυβέρνησης. Η γραμμή που έχει δοθεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι επίθεση σε όλα τα επίπεδα και η κριτική είναι πολύ σκληρή κατά της κυβέρνησης. Η Ν.Δ. προσδοκά ότι από αυτό το πολυνομοσχέδιο και μετά θα αρχίσει η μεγάλη κατρακύλα της κυβέρνησης και ευελπιστεί σε πολιτικές εξελίξεις το φθινόπωρο.
 
Η Ντόρα και ο Άδωνις

Πάντως την…παράσταση έχει κλέψει στη Ν.Δ. στην επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή το πολυνομοσχέδιο, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η πρώτη ήταν αυτή που άνοιξε το χορό των επιθέσεων στην κυβέρνηση με πολύ σκληρή και ουσιαστική κριτική, ενώ ο δεύτερος είχε μια πρωτοφανή επιθετικότητα κατά της κυβέρνησης που σχολιάστηκε και στην Κ.Ο. της Ν.Δ. με ορισμένους «καραμανλικούς» να αναφέρονται στο ύφος που έχει και στον τρόπο εκφοράς του λόγου του.
 
Η σκιά Σαμαρά

Πολλά λέγονται και γράφονται για τον Αντώνη Σαμαρά και το εάν έδωσε ή όχι γραμμή στον Κυρ. Μητσοτάκη για μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση. Από τη Ν.Δ. το διαψεύδουν με οργή και λένε ότι αυτό είναι προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου. Αλλοι στη Ν.Δ. κυρίως «καραμανλικοί» μιλάνε για «σκιά Σαμαρά» πάνω από τη Συγγρού. Αυτό που γνωρίζει η στήλη είναι ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αντ. Σαμαρά με πρωτοβουλία του δεύτερου, όπου και συζήτησαν τις εξελίξεις και τη στάση της Ν.Δ. Μόνο που και από τις δυο πλευρές λένε ότι υπήρξε σύμπνοια απόψεων και ο πρώην Πρωθυπουργός απλά είπε τη γνώμη του.
 
Η αλλαγή γραμμής    

Όλα άλλαξαν στη Ν.Δ. το βράδυ που κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο και είδαν την διάταξη για το υπερταμείο. Η αρχική θέση ήταν να το ψηφίσει η Ν.Δ. αλλά η προσεκτική ανάγνωση της διάταξης οδήγησε σε αναθεώρηση της στάσης. Μάλιστα, θετικοί ήταν έως και την παραμονή της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης, η Ντ. Μπακογιάννη, κ.α. που είναι υπέρμαχοι των αποκρατικοποιήσεων ως φιλελεύθεροι.