Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές εφόσον δεν βελτιώσει η κυβέρνηση τη συμφωνία με τους εταίρους, μια και αυτό ήταν το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής που έδωσε το εκλογικό σώμα στις 25 Ιανουαρίου.

Ένας άλλος ευρωβουλευτής του ίδιου κόμματος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, υποστηρίζει ότι η χώρα πήγε πρόσφατα εκλογές, έχει ισχυρό πρωθυπουργό και ως εκ τούτου η λύση είναι ο "έντιμος συμβιβασμός". Κάπου εδώ κάνει την εμφάνισή του και ο υπουργός Άμυνας ο οποίος, αφού λέει ότι θα πάμε σε ρήξη μόνο αν το θέλουν οι "θεσμοί", προστίθεται στον κατάλογο εκείνων που διαφωνούν με μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

Το θέμα είναι τι σκέφτεται ο Αλέξης Τσίπρας και ποιές είναι οι εισηγήσεις των στενών συνεργατών του. Διότι αν κρίνουμε από τις πληροφορίες της εφημερίδας Real, σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται σοβαρά απ' τον πρωθυπουργό η περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού, τότε θα σας έλεγα να φροντίσετε από τώρα τις καλοκαιρινές σας άδειες. Το λιγότερο που θα σκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι το δεδομένο ότι η χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές και μάλιστα μόλις λίγους μήνες από τις προηγούμενες. Ακριβώς αυτό, δηλαδή ότι έχει νωπή λαϊκή εντολή και είναι ισχυρός, του δίνει την ευκαιρία να πάει σε εκλογές με λίστα και να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο μιας πολιτικής που εν πολλοίς υπαγορεύεται από τα κομματικά βαρίδια.

Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας, με την διορατικότητα που τον διακρίνει, βλέπει ότι μετά από μερικούς μήνες η σημερινή κυριαρχία του θα αρχίσει να δοκιμάζεται σοβαρά. Τα σημάδια στον ορίζοντα είναι ανησυχητικά λόγω της αμετροέπειας πολλών υπουργών της κυβέρνησης αλλά και του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που υπό της παρούσες συνθήκες εκτός από ανεφάρμοστο δεν παρέχει τη δυνατότητα τακτικών ελιγμών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο πρωθυπουργός προκειμένου να φύγει μπροστά θα σκεφθεί σοβαρά να πάει σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση ώστε να απαλλαγεί από τα βαρίδια και εν συνεχεία να επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ένα μόνο ενδεχόμενο μπορεί να χαλάσει τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου και να μετατρέψει μια σίγουρη νίκη σε επικίνδυνο ρίσκο. Η εκλογική συνεργασία όλων των δημοκρατικών ευρωπαϊκών κομμάτων και πολιτικών κινήσεων.