Τα προειδοποιητικά μηνύματα ενόψει συνεδρίου έφυγαν προς τους «53+» αλλά κι άλλους που θα ήθελαν να διαμορφώσουν τάσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικούς λόγους. Μάλιστα κάποιοι αν και συμμετέχουν στην κυβέρνηση σε διάφορα πόστα το παίζουν ποιο αριστεροί από τους συντρόφους του και πολλές φορές ακόμα κι από τον ίδιο τον Τσίπρα. Περιφέρονται δυσαρεστημένοι ή «πονεμένοι» δίνοντας παραπολιτικά δεξιά-αριστερά εκφράζοντας την αντίθεση τους σε βασικές κυβερνητικές αποφάσεις. Όλα αυτά είναι σε γνώση του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και πολλών κορυφαίων στελεχών που αναρωτιούνται: Ποια η χρησιμότητα των τάσεων; 

Πετάνε το γάντι σε όλους αυτούς καθώς μεγάλες πολιτικές διαφορές δεν υπάρχουν μεταξύ αυτών που έμειναν στο κόμμα και οι συνεδριάσεις της κεντρικής επιτροπής δεν συγκεντρώνουν σίγουρα το ενδιαφέρον που είχαν κάποτε. Πάντα υπάρχουν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες κάποιων που θεωρούν ότι με τη στάση τους θα προσελκύσουν δυσαρεστημένους ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους στα κομματικά όργανα.  
Στην Κεντρική Επιτροπή , είχαμε κάποιες προειδοποιητικές βολές. Πρώτα απ' όλα, Ν. Παππάς και Π. Σκουρλέτης φρόντισαν να στείλουν... μηνύματα.
Ο μεν Υπουργός Επικρατείας στην ομιλία του για το νέο κόμμα, ζήτησε να υπάρχουν τάσεις μόνο αν κατατίθενται συνολικά διαφορετικά κείμενα. Αλλά και ο Υπουργός Περιβάλλοντος λέγοντας «δεν καταλαβαίνω, τι συγκροτεί τις τάσεις», πρότεινε την αυτοδιάλυσή τους. 

Η απομόνωση της Τασίας 

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά την επίθεση που δέχθηκε από τους 53+ για τη ρύθμιση που έφερε για τις επιτροπές ασύλου, φρόντισε να απαντήσει, Κυριακή, μέσα από τις στήλες της "Αυγής": «Δέχτηκα έντονη κριτική από έναν μικρό κύκλο ανθρώπων και από συντρόφους μου μέσα στο κόμμα. Νομίζω ότι αυτό ήταν άδικο. Υπήρξε, κατά την άποψή μου, ένα ζήτημα ηθικής αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος, μιας και δεν υπήρξε 'τροπολογία Μουζάλα αλλά τροπολογία της κυβέρνησης», τους είπε. Και σε πιο απλά λόγια, αν θέλετε να χτυπήσετε κάποιον, αυτός είναι η κυβέρνηση, κι όχι το σαμάρι!!
Οι «53+» σήκωσαν το γάντι και κατέθεσαν προσθετικό κείμενο στο προσφυγικό, με το οποίο ασκούσαν κριτική στην ευρω-τουρκική συμφωνία και εμμέσως στον αρμόδιο Υπουργό. Εντός της κεντρ. επιτροπής μάλιστα, η Τάσια Χριστοδουλοπούλου και ο Γιάννης Μουζάλας αντάλλαξαν σκληρές κουβέντες. Με την κάλυψη του Μαξίμου καταψηφίστηκε η πρόταση των «53+» και στηρίχθηκε ο Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής.    

Ο Τσίπρας της… κεντροαριστεράς 

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται πολιτικό στρατηγικό σύμμαχο εντός και εκτός και μετά τα αποτελέσματα στην Ισπανία ο δρόμος καταλήγει στους σοσιαλιστές.  
Τα μηνύματα φρόντισε να στείλει ο ίδιος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε αυτή μας την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι. Δεν θα είμαστε μόνοι γιατί ήδη πληθαίνουν οι φωνές τόσο εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις της δικής μας πολιτικής οικογένειας –της Ευρωπαϊκής Αριστεράς– για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη», είπε και επικαλέστηκε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί του Σαββάτου με το Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ.
«Πιστεύω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις του ευρύτερου φάσματος. Και κυρίως ανάγκη οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που έχουν τεράστια ευθύνη να αλλάξουν πρώτες ρότα και κατεύθυνση», σημείωνε χαρακτηριστικά. 

Η Καββαδία ταξίδεψε με το αεροπλάνο της… γραμμής 

Αν και υπήρχε η σχετική πληροφορία η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία διαψεύδει -και δεν έχουμε λόγο να μην την πιστέψουμε- ότι συνταξίδευσε, στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο, με τον Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αντιθέτως, όπως λέει η ίδια, πήρε το αεροπλάνο της... γραμμής. Μάλλον δεν θα της άρεσε η ιδέα να εμφανίζεται συνταξιδιώτισσα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την Ντόρα Μπακογιάννη

Ο Κουρουμπλής θα εισηγηθεί απλή αναλογική; 

Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική, είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη χαρακτηριστική ατάκα του προέδρου του. Κατά συνέπεια, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, που ήθελε τη διατήρηση του bonus  υπό προϋποθέσεις, μειοψήφισε. Και όπως οι πιο... παρατηρητικοί της Κεντρικής Επιτροπής διαπίστωσαν, μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ...εξαφανίστηκε. Το πρόβλημα όμως παραμένει: θα εισηγηθεί ο αρμόδιος υπουργός το νόμο (ή τις διατάξεις) με τα οποία διαφωνεί; Εκτός αν θυμηθούμε την παλαιότερη ρήση του, ότι εκφράζει ...προσωπικές απόψεις. 

Εξελίξεις στην υπόθεση Τσατάνη 

Εξελίξεις αναμένονται όσον αφορά το αίτημα της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής,  παρουσία του νομικού της συμβούλου. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, υποστήριζαν πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που δεν παρέλειπαν να φωτογραφίζουν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης Χαράλαμπο Αθανασίου και Ευάγγελο Βενιζέλο ως ένθερμους συμπαραστάστες της ...ιδέας αυτής. Προμηνύεται συνέχεια και μάλιστα θερμή...