Ανάσες ψάχνει ο Τσίπρας

Όχι δεν αναζητά ανάσες για το καλοκαίρι ο Αλέξης Τσίπρας λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Απλά, ο Πρωθυπουργός αναζητά με αγωνία πολιτικές ανάσες για να μπορέσει να σηκώσει και πάλι κεφάλι η κυβέρνηση. Αυτό που έγινε στη Βουλή την Τετάρτη το πρωί με την αποχώρηση της Ν.Δ. από τη συζήτηση για τις off shore θεωρήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μια μεγάλη πολιτική ανάσα. Η φυγή της Ν.Δ. από την Ολομέλεια, έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα να αντεπιτεθεί και να κατηγορήσει τη Ν.Δ. Ηταν μια πρώτη ανάσα και αναζητά και άλλες.
 

«Τι κάνουν οι άνθρωποι»

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν να εξελίσσεται στη Βουλή, με την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας. «Τι κάνουν οι άνθρωποι…;» ακούστηκε στην ομήγυρη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που προσπαθούσαν να αναλύσουν τη οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση στην αποχώρηση από την αίθουσα. Πάντως, η κίνηση αυτή της Ν.Δ. θεωρήθηκε ως νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που θα αξιοποιήσει κατάλληλα το επόμενο διάστημα.
 

Μουρμούρες στη Ν.Δ.

Η αποχώρηση της Ν.Δ. από τη Βουλή μόνο μια ανέφελη απόφαση δεν ήταν για την ηγεσία του κόμματος, καθώς καταγράφεται δυσαρέσκεια σε επίπεδο Κ.Ο. για αυτή την ενέργεια. Η πλειοψηφία των βουλευτών δεν έχει καταλάβει για ποιο λόγο αποχώρησε το κόμμα, αντί να καθίσει και να δώσει τη μάχη στη Βουλή. Κάποιοι άλλοι λένε ότι ήταν λάθος να πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ελληνικό, στον καταυλισμό των προσφύγων, όταν ξέρανε στη Ν.Δ. (εκτός και εάν δεν το γνωρίζανε) πως θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός που επιτέθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση.
 

Τι θέλει ο Βαλς;

Να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η συμφωνία παραχώρησης της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού) θέλει ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς που θα συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα την προσεχή Παρασκευή. Η ΕΕΣΣΤΥ συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον της γαλλικής Alstom, αλλά από την αρχή του έτους δεν έχει δρομολογηθεί η διαδικασία που αφορά την συντήρηση του τροχαίου υλικού και των λοιπών δημόσιων οργανισμών σταθερής τροχιάς (Τραμ, ΗΣΑΠ, Αττικό Μετρό), οι οποίοι σημειωτέον, περιέρχονται στην δικαιοδοσία και τον έλεγχο του υπερταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
 

Η δόση έρχεται…

Ένα βήμα πριν από τη δόση βρισκόμαστε, καθώς σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου έως την Δευτέρα 15 Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση. Θα προηγηθεί η έκθεση της τρόικας και στη συνέχεια η συμφωνία θα περάσει από τα κοινοβούλια όπου χρειάζεται να εγκριθεί. Υπάρχει η εκκρεμότητα με τα κόκκινα δάνεια, αλλά μάλλον θα μετατεθούν οι όποιες αποφάσεις.