«Το ήπιαμε το…Μουρουνέλαιο»

Σαν το μικρό παιδί που πρέπει να πιει τη δόση με το…μουρουνέλαιο, όσο πικρό και να είναι, για να γίνει καλά, παραλληλίζουν την κυβέρνηση, δυο κεντρικοί υπουργοί. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, όσο βαρύ και να είναι, θεωρήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ως το αναγκαίο κακό για να προχωρήσει η χώρα στην επόμενη φάση. Και όπως μαθαίνει η στήλη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενστερνίστηκε πλήρως την θεωρία περί μουρουνέλαιου. Ο ίδιος περιμένει να τελειώσει η θεραπεία και να αρχίσει η φάση της ανάκαμψης. Και ιδιαίτερο βάρος δίνει στην απόφαση του Eurogroup, θεωρώντας, με βάση και την πληροφόρηση που έχει, ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.
 

Μπράβο από Μέρκελ

Τα συγχαρητήρια της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, δέχθηκε ο Πρωθυπουργός, όπως πληροφορήθηκε η στήλη. Ο Αλ. Τσίπρας, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με την Καγκελάριο, στο περιθώριο της ανθρωπιστικής συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, την άκουσε να επιδοκιμάζει τη στάση του Πρωθυπουργού. Λέγεται μάλιστα, ότι η Α. Μέρκελ, έφθασε στο σημείο να εξάρει την παρούσα ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, αν και δεν συμφωνεί ιδεολογικά, ενώ εστιάζει ιδιαίτερα στο ότι δεν υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις, εν αντιθέσει με το παρελθόν.

Τα δώρα στην Αθήνα

Αντιδράσεις κοινωνικές μπορεί να μην υπάρχουν, κοινωνική ένταση να μην καταγράφεται, κοινοβουλευτική μουρμούρα όμως στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει και εκδηλώνεται σε μεγάλο βαθμό. Ο Πρωθυπουργός όμως αναμένεται τα 7,2 δισ.ευρώ για το χρέος και τα 3,8 δισ. για ληξιπρόθεσμα στους ιδιώτες. Ο Αλ. Τσίπρας έχει μάθει ότι το ύψος της δόσης θα είναι στα 11 δισ.ευρώ και το θεωρεί δώρο σημαντικό για την κυβέρνησή του, η οποία λέει, ότι έχει υπερβάλλει εαυτόν, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Αυτό που αναμένει πλέον ο Πρωθυπουργός και το συζήτησε και με την Α. Μέρκελ, είναι μια απόφαση που θα συνδυάζει μέτρα για την επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμο επίπεδο. Μάλιστα, η Αθήνα αναμένει κλείδωμα των σημερινών χαμηλών επιπέδων επιτοκίων, επέκταση των περιόδων αποπληρωμής και των περιόδων χάριτος για το κεφάλαιο και τους τόκους, άλλο μηχανισμό κερδών (σ.σ. μεταφορά κερδών από τα ομόλογα της ΕΚΤ).
 

Στο…δρόμο ο Τσίπρας

Βασικός στόχος από εδώ και πέρα της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα είναι να αλλάξει η ψυχολογία στην αγορά και στην κοινωνία. Στο πρωθυπουργικό γραφείο αναμένουν ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και της απόφασης για καταβολή διπλής δόσης θα αλλάξει σταδιακά η ψυχολογία και θα δώσει μάχη σε αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό κρίνεται απαραίτητο, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, για να αντισταθμιστεί η όποια πίεση για την αύξηση των φόρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας, εκτός από συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις, θα ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα περιοδειών ανά τη χώρα, προκειμένου να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία. Και όπως λέγεται θα…«οργώσει», αν και καλοκαίρι, την Ελλάδα.
 

Η γραμμή άμυνας της Ν.Δ.

Εμμένουν στη Ν.Δ. ότι η πτώση του Αλ. Τσίπρα δεν θα αργήσει και εστιάζουν στο πενταετές σχέδιο 2017-2021 που παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή το απόγευμα της Κυριακής, μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο. Στη Ν.Δ., όπου πολλοί ήδη οριοθετούν τις εκλογές την άνοιξη του 2017, λένε ότι είναι ζήτημα χρόνου η έκρηξη των κοινωνικών αντιδράσεων και η αποτύπωση του οικονομικού αδιεξόδου από τα νέα μέτρα. Παράλληλα, δίνουν έμφαση στο πενταετές σχέδιο από το 2017 μέχρι και το 2021 και στα όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης για τη χώρα, δηλ. 4% σε ετήσια βάση και χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα – στο 2% του ΑΕΠ.
 

Κυριάκος και Σαμαράς
 

Πήρε ή όχι γραμμή από τον Αντώνη Σαμαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μάχη της Βουλής. Από τη Ν.Δ. λένε ότι αυτό δεν ισχύει και η γραμμή δεν άλλαξε επειδή υπήρξε τηλεφώνημα του πρώην Πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Ν.Δ. «Δεν είχε πατερναλιστική διάθεση η επικοινωνία του Σαμαρά με τον Μητσοτάκη» λένε οι γνωρίζοντες. Η κυβέρνηση όμως έσπευσε να διαμορφώσει κλίμα για γραμμή Σαμαρά σε Κυριάκο, ο οποίος έκανε μια κίνηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και δεν την παρατήρησαν πολλοί: Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κράτησε αποστάσεις από τον πρώην Πρωθυπουργό για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ειδικά για το χρέος είπε ότι δεν είναι θεμελιώδες ζήτημα, όταν ο Α. Σαμαράς έχει πει πως είναι βιώσιμο.
 

Σε άλλη γραμμή οι σαμαρικοί

Αν έμεινε κάτι από την Κ.Ο. της Ν.Δ., πέρα από τις επιθέσεις στην κυβέρνηση, ήταν η διαφορετική γραμμή που ακολούθησαν αρκετοί σαμαρικοί σε αντίθεση με την ηγεσία του κόμματος. Πρώτος έδειξε το δρόμο ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης που είπε από το βήμα της Βουλής (το είχε πει και σε ραδιόφωνο μεσοβδόμαδα), ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2017. Η αναφορά αυτή ενόχλησε την ηγεσία της Ν.Δ. αφού αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση.

 
Τα γενέθλια Σαμαρά
 

Φίλους μετράει ο Αντ. Σαμαράς από το πρωί της Δευτέρας. Είναι η ημέρα των γενεθλίων του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος και γίνεται 65. Τα πρώτα χρόνια πολλά τα άκουσε από τη σύζυγό του Γεωργία στο σπίτι τους στην Κηφισιά, όπου με τα δυο παιδιά τους, έκοψαν μια μικρή τούρτα. Από το πρωί της Δευτέρας ήδη άρχισε «επίθεση» τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων προς τον Α. Σαμαρά που είναι, όπως δείχνει, ετοιμοπόλεμος!

 
Η γιορτή Καραμανλή

Περισσότερες ευχές από κάθε άλλη φορά δέχθηκε φέτος ο Κώστας Καραμανλής το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ενώ και από τη Δευτέρα το πρωί στο πολιτικό του γραφείο γινόταν κυριολεκτικά χαμός! Ο πρώην Πρωθυπουργός είχε να ακούσει τόσες πολλές ευχές χρόνια τώρα και αυτό το εκτιμά ιδιαίτερα όπως έλεγε. Από τους πρώτους που του τηλεφώνησε ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
 

Η νέα αρχή του Γιώργου

Για «νέο ξεκίνημα» από την Πάτρα ετοιμάζεται ο Γιώργος Παπανδρέου που την προσεχή Τετάρτη θα κάνει την πρώτη του δημοσία μεγάλη εκδήλωση – ομιλία στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, μετά από πολύ καιρό. Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν θα μείνει εκεί, αλλά σκοπεύει, να ξεκινήσει γύρο περιοδειών με επόμενο σταθμό τη Θεσσαλονίκη.
 

Το κουίζ Κατριβάνου

Επειδή λέγονται και γράφονται πολλά για την Βασιλική Κατριβάνου. Η στήλη έχει να συνεισφέρει το εξής στοιχείο. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζανε από το μεσημέρι της Κυριακής ότι θα καταψηφίσει και ουσιαστικά έγινε μια συμφωνία μαζί της: να ψηφίσει επί της αρχής ναι και να καταψηφίσει τα δυο άρθρα, για τον κόφτη και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, αλλά μετά να παραιτηθεί, όπως και έγινε. Αυτά για να είστε ενήμεροι…