Θα έχετε παρατηρήσει ότι κάθε έλληνας πρωθυπουργός που ταξιδεύει στο Βερολίνο για να συναντήσει τη κυρία Μέρκελ, επιστρέφει ικανοποιημένος από τις συνομιλίες και πεπεισμένος ότι τελικά όσα έχει κατά καιρούς πει, ή έχει υπαινιχθεί για το ρόλο της, οφείλονται σε παρεξήγηση. Σας θυμίζω πόσο χαμογελαστός είχε επιστρέψει ο Γιώργος Παπανδρέου, πόσο αλλαγμένος ο Αντώνης Σαμαράς και πόσο αισιόδοξος ο Αλέξης Τσίπρας.  

Προφανώς η γερμανίδα Καγκελάριος έχει τον τρόπο της με τους πρωθυπουργούς να τους πείθει για τις καλές της προθέσεις. Ασφαλώς δεν θα μάθουμε ποτέ τις μεθόδους που ασκεί τη γοητεία της, αλλά εικάζω ότι το μυστικό της επιτυχίας της σχετίζεται με το χρόνο που κλείνει τα ραντεβού μαζί τους. Εντελώς συμπτωματικά τους συναντά όταν ανησυχούν για την... ευρωπαϊκή τους ταυτότητα, κυρίως δε για την έλλειψη ρευστού. 

Τέλος πάντων οι συναντήσεις με την κυρία Μέρκελ δημιουργούν αισθήματα ασφάλειας και επιβεβαιώνουν ότι οι καλύτερες φιλίες γίνονται μετά από σκληρές αντιπαραθέσεις και βαριές κουβέντες. Κατά μια έννοια θα μπορούσε κάποιος να πει πως οι έλληνες πρωθυπουργοί λένε και καμιά βαριά κουβέντα παραπάνω για να περνάει η ώρα, η Μέρκελ δεν τις παίρνει τοις μετρητοίς και μετά ρίχνει τα μετρητά υπό τη μορφή μνημονίου. Ωστόσο και προκειμένου να τιμούνται οι παραδόσεις στο εσωτερικό της χώρας όλα αυτά που γίνονται στο εξωτερικό λαμβάνουν ηρωικές διαστάσεις. Θυμηθείτε το «Έξω οι βάσεις του θανάτου» και θα καταλάβετε. 

Μ' αυτά και μ' αυτά η κυβέρνηση του... «Για πρώτη φορά Αριστερά» απέκτησε φύλακα -άγγελο και αυτό νομίζω ότι έχει τη σημασία του. Στο Βερολίνο υπογράφηκε το σύμφωνο(μνημόνιο) συμβίωσης και στις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει χώρα το επόμενο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ, θα το επικυρώσουν οι θεσμοί.

Παρέλειψα να σας πω ότι το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο πρωθυπουργός συγκίνησε τη κυρία Μέρκελ και έδειξε σε όλους πως γίνονται οι διαπραγματεύσεις.