«Εμείς τρέχουμε…» 

«Δεν υπάρχει εφησυχασμός. Εμείς τρέχουμε και κάνουμε όσα πρέπει» είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς πάσα κατεύθυνση, μετά και την τυπική έγκριση του Euroworking Group για την καταβολή της δόσης των 7,5 δισεκ. ευρώ το επόμενο διάστημα. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η κυβέρνηση από εδώ και πέρα έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή της να ασκήσει πολιτική που θα διορθώνει άδικες αποφάσεις του παρελθόντος και παράλληλα επιμένει πως υπάρχουν πλέον τα εργαλεία για να αλλάξει το κλίμα στην πραγματική οικονομία. 

«Κόκκινοι υπουργοί» 

Έχει κοκκινίσει το σύστημα παρακολούθησης των υπουργών της κυβέρνησης από τις άστοχες κινήσεις αρκετών και τις προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν πολύ κακή εικόνα. Στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν πυκνώσει οι συζητήσεις για διάφορα πρόσωπα που δημιουργούν προβλήματα στην κυβέρνηση και στο τραπέζι του Πρωθυπουργού έχουν… πέσει πάλι εισηγήσεις για αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα. 

Έξαλλος ο Βούτσης 

Μαθαίνω ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είναι έξαλλος μετά τη νέα μαζική απουσία υπουργών από την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης που κατεγράφη σήμερα Παρασκευή στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις προγραμματισθείσες 20 ερωτήσεις, συζητήθηκαν μόλις δύο (αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας), ενώ μόνο τρεις υπουργοί ήταν δικαιολογημένα απόντες. Και όπως μαθαίνει η στήλη υπάρχει σκέψη, αν και δεν είναι υπέρμαχος ο Ν. Βούτσης, να καθιερωθεί ένα είδος «ποινολογίου» (πρόταση του αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη) για την απουσία των υπουργών. 

Έκπληξη στο Μαξίμου 

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωτοσέλιδο της Αυγής (φύλλο Παρασκευής 10/6/16) με το οποίο στηρίζεται ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και καταγγέλλεται ουσιαστικά το «κίνημα της κατσαρόλας», όπως χαρακτηρίζουν την κινητοποίηση της 15ης Ιουνίου με σύνθημα «παραιτηθείτε». Το Μέγαρο Μαξίμου είχε φροντίσει έγκαιρα να πάρει αποστάσεις από τις δηλώσεις του Ν. Φίλη και εμμένει ότι όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στη διαμαρτυρία και ως εκ τούτου δεν ασχολούνται περαιτέρω, εάν όλα γίνονται στα πλαίσια που ορίζει το Σύνταγμα. 

Μοναχική παρουσία 

Τα τελείως απαραίτητα τηλεφωνήματα κάνει στην Αθήνα από την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η παρουσία του στην 64η Σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ δεν του αφήνει πολλά περιθώρια. Η μυστικότητα της Συνόδου περιορίζει τις επαφές και τις συνομιλίες με τον…«έξω κόσμο» και ο πρόεδρος της Ν.Δ. τηλεφωνεί ελάχιστες φορές για να πληροφορηθεί εάν συνέβη κάτι σοβαρό που πρέπει να γνωρίζει. Και δεν είναι μόνο αυτό, στη Δρέσδη, την πρωτεύουσα της Σαξωνίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται κυριολεκτικά μόνος, αλλά έχει και θα έχει ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές γνωριμίες. 

Το deal της Ντόρας 

Να παρέμβει ετοιμάζεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με πυρά κατά της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ. μας πληροφορούν διάφορα φιλικά προς τον πρώην πρόεδρο του κόμματος blogs, αλλά η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την επικείμενη παρέμβαση του Βαγγ. Μεϊμαράκη, αλλά όπως πληροφορείται η στήλη, παρενέβη η Ντόρα Μπακογιάννη που φέρεται να έχει συνομιλήσει με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Λέγεται μάλιστα, ότι η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας του κόμματος ανέφερε στον Βαγγ. Μεϊμαράκη ότι δεν πρέπει η παράταξη να εμφανίζει εικόνα διχαστική και πως ο ίδιος οφείλει να επιβεβαιώσει πως αποτελεί την ψυχή της. Κάποια πολύ καλή πηγή λέει, ότι ο Βαγγ. Μεϊμαράκης άκουσε να του αναφέρεται πως μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ., όταν γίνουν οι εκλογές, ο ίδιος θα είναι και πάλι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής. 

Κίνημα υπέρ Σημίτη 

Να αναλάβει ρόλο ο Κώστας Σημίτης θέλουν ορισμένοι στην κεντροαριστερά και γι’ αυτό έχουν συντάξει κείμενο και θα αρχίσουν σιγά-σιγά την συλλογή υπογραφών. Τι θα ζητούν; Με το κείμενό τους θα εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία, ώστε ο Κ. Σημίτης να αποτελέσει τον εγγυητή της όποιας προσπάθειας επανένωσης του χώρου της κεντροαριστεράς και για ένα μεταβατικό διάστημα λίγων μηνών να αναλάβει τα ηνία ο ίδιος, μέχρι να υπάρξει μια σοβαρή και στιβαρή υποψηφιότητα για την αρχηγία του χώρου. Λέγεται ότι ένας εκ των πρωτεργατών της συλλογής των υπογραφών είναι ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.