Νέα Μεταπολίτευση 

Να αλλάξει την ατζέντα θέλει η κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και του νέου εκλογικού νόμου. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι επιβεβλημένη και επαναφέρουν στο τραπέζι το ζήτημα της απλής αναλογικής. Μόνο που ο Πρωθυπουργός επέλεξε φέτος να θέσει το θέμα της αναθεώρησης, ανήμερα της 24ης Ιουλίου, ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και 42 χρόνια μετά την πτώση της Χούντας. Η κίνηση είναι σημειολογική και συμβολική, καθώς η κυβέρνηση θέλει με την επίσημη ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό της έναρξης της συζήτησης για την αναθεώρηση να σηματοδοτήσει τη μετάβαση στη Νέα Μεταπολίτευση. 

Η συνταγή… Κουτσόγιωργα 

Η διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου να προωθήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου θύμισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. τον Μένιο Κουτσιόγωργα, τον πανίσχυρο υπουργό του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980. Και όντως, τότε ο Αχαιός πολιτικός προχώρησε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και διαμόρφωσε ένα σύστημα που προσομοίαζε στην απλή αναλογική. Αυτός ο νόμος στέρησε στη Ν.Δ., αν και κέρδισε τρεις φορές, την αυτοδυναμία και χρειάστηκε το 1990 ο Θ. Κατσίκης να αφήσει τη ΔΗΑΝΑ για τη Ν.Δ. ώστε να υπάρξει πλειοψηφία. 

Γέφυρες Τσίπρα 

Ο Πρωθυπουργός για να μην κατηγορηθεί ότι κινείται με διάθεση αιφνιδιασμού και με μικροπολιτική τακτική, πιθανότατα θα επιχειρήσει να ρίξει γέφυρες στην αντιπολίτευση. Υπάρχει η σκέψη να ζητήσει επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος, αν και δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει συμφωνία. Εξάλλου, η Ν.Δ. είναι αντίθετη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην ενισχυμένη αναλογική. Πάντως, αυτό που θεωρείται σίγουρο με βάση τις πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο νέος εκλογικός νόμος δεν θα συνδέεται με τη συνταγματική αναθεώρηση που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. 

Σενάρια διεύρυνσης 

Αγαπημένο ανάγνωσμα πολλών είναι τα σενάρια διεύρυνσης της Ν.Δ. και αφορμή για μια ακόμα συζήτηση είναι και οι προσκεκλημένοι ομιλητές στην ημερίδα του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» για «μια αποτελεσματική πολιτική απασχόλησης» που θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης. Στην ημερίδα, παρόντος του Κυρ. Μητσοτάκη, θα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Εργασίας Αντρέας Λοβέρδος, καθώς και ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσωνας Φωτήλας. Προ ημερών ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έβαλε το όνομα του Αντρέα Λοβέρδου, μαζί με του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη, αλλά και της Άννας Διαμαντοπούλου, στα πρόσωπα εκείνα που ο ίδιος τα θεωρεί ως «πραγματικούς μεταρρυθμιστές» που η ΝΔ «πρέπει να προσεγγίσει» από όλους τους χώρους, ξεκινώντας από τη Δεξιά και φτάνοντας μέχρι την Κεντροαριστερά, ενώ πολύ καλά λόγια είχε και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Οι Έλληνες της Μπίλντεμπεργκ 

Τεράστιο ενδιαφέρον έχει η φετινή σύναξη της περιβόητης Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, που θα γίνει στη Δρέσδη της Γερμανίας το τετραήμερο 9-12 Ιουλίου. Εκτός από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη που είναι καλεσμένος και θα παραστεί, θα βρίσκεται ο Γιώργος Λογοθέτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Λύδρα και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ Α.Ε. Διαβάζοντας τη λίστα των καλεσμένων διαπίστωσα ότι θα συμμετάσχουν πολλά και ενδιαφέροντα πρόσωπα της παγκόσμιας οικονομικής, πολιτικής και ακαδημαϊκής ελίτ, ενώ παρούσα θα είναι μεταξύ άλλων και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.