Νέα αρχή

«Να κάνουμε μια νέα αρχή» είναι το σύνθημα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση στον απόηχο του Eurogroup και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες, θέλουν να αφήσουν πίσω το θρίλερ της αξιολόγησης και όσα συνέβησαν. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη συζητήσει για το πώς θα γίνει αυτή η νέα αρχή, μια φράση που θα ακούγεται όλο και πιο έντονα, καθώς πιστεύουν ότι τα χρήματα που θα εκταμιευτούν και όσα θα πέσουν στην αγορά και στην πραγματική οικονομία θα αλλάξουν το κλίμα.
 
Ο «ενάρετος κύκλος»

Οι πρωθυπουργικές και ευρύτερα οι κυβερνητικής κινήσεις θα ενταχθούν σε ένα συνολικό σχέδιο του Μεγάλου Μαξίμου για την αλλαγή του κλίματος στο επίπεδο της κοινωνίας. Και όπως λένε χαρακτηριστικά ήρθε η ώρα, πέρα από τη νέα αρχή που ξεκινάει να εισέλθει η οικονομία σε ένα «ενάρετο κύκλο», έναν όρο που χρησιμοποιούσε βέβαια παλαιότερα και ο Αντώνης Σαμαράς.

 
Καλέσματα συστράτευσης

Σε αυτή τη νέα αρχή, ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος, καθώς έχει συζητηθεί αρκετά στο επιτελείο του, να απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης σε ευρύτερες δυνάμεις, εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινάει, καθώς ο ίδιος αναγνωρίζει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά με την εφαρμογή της συμφωνίας, θέλει να έχει συνοδοιπόρους πρόσωπα που δεν ανήκαν στο στενό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν διεισδυτικότητα σε άλλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
 
Τα πλάνα της Συγγρού

Η απόφαση του Eurogroup σήμανε συναγερμό και στη Ν.Δ. που βλέπει, όπως παραδέχονται κατ’ ιδίαν κεντρικά στελέχη της, πέρα από τα όσα λένε δημόσια, ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας κέρδισαν πολιτικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν εκ των συνθηκών και τα πλάνα της ηγεσίας, η οποία πρέπει να αναζητήσει νέο αφήγημα. Πάντως στη σύσκεψη που έγινε στη Συγγρού το πρωί της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά τη λήξη της συνόδου του Eurogroup, έγινε εκτενής αναφορά στην προσπάθεια που θα καταβάλλει η κυβέρνηση να πείσει ότι πέτυχε. Πως θα την αντιμετωπίσουν; Με επιθέσεις διαρκείας και με αιχμηρή κριτική σε όλα τα πεδία με έμφαση στην επιβολή των νέων φόρων.
 
Ο οδηγός Κυριάκου

Πέρα όμως από την κριτική που θα γίνεται στην κυβέρνηση, η Ν.Δ. για να αντιμετωπίσει και όσα λέγονται από το Μέγαρο Μαξίμου περί στρατηγικού αδιεξόδου και κενού, θα επιχειρήσει να προβάλλει το δικό της δρόμο. Ο οδηγός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι το πρόγραμμα της Ν.Δ. και θα επιμένουν όλα τα στελέχη πως υπάρχει άλλος δρόμος, αυτός των μεταρρυθμίσεων και της μείωσης των φόρων και των δαπανών.
 
Ολονύκτια τηλεφωνήματα

Πέρα από την αγωνία του Πρωθυπουργού και του επιτελείου του, όπου και τα τηλέφωνά τους είχαν «πάρει φωτιά», ιδιαίτερα ανήσυχος ήταν όλο το βράδυ ο πρόεδρος της Ν.Δ. και τηλεφωνούσε διαρκώς για να πληροφορηθεί τι γίνεται στις Βρυξέλλες. Διαρκώς μιλούσε με δυο πρόσωπα, τον συντονιστή Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον σύμβουλό του επί των δημοσιονομικών, Στυλιανό Πέτσα που παρακολουθεί και την πορεία υλοποίησης του μνημονίου.
 
Επικοινωνίες Σαμαρά 

Έμαθα όμως ότι αυτά τα δυο πρόσωπα είχαν επικοινωνία και με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός θέλησε να πληροφορηθεί μεταμεσονύκτια τι εικόνα είχαν για το Eurogroup.
 
Τηλεοπτικοί υποψήφιοι

Τηλεοπτικό άρωμα θα έχουν τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., καθώς όπως πληροφορείται η στήλη ήδη έχουν «κλειδώσει» δυο ονόματα τηλεοπτικών δημοσιογράφων. Ο ένας που είναι πλέον σχολιαστής θα είναι υποψήφιος σε νησί και ο άλλος δημοσιογράφος θα πολιτευθεί σε νομό προς τα βόρεια.
 
Προς ερμηνεία…

Ένα γεγονός που ήδη προκαλεί πολλές συζητήσεις και προσφέρεται για ερμηνείες έγινε στη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας στην βουλή το πρωί της Τετάρτης. Παρά το γεγονός ότι η πρόεδρος της επιτροπής είχε ζητήσει επισήμως την επίμαχη δικογραφία Βγενόπουλου από τον Άρειο Πάγο, αντ’ αυτού παρέλαβε μία επιστολή από την ελεγχόμενη εισαγγελέα, κυρία Τσατάνη, με την οποία δήλωνε την άρνηση της να αποστείλει την δικογραφία.