Ακούω τον πρωθυπουργό να απειλεί την Ευρώπη και αναρωτιέμαι αν έχει καταλάβει ποιοι τον ψήφισαν στις 25 Ιανουαρίου και γιατί τον ψήφισαν. 

Προφανώς αυτοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ και περισσότεροι του ΠΑΣΟΚ) δεν το έπραξαν προκειμένου να φύγουμε από την ευρωζώνη και να μπει η Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας.  

Προσωπικά με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται περίπου ως... επαναστάτης χωρίς αιτία. Και το επισημαίνω γιατί είχα την εντύπωση ότι όταν οδηγούσε την Ελλάδα σε εκλογές είχε σχέδιο και στρατηγική. Αποδεικνύεται ότι ούτε σχέδιο είχε ούτε στρατηγική υλοποίησης του σχεδίου. Εκτός κι αν όλα αυτά που γίνονται εντάσσονται σ' ένα σχέδιο εξόδου από το ευρώ και μια στρατηγική απομάκρυνσης από την Ευρώπη. 

Το επιχείρημα που προβάλλει η κυβέρνηση, πως έχει λάβει σαφή (με "δημιουργική ασάφεια") λαϊκή εντολή να οδηγήσει τη χώρα εκτός μνημονίων και να σταματήσει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι εν μέρει αληθές. Πράγματι έχει τη λαϊκή εντολή να διαπραγματευθεί για όλα αυτά, αλλά με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εντός ευρωζώνης και Ευρώπης. Και αναφέρω πως είναι "εν μέρει σωστό" γιατί διαφαίνεται πίσω από τις ενέργειες κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης ότι ο απώτερος στόχος δεν είναι η επίτευξη καλύτερων όρων, όπως θέλουν να πιστεύουμε, αλλά η έξοδος από το ευρώ και η είσοδος σ' ένα καθεστώς διπλού νομίσματος. Δεν εξηγείται διαφορετικά η συγκρουσιακή εμμονή που επιδεικνύουν έναντι του Σόιμπλε και δεν ερμηνεύεται σε καμία περίπτωση η αδιαφορία τους έναντι των επιπτώσεων που θα επιφέρει. 

Υπάρχει βέβαια και μια περίπτωση όλα αυτά να οφείλονται σε απειρία και υπερβολική αφέλεια. Κι αυτό όμως είναι εξίσου επικίνδυνο με την ύπαρξη σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση- είτε ο κ. Τσίπρας ενεργεί βάσει συγκεκριμένου σχεδίου είτε συνεργεί αφελώς στην κατασκευή σεναρίων συνωμοσίας- η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δεν τον έχει εξουσιοδοτήσει να μετατρέψει την Ελλάδα σε κρανίου τόπο. Συνεπώς η κυβέρνηση σεβόμενη την λαϊκή εντολή που έλαβε, ή πρέπει να διαπραγματευθεί σε πλαίσιο εθνικής αξιοπρέπειας με τους εταίρους μας και να προχωρήσει σ' έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως άλλωστε συμβαίνει στις διεθνείς σχέσεις, ή να απευθυνθεί στους εντολοδόχους της και να ρωτήσει αν επιθυμούν να αυτοκτονήσουν μαζί με τον κ. Καμμένο στο... Κούγκι. 

Βεβαίως υπάρχει και μια τρίτη λύση: Να παραδώσει την εντολή και να ξεκινήσουν οι διεργασίες για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.