Δεν πιστεύω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προεξάρχουσας της Νέας Δημοκρατίας, ψήφισαν Πρόεδρο της Βουλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ελπίζοντας ότι μ' αυτό τον τρόπο θα τη συνετίσουν. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει σημασία τι πιστεύω εγώ, αλλά τι πίστευαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ώστε να ψηφίσουν ένα πρόσωπο που κάθε άλλο παρά διέθετε συναινετικό προφίλ και διάθεση συνεννόησης.

Ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο πως σύντομα θα διαπίστωναν ότι , πήρανε τη Ζωή τους λάθος, όπως λέει και ο ποιητής, μόνο που δεν είμαι βέβαιος ότι μπορούν να την αλλάξουν. Διότι ο Γιώργος Σεφέρης "διόρθωσε" το λάθος προσθέτοντας "κι αλλάξαμε Ζωή", αλλά οι βουλευτές δεν είναι ποιητές ώστε να διορθώσουν το λάθος τους. Δεν ήξεραν ας ρώταγαν. Το περιγιάλι της Προέδρου της Βουλής δεν ήταν κρυφό. θα μπορούσαν να είχαν ρωτήσει τον Τραγάκη και τον Μαρκογιαννάκη για να μάθουν με "τι πόθους και τι πάθος" είχαν αντιμετωπιστεί από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τώρα πλέον που η Ζωή τους κάνει τη ζωή δύσκολη, είναι κωμικό-για να μη πω γελοίο- να καταγγέλλουν το ύφος και τη συμπεριφορά της και μάλιστα να σκέφτονται να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της. Θα πρότεινα αντί να μεγεθύνουν τις ευθύνες τους να εμβαθύνουν στα λόγια του Αλμπέρ Καμύ: "Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας". Προφανώς ο στοχασμός του Καμύ δεν αφορά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οι επιλογή όμως των ηγεσιών των κομμάτων τους, την οποία επικύρωσαν με τη ψήφο τους, αφορά πρωτίστως τους ίδιους.

Σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες για όσα συμβαίνουν επί ημερών Κωνσταντοπούλου βαραίνουν όλους όσοι τη ψήφισαν και αποδεικνύει γιατί ο κόσμος τα έχει χαμένα. Και πως να μην τα έχει όταν ακούει την Πρόεδρο της Βουλής να κάνει κατήχηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι εκείνος να μη τη βάζει στη θέση της. Είναι πασιφανές ότι πήρανε τη ζωή τους λάθος διαπράττοντας ένα μεγαλύτερο: Να δώσουν ισχύ στο "ξεφόρτωμα" του Αλέξη Τσίπρα.