Η ομιλία του πρωθυπουργού για την 25η Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση οι πρυτανικές αρχές αποδέχθηκαν και συμφώνησαν, έχει ιδιαίτερη σημασία και καταδεικνύει το επίπεδο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αν όχι όλων, τουλάχιστον των περισσοτέρων. Κι αυτό γιατί δείχνει με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο την ελαχιστότητα των ανθρώπων του πνεύματος οι οποίοι λειτουργούν με κομματικά κριτήρια. Διότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα υποδηλώνει την αναγνώριση του ρόλου της πολιτικής εξουσίας απέναντι στην επιστήμη και στην ελεύθερη σκέψη. 

Μπορεί σε πολλούς να μη λέει τίποτα κάτι τέτοιο και για τους περισσότερους να φαίνεται υπερβολική η αναφορά, αλλά αν σκεφθείτε τη σημασία της παρουσίας του πρωθυπουργού σε ένα χώρο πνευματικής ανεξαρτησίας από κάθε λογής πολιτική εξουσία, τότε θα συμφωνήσετε ότι δεν είχε κανένα λόγο ο πρωθυπουργός να βρίσκεται εκεί ως ομιλητής. Εκτός κι αν η σύγκλητος του πανεπιστημίου μπορεί με επιχειρήματα να αποδείξει ότι όλοι οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί δεν είχαν να πουν κάτι για την εθνική επέτειο, και περίμεναν 40 χρόνια να το ακούσουν από τον κ. Τσίπρα. 

Ασφαλώς οι πολιτικοί μπορούν και πρέπει να μιλάνε σε ακαδημαϊκό ακροατήριο, αλλά όχι για να εκφράζουν πολιτικές απόψεις. Προφανώς ο πρωθυπουργός, όπως συνηθίζει, χρησιμοποίησε και πάλι τους συμβολισμούς προκειμένου να περάσει το πολιτικό μήνυμα. Οι πρυτανικές αρχές όμως έχουν ευθύνη διότι ενώ γνώριζαν ότι ένας πολιτικός δεν έχει καμιά δουλειά εκεί, προσέφεραν κατά τρόπο απαράδεκτο το βήμα για να κάνουν "δημόσιες σχέσεις". Όφειλαν όμως ως άνθρωποι της επιστήμης και του πνεύματος να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού- η όποια κυβέρνηση και ο όποιος πρωθυπουργός- δεν εκφράζουν την εθνική συνείδηση

Γι αυτό άλλωστε κανένας πρωθυπουργός στα 40 χρόνια δημοκρατίας δεν προσεκλήθη-αλλά και δεν επεδίωξε- να μιλήσει στην εκδήλωση του πανεπιστημίου.