Η επόμενη μέρα…

Πολλές συζητήσεις μαθαίνω έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο με στενούς του συνεργάτες, αλλά και με πρόσωπα, εκτός κεντρικού συστήματος εξουσίας για να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις για την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες έχουν διαγνώσει ότι το κυβερνητικό κάρο δεν τραβάει και πείστηκαν για την ορθότητα της κίνησης να γίνουν αλλαγές. Και αυτό για να τρέξουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά οι διαδικασίες που πρέπει ώστε να προχωρήσουν όσα υπογράφηκαν και ψηφίστηκαν.
 
Κατάλληλος χρόνος
Τον κατάλληλο χρόνο αναζητούν από το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα, ώστε να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός στις αναγκαίες κινήσεις. Το σενάριο να μετατεθούν οι αλλαγές προς το φθινόπωρο εσχάτως έχει μπει στο συρτάρι και εξετάζεται εκ νέου το ενδεχόμενο μήπως ο ανασχηματισμός γίνει εντός του Ιουλίου. Και αυτό για να έχουν χρόνο οι νέοι υπουργοί για να ενημερωθούν εντός του καλοκαιριού και να ξεκινήσει δυναμικά το φθινόπωρο που θα είναι και κρίσιμο από πολλές πλευρές.
 
Κατάλληλα πρόσωπα
Την ίδια στιγμή από το Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν ενδιαφέροντα πρόσωπα, εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσαν να συνδράμουν και να βοηθήσουν τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή τους σε διάφορα κρίσιμα πόστα. Πρόθυμοι υπάρχουν αρκετοί, αλλά αυτό που αναζητεί το πρωθυπουργικό επιτελείο, δεν είναι μόνο να είναι διαθέσιμοι, αλλά και το προφίλ τους να ταιριάζει με το σχέδιο που έχουν για τη μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα κατάσταση και νέα εποχή, με άρωμα σοσιαλδημοκρατίας.
 
Δημοψηφισματικό αφήγημα
Μπορεί να διαψεύδουν από την κυβέρνηση ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το σύνταγμα και να το ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων και με ένταση ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αλλά το σχέδιο δεν μπαίνει στο συρτάρι. Ο σχεδιασμός μαθαίνω είναι να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και να ολοκληρωθεί προς τη άνοιξη του 2017, οπότε και μπορεί να τεθεί εκ νέου το θέμα του δημοψηφίσματος, σε μια λογική να ακουστεί η φωνής της κοινής γνώμης.
 
 
Ευρωπαία Ζωή
Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να ανασυνταχθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, αφού υπογράφει μνημόνια, π.χ. όπως για το Ελληνικό, που άλλοτε επέκρινε, από τα αριστερά δέχεται επιθέσεις, τόσο από τη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη όσο και από τον Αλέκο Αλαβάνο και την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ειδικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επισκέφθηκε προ ημερών τη Γερμανία και σε εκδήλωση του Ιδρύματος Rosa Luxemburg αναφέρθηκε στην πανευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Plan B, αλλά και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς την «νεοφιλελεύθερη, την οποία η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν πρέπει να καλύπτει πολιτικά».
 
Η ώρα της Τσατάνη
Τα μαχαίρια τους ακονίζουν τα κόμματα ενόψει της εμφάνισης στη Βουλή της Εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη που κλήθηκε να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας γα τις καταγγελίες της κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
 
Η ομάδα του Μάνου
Νέες φωτιές έχουν ανάψει στο εσωτερικό της Ν.Δ. με αφορμή αυτή τη φορά τις προτάσεις του κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η στήλη πληροφορήθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει μείνει στις απόψεις του Κώστα Τασούλα, αλλά έχει συμβουλευθεί και την ομάδα που σχηματίστηκε
 
Προκλητικός σύμβουλος
Δεν υπάρχει Έλληνας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και ορισμένων εθνομηδενιστών, που να μην αντιδρά στα όσα προσβλητικά πράττει το σύστημα εξουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και ειδικά με την κίνηση να διαβάζετε το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά. Και όμως, υπάρχει Έλληνας, σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. που εμφανίζεται αρκετά προοδευτικός και φιλελεύθερος, σε σημείο που μόλις πληροφορηθούν διάφοροι τι έχει γράψει θα γίνουν έξαλλοι. Στο facebook, στην προσωπική του σελίδα το εξής φοβερό: «Να μη σας στενοχωρήσω μέρα που είναι με σύννεφα, αλλά το μνημείο της "Αγιά Σοφιάς" είναι "ισλαμικό" εδώ και αιώνες. Με ή χωρίς μαρμαρωμένο βασιλιά (καλότυχος, γλίτωσε τους φόρους). Παρεμπιπτόντως, δεν βλέπω να ιδρώνετε για τα δεκάδες τεμένη της ημεδαπής που έχουν μεταβληθεί σε αποθήκες, ωδεία, ξενοδοχεία, στάβλους, εκθετήρια λαϊκής τέχνης και πάει λέγοντας. Εκτός και αν είναι ζήτημα "εθνικού" μεγέθους... #ένακαινακαίει».Ελπίζω να το διαγράψει πάραυτα, αλλιώς δεν πρέπει να παραμείνει στη θέση του συμβούλου και οφείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης να τον διώξει.
 
Μάχη στον Αρειο Πάγο
Εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθεί το όνομα του αντικαταστάτη (ή πιθανότατα της αντικαταστάτριας) της Ευτέρπης Κουτζαμάνη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Με τη συνταξιοδότηση της Ευτ. Κουτζαμάνη στις 30 Ιουνίου θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να αποφασίσει τη διάδοχη κατάσταση. Οι υποψήφιοι είναι ένας άνδρας, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας και δυο γυναίκες, η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Κιουρτσόγλου – Πετρουλάκη και η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.