Οι έννοιες της συναίνεσης και της πολιτικής συνεννόησης, έννοιες εξίσου ταλαιπωρημένες στη χώρα μας όπως ο σοσιαλισμός και ο φιλελευθερισμός, σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε παρέχουν άλλοθι σε εκείνους που τις επικαλούνται. Συνήθως συνοδεύουν τις ομιλίες των εκάστοτε πρωθυπουργών προκειμένου να στολίσουν αποφάσεις που εκ των προτέρων είναι γνωστό ότι διαφωνεί ο αντίπαλος. Στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, η συναίνεση και η πολιτική συνεννόηση, εκτοξεύονται ως απειλή του τύπου: Προσέξτε γιατί αν δεν συμφωνήσετε μαζί μου, εσείς θα ευθύνεστε γιατί δεν θα υπάρξει πολιτική συνεννόηση και ασφαλώς συναίνεση στις δικές μου θέσεις. 

Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση αφού σε γενικές γραμμές και οι προκάτοχοι του κινούνταν με την ίδια, ή παρόμοια, αντίληψη και νοοτροπία. Και φυσικά ό,τι κάνει σήμερα ο επιμένων να βάζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πάνω απ' τον πρωθυπουργό της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας, το έκαναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι άλλοι. Δεν χρειάζεται νομίζω να ανατρέξουμε στο παρελθόν μια και η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ξαναφέρνει στο προσκήνιο λαμπρές στιγμές της νεώτερης πολιτικής ιστορίας μας. Μόνο που αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός κάνει μια κίνηση υψηλού ρίσκου ανοίγοντας ένα μέτωπο στο εσωτερικό ενώ ήδη έχει πολλά μέτωπα στο εξωτερικό. Το ερώτημα είναι τι θα κερδίσει κι αν αυτό που ελπίζει ότι θα κερδίσει μπορεί να αναπληρώσει αυτό που θα χάσει η Ελλάδα. 

Η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει το λάθος, το λάθος που δικαιούται κάθε κυβέρνηση και κάθε πολιτικός, τη λάθος στιγμή για τα εθνικά συμφέροντα. Φοβάμαι, και ελπίζω οι φόβοι μου να διαψευσθούν, πως δεν πρόκειται απλά για μια λανθασμένη κίνηση. Έχω την εντύπωση παρακολουθώντας τον στη βουλή να απευθύνεται στην αντιπολίτευση, κυρίως με τον κυνισμό που κάλυψε τις απρέπειες του προεδρείου, πως ο στόχος του δεν είναι μια τακτική νίκη έναντι των αντιπάλων του. Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει την πολιτική εξόντωση των αντιπάλων του επιλέγοντας τη στήριξη από τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον κυβερνητικό του εταίρο. Εν προκειμένω αντί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αδράξει την ευκαιρία ώστε να ηγηθεί της εθνικής ενότητας, χρησιμοποιεί τις περιστάσεις επαναφέροντας τον εφιάλτη του εθνικού διχασμού.

Ας το ξανασκεφθεί, γιατί η Ελλάδα δεν αντέχει βεντέτες του τύπου "Φορτουνάκηδες" και "Βροντάκηδες" και μάλιστα τώρα που η χώρα είναι κυριολεκτικά στο κενό. Η φάμπρικα των Εξεταστικών ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου και αυτό οφείλει να γνωρίζει ένας νέος άνθρωπος που το μέλλον του υπερβαίνει τα όρια της Αριστερής Πλατφόρμας και τους ετερόκλητους υποστηρικτές του.