Βρέθηκα στην Ακολουθία του Επιταφίου στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ρότερνταμ και ειλικρινά ένιωσα τόσο όμορφα με πολλούς συμπατριώτες μας ώστε ήταν σαν να ήμουν στην πατρίδα.

Η εκκλησία μέσα σ' ένα υπέροχο πάρκο, οι άνθρωποι ανοιχτόκαρδοι και ευγενικοί και φυσικά όπως συμβαίνει σε κάθε Έλληνα που έρχεται απ' την πατρίδα το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στο τι θα γίνει. Θα μείνουμε στην Ευρώπη ή θα τα μαζέψουμε σιγά- σιγά και θα πάμε σε άλλες πολιτείες; Όλοι, ή σχεδόν όλοι, θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει όρεξη και κουράγιο να το "παλέψει". Δεν έχουν την ίδια άποψη για τους συνεργάτες του στη κυβέρνηση, θα έλεγα μάλιστα ότι έχουν ισχυρές επιφυλάξεις για το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαφωνούν με τη στάση και τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Σε γενικές γραμμές αυτό είναι και το κλίμα που επικρατεί στη κοινή γνώμη της Ολλανδίας.

Αυτό που δεν μπορούν να αντιληφθούν εδώ- φαντάζομαι και στις περισσότερες χώρες της βόρειας Ευρώπης- και θεωρούν αδιανόητο, είναι πως γίνεται να διαπραγματευόμαστε καλύτερους όρους με την Ευρώπη, και ταυτόχρονα να απευθυνόμαστε στη Ρωσία για βοήθεια. Μάταια προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέουν τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο της ευρωζώνης με πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της γεωπολιτικής μας θέσης. Μάλλον εσείς τα μπερδεύετε μου είπαν και κατάλαβα ότι και η Ρωσία να μην ήταν στη μέση η καχυποψία έναντι της ελληνικής κυβέρνησης θα ήταν η ίδια.

Μπορεί στην Ελλάδα να δραματοποιούμε τα πράγματα και να θεωρούμε ότι πίσω από κάθε δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου κρύβεται και μια θεωρία συνωμοσίας, μπορεί συλλήβδην να χαρακτηρίζουμε ανθελληνική τη κοινή γνώμη στην Ολλανδία ή στη Γερμανία και αλλού, αλλά εγώ θα πω ότι υπάρχει προκατάληψη. Μπορεί να έχουν άδικο αλλά όταν ακούν από τα πλέον επίσημα χείλη ότι θα τους στείλουμε τζιχαντιστές, όταν μάλιστα το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ είναι γεμάτο φερετζέδες, είναι φυσικό να αντιδρούν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αντιπαθούν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Άλλωστε ότι αντιπαθούν τη Λεπέν και τον Φάραντς δεν σημαίνει ότι αντιπαθούν τη Γαλλία και την Αγγλία.

Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός χρειάζεται να ασχοληθεί σοβαρά με τέτοιου είδους "παραφωνίες" γιατί διαφορετικά θα κληθεί λίαν συντόμως να τις διαπραγματευθεί κι αυτές ως "ισοδύναμα" για να υπάρξει συμφωνία. Και αυτή τη φορά η Ανάσταση δεν πρέπει να θεωρείται φυσική εξέλιξη του Επιταφίου. Διότι αυτή τη φορά-αυτή την αίσθηση έχω αποκομίσει στις επαφές μου- δεν μπλοφάρουν γιατί έχουν τη κοινή γνώμη με το μέρος τους. Νομίζω μάλιστα ότι το πρόβλημα δεν το έχει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας αλλά συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας. Γνωρίζω ότι προηγείται ο οβελίας και το φαγοπότι ώστε όλα αυτά να έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Εύχομαι μόνο να μη μας κάτσει στο στομάχι...