Με αγάπη από τη Ρωσία

Στον θετικό αντίκτυπο από την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να επενδύσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που δίνει μεγάλη σημασία στην κίνηση του Ρώσου Προέδρου να επισκεφθεί την Αθήνα. Στο πρωθυπουργικό γραφείο θεωρούν ότι η επίσκεψη σηματοδοτεί πολλά και για την προσπάθεια της Ελλάδας σταδιακά να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Μάλιστα αναμένουν οι Ρώσοι να συμμετάσχουν σε διάφορα projects αποκρατικοποιήσεων.
 
Το ρωσικό ενδιαφέρον

Από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πιθανότερη τη συμμετοχή της Ρωσίας στις αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ ή και σε θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ (όπως, π.χ., η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε έργα της εταιρείας). Επίσης δίνουν ιδιαίτερη σημασία από την ελληνική κυβέρνηση στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών επενδύσεων, την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τον τουρισμό.
 
Άργησε δέκα χρόνια…

Η επίσκεψη του Β. Πούτιν γίνεται, ακριβώς μετά από 10 χρόνια. Η τελευταία φορά που ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέφθηκε την Αθήνα ήταν επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή με τον οποίο είχε πολύ καλή προσωπική σχέση. Βέβαια σε αυτή τη δεκαετία πολλοί ρώσοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την Αθήνα. Όμως το Σεπτέμβριο του 2005, τη δεύτερη φορά που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, δεν ήρθε στην Αθήνα, αλλά πήγε απευθείας στο Άγιον Όρος. Ήταν ο πρώτος Ρώσος ηγέτης που επισκέφθηκε την Αθωνική Πολιτεία και τότε αντί για το Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή στη Χαλκιδική. Η τελευταία φορά που ήρθε στην Αθήνα ήταν το Σεπτέμβριο του 2006 για να υπογράψει κοινή διακήρυξη για την ευρύτερη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια) με τον Κώστα Καραμανλή και τον Βούλγαρο Πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Αστυνομοκρατείται το Άγιον Όρος

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Άγιον Όρος, καθώς βρίσκονται ακροβολισμένοι εκατοντάδες αστυνομικοί και στελέχη της αντιτρομοκρατικής, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 100 ρώσοι πράκτορες, τόσο στις Καρυές, όπου και η πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας όσο και στη Ρωσική μονή του Αγίου Παντελεήμονος που θα επισκεφθεί το Σάββατο ο Β. Πούτιν που αναμένεται να μείνει στο Αγιον Όρος περίπου πέντε ώρες.  
 
Ο Εφραίμ και ο Κύριλλος

Στη Μονή ήδη βρίσκεται ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος μαζί με περίπου 50 μητροπολίτες για να συμμετάσχουν στις εορτές για τα 1000 χρόνια ρωσικού μοναχισμού στο Αγιον Όρος. Εκεί θα είναι και ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ με τον οποίο έχει άριστη σχέση και τακτική επικοινωνία ο Κύριλλος, καθώς είναι ένα πρόσωπο που χαίρει εκτιμήσεως στη Ρωσία.
 
Μέρκελ-Κυριάκος

Πυρετωδώς προετοιμάζεται το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η συνάντησή τους θα γίνει στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο Λουξεμβούργο, οι δυο πολιτικοί θα έχουν την πρώτη τους ουσιαστική συζήτηση, καθώς η προηγούμενη συνάντησή τους ήταν εθιμοτυπική. Εκεί ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξηγήσει στην Μέρκελ τη στάση του στην πρόσφατη ψηφοφορία και να παρουσιάσει την εναλλακτική του πρόταση.
 
Το νέο πολιτικό συμβούλιο

Με τις εκλογές που θα γίνουν το Σάββατο, στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. μετά την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη, θα σχηματισθεί η νέα εκτελεστική γραμματεία (το παλαιό πολιτικό συμβούλιο). Υποψηφιότητα για τις τέσσερις θέσεις βουλευτών που εκλέγονται στην εκτελεστική γραμματεία έχουν καταθέσει ο αρχαιότερος της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννης Τραγάκης, ο καραμανλικός Γιώργος Βλάχος, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η ευρωβουλευτής (που εξελέγη επί Αντώνη Σαμαρά) Μαρία Σπυράκη. Για τις τέσσερις αιρετές θέσεις εξωκοινοβουλευτικών, υποψηφιότητες κατέθεσαν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων οι: Κώστας Κόλλιας, γραμματέας Οργανωτικού επί Σαμαρά, Σάκης Ιωαννίδης, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Δήμητρα Λυγούρα (πολιτευτής στην Ηλεία), Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (μέλος του δ.σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ.Καραμανλής).  Ex officio στην εκτελεστική γραμματεία της ΝΔ συμμετέχουν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας της ΠΕ Λευτέρης Αυγενάκης, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστας Τσιάρας, ο πρώτος τη τάξει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας και ο διευθυντής του κόμματος Νίκος Παπαθανάσης.