Δεν τραβάει η επικοινωνία της ΝΔ

Πολύ κουβέντα γίνεται, τις τελευταίες εβδομάδες, στη Ν.Δ. για αλλαγές.

Στο επικοινωνιακό επιτελείο, στο κόμμα και τους τομεάρχες της κοινοβουλευτικής ομάδας, στην ίδια τη νεολαία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για το συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, που κανονικά θα διεξαχθεί τον επόμενο βήμα.

Εσχάτως, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να κάνει και δεύτερες σκέψεις δείχνοντας ότι, μάλλον, προκρίνει τη μετάθεση των όποιων αποφάσεων για το Σεπτέμβριο.

Η μία ανάγνωση είναι ότι δεν θέλει να «κάψει» το χαρτί των αλλαγών μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που μοιάζει λογικό. Η άλλη ότι οι ισορροπίες δεν βγαίνουν οπότε τα θέματα παραπέμπονται για αργότερα.

Πόλεμος σε Βούτση

Παρά το γεγονός ότι η Συγγρού κρατά κλειστά τα χαρτιά της, πολλοί θυμούνται τις έντονες διαμαρτυρίες της Ν.Δ. για τη σωρεία νομοτεχνικών βελτιώσεων που φέρνει σε κάθε κρίσιμο νομοσχέδιο η κυβέρνηση αλλά και για την τακτική πλέον απουσία των υπουργών από τις ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου. Στο στόχαστρο της ΝΔ μπαίνει, πλέον, και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ενόχληση Τσίπρα

Οι άφαντοι Υπουργοί έχουν ενοχλήσει τον Τσίπρα που δεν  βλέπει τους πρωτοκλασάτους να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου. Και σαν μην έφτανε αυτό ορισμένοι με δηλώσεις τους δημιουργούν και προβλήματα.

  Οι οδηγίες που δίνονται από το πρωθυπουργικό γραφείο προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι σαφείς. "Να βγείτε μπροστά. Να μην φοβάστε, να υπερασπίζεστε την κυβερνητική πολιτική και να απαντάτε σε όλους με πολιτικά επιχειρήματα", ζητάνε από τους υπουργούς, τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν θα μείνει να παρακολουθεί σε ρόλο θεατή. Θα μπει μπροστά στην προσπάθεια αντεπίθεσης που καταστρώνει το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου. Βέβαια γίνονται και ψυχολογικά μασάζ καθώς τα γιουχαΐσματα και οι προπηλακισμοί υπουργών και στελεχών πολλαπλασιάζονται δημιουργώντας πονοκέφαλο στο Μαξίμου που προσπαθεί να καθησυχάσει τα κυβερνητικά στελέχη ώστε αυτά να συνεχίσουν τις δημόσιες εμφανίσεις και να μην μείνουν ...σπίτι.

Ο εκλογικός νόμος βγάζει...νικητή

Ένας εκλογικός νόμος μπορεί να βγάλει νικητή χωρίς εκλογές; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί.   

Και αυτό θα φανεί από το είδος απλής αναλογικής που θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας.

Γιατί με μια απλή αναλογική με κόφτη στο μπόνους, παίρνοντας ως δεδομένα τα ποσοστά της προηγούμενης αναμέτρησης (με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ και πάλι δηλαδή), με το μπόνους των 27 -30 εδρών, ΣΥΡΙΖΑ -Αν. Ελ., μαζί με το ΠΑΣΟΚ δίνουν μια ισχυρή πλειοψηφία 161 εδρών.

Αντιθέτως, με την απλή ανόθευτη και άδολη αναλογική, τα τρία αυτά κόμματα δεν δίνουν λύση στο κυβερνητικό πρόβλημα (οι έδρες τους αθροίζονται περί τις 145), και απαιτείται και 4ος εταίρος. Το ερώτημα, συνεπώς, που ανακύπτει για τους θιασώτες της απλής αναλογικής είναι αν θέλουν μια κυβέρνηση «όμηρο» του Β. Λεβέντη φερ' ειπείν. Επιπλέον, αν άθελά τους σπρώχνουν τα σενάρια του μεγάλου συνασπισμού (ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ), ενδεχόμενο που όλοι ξορκίζουν βέβαια.

Εκτός αν θεωρούν ότι η διαφορά με τον Κ. Μητσοτάκη είναι μη αναστρέψιμη, οπότε επεξεργάζονται σενάρια πώς ΔΕΝ θα κυβερνηθεί η χώρα.