Η κοινή γνώμη στην Ευρώπη πιστεύει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται (pacta sunt servanda). Και αυτό είναι το σωστό. Αυτό που αντιλαμβάνομαι αυτές τις μέρες που βρίσκομαι στο εξωτερικό είναι πως είναι καλύτερο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.

Και είναι αλήθεια ότι όχι μόνο μας έχει βγει το όνομα, δηλαδή μας αντιμετωπίζουν με καχυποψία, αλλά φοβάμαι ότι θα χάσουμε και το... μάτι μας. Πολύ απλά έχω την αίσθηση ότι δεν απέχουμε πολύ από τα να βγούμε από αυτή την "διαπραγμάτευση" διπλά χαμένοι. Το ΔΝΤ μας λέει κατάμουτρα: "pay now, live later", η Κριστίν Λαγκάρντ είπε στον Γιάννη Βαρουφάκη "a debt is a debt", ενώ στις Βρυξέλλες επικρατεί εκνευρισμός. Όλα αυτά δείχνουν ότι κάτι δεν κάναμε σωστά, ή αυτό που θέλαμε να κάνουμε χάθηκε μέσα στις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων.

Πιστεύω με βάση τα δημοσιεύματα πως όπου να' ναι φθάνουμε στον επίλογο της ιστορίας που ξεκίνησε ως "διαπραγμάτευση αλά Κούγκι" και τείνει να πάρει τη τελική της μορφή σε λίγες μέρες. Να είστε σίγουροι ότι η Ευρώπη δεν θα ανατιναχθεί, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται στην Ελλάδα περί του αντιθέτου. Έχουν αποφασίσει να δώσουν "κάτι" στον Αλέξη Τσίπρα, και να πάρουν αυτό που είχαν συμφωνήσει με τον Αντώνη Σαμαρά. Απλά θα χρησιμοποιηθούν άλλα μέσα για να πάρουν αυτό που είχαν ζητήσει. Και να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα το δώσει. Υπάρχει βέβαια και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που εδώ στις Βρυξέλλες δεν θεωρείται διόλου γραφικός. Διότι στο πρόσωπο του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, βλέπουν την άλλη όψη της κυβέρνησης που θέλει έξοδο απ' την ευρωζώνη και σταδιακή απομάκρυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο τις Βρυξέλλες δεν τρομάζει τόσο ο Λαφαζάνης όσο οι επιπόλαιοι χειρισμοί της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και οι απειλές ότι θα ανοίξουμε τα σύνορα και θα τους στείλουμε "πακέτο" στο Βερολίνο και αλλού. Έχοντας πλήρη εικόνα για το θέμα οφείλω να επισημάνω ότι αυτού του είδους η "διαπραγμάτευση" θα κοστίζει ακριβά στη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο "λογαριασμός" που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι "τσουχτερός". Εκτός κι αν έχει αποφασίσει να στείλει τη "λυπητερή" στον Πάνο Καμμένο

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τις απειλές -ανεξάρτητα από τη συμφωνία- θα τις βρούμε σύντομα μπροστά.