Ο Παυλόπουλος παίρνει αποστάσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έχει αρχίσει και διαφοροποιείται σε ορισμένα θέματα από την κυβέρνηση αν και στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί ότι συμπεριφέρεται ως συνήγορος της.

Η πρώτη ηχηρή διαφοροποίηση εκδηλώθηκε στη σκέψη αλλά και διατυπωμένη άποψη όπως εκφράστηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο περί δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το Μαξίμου το μάζεψε ωστόσο θα δούμε στη συνέχεια αν θα επανέλθει το σχετικό θέμα.

Το δεύτερο ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της για την εκπαίδευση εστάλη  με κοινό τους μαθητές που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στις μαθητικές Ολυμπιάδες το 2015. Ο Προκόπης Παυλόπουλος παίρνοντας το νήμα από τα λεγόμενα Μπαλτά περί αριστείας αλλά και από την γενικότερη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Ν. Φίλη, να ομογενοποιήσει (προς τα κάτω) τους μαθητές, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η αριστεία όχι μόνον δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί. Γιατί η αρχή της ισότητας, κατά το Σύνταγμα, είναι αναλογική ισότητα».

Τώρα, αν το μήνυμα ελήφθη μένει να φανεί...

Στα κάγκελα στη Συγγρού με Αβραμόπουλο

Η τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου υπέρ της άμεσης εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό, με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων του, μάλλον δεν άρεσε πολύ στο επιτελείο της Συγγρού. Και επειδή βλέπουν παντού εχθρούς ψάχνουν αν ήταν  τυχαίο ότι η τοποθέτηση Αβραμόπουλου (στην Καθημερινή) συνέπεσε με τις πληροφορίες (Έθνος) για ανάλογη θέση του Αλέξη Τσίπρα, η άποψη του Επιτρόπου προκάλεσε εκνευρισμό. Μάλλον οι νεοφερμένοι στη Συγγρού ξεχνούν ότι από τον Ιούνιο του 2013 στη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου τέθηκε το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης από τον Σαμαρά στο Ναύπλιο. Σε εκείνη την εκδήλωση ο πρωθυπουργός έθεσε τα θεμέλια για την «Ελλάδα του 2021» και ο Δ. Αβραμόπουλος , ως επικεφαλής της σχετικής επιτροπής αναθεώρησης, είχε αναφερθεί επισταμένα στις αλλαγές που τις παρουσίασε ο τότε πρωθυπουργός στις 7 Μαΐου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής. Ανάμεσα στις προτάσεις και μάλιστα πρώτη, ήταν: «Ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες». Το εύλογο ερώτημα είναι ποια είναι η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη; Και αν αυτή απορρέει από συλλογική διαδικασία όπως η προηγούμενη ή είναι προσωπική;  

Η απάντηση στους #παραιτηθείτε

Το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει την εκδήλωση, εστιασμένη στην ανάπτυξη, που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη. Με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, μια εκδήλωση που θα γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα δοθεί μία ημέρα μετά τη διαδήλωση των «Παραιτηθείτε». Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση να γίνουν οι συγκρίσεις. Από τη μια, οι διαδηλώσεις με σύνθημα, «παραιτηθείτε», που η κυβέρνηση χρεώνει στα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) χωρίς να προσφέρουν δηλαδή κάποια λύση, και από την άλλη, η ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση του Αλ. Τσίπρα για την έξοδο από την κρίση.

Το φάντασμα των...αγανακτισμένων κυνηγάει τους Υπουργούς

Φόβος και τρόμος πλανιέται τους τελευταίους μήνες πάνω από την κυβέρνηση. Είναι το φάντασμα της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των λοιπών, εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων της Αριστεράς, που εμφανίζονται δυναμικά στο προσκήνιο, διεκδικώντας να αναλάβουν τον ρόλο που έπαιζε η Κουμουνδούρου στην προ 2012 εποχή, δηλαδή της μαχητικής αντιπολίτευσης σε επίπεδο δρόμου.

Τα «ντου» του τελευταίου διαστήματος πραγματοποιούνται από σαφώς μικρότερες, αλλά πιο οργανωμένες ομάδες, που δείχνουν να ξέρουν καλά αυτό το παιχνίδι. Άλλωστε έχουν εμπειρία πολλών ετών. Το εφάρμοζαν συχνά την εποχή που η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονταν στην κυβέρνηση, πολλές φορές δίπλα σε εκείνους που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο τους.

Τα φάλτσα των Υπουργών και ο ανασχηματισμός 

Δεν ήταν και από τις… ευτυχέστερες εβδομάδες του Α. Τσίπρα αυτή που πέρασε. Το ανησυχητικό, ωστόσο, ήταν άλλο: ότι ήταν μια εβδομάδα που είχε όλες τις προϋποθέσεις να είναι… αλλιώς.

Με κλεισμένη την αξιολόγηση και εν αναμονή των χρημάτων που θα εκταμιευτούν, θα έπρεπε όντως να είναι μια εβδομάδα που γυρνά σελίδα (κατά το μότο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ).

Και όμως. Η κυβέρνηση βρέθηκε σε άμυνα (και πάλι), εξαιτίας δηλώσεων υπουργών της κατά κύριο λόγο. Σε τέτοιο σημείο που να αναρωτιέται κανείς αν ο Α. Τσίπρας πέρα από τον εκνευρισμό του θα είχε δεύτερες σκέψεις για το χρόνο του ανασχηματισμού…